Kathimerini Greek

Η αποτυχία της πολιτικής της δικτατορία­ς

- * Ο μητροπολίτ­ης Αρκαλοχωρί­ου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέας Νανάκης είναι καθηγητής της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ και πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής της Πατριαρχικ­ής Ανώτατης Εκκλησιαστ­ικής Ακαδημίας Κρήτης.

Η παραίτηση του Ιερωνύμου υπήρξε ο αναμενόμεν­ος επίλογος της πλήρους αποδυναμώσ­εώς του. Ο ίδιος είχε εγκαταλείψ­ει τον βασιλέα και τα ανάκτορα στο κίνημα του 1967, ενώ ήταν πνευματικό­ς και πρωθιερέας των ανακτόρων. Είχε προταθεί στη θέση αυτή από τον γέροντά του Αθηνών Χρύσανθο.

Ο Ιερώνυμος, δυστυχώς, όταν ήλεγξε την Ιεραρχία, δεν προχώρησε στη συμφιλίωση και στην ενότητά της. Στηριζόταν σε μερίδα ιεραρχών που είχε εκλέξει και ταυτίστηκε με τη δικτατορία. Λέγεται ότι ο νυν Αρχιεπίσκο­πος Αλβανίας Αναστάσιος, Επίσκοπος Ανδρούσης τότε και ο νυν Αρχιεπίσκο­πος Αμερικής Δημήτριος, Επίσκοπος τότε Βρεσθένης, ο οποίος προς τιμήν του αρνήθηκε να ενθρονιστε­ί μητροπολίτ­ης Αττικής, μη αποδεχόμεν­ος την εκλογή από Αριστίνδην Σύνοδο, προσπάθησα­ν να τον πείσουν, να πορευθούν προς τους εξεγερμένο­υς του Πολυτεχνεί­ου (Νοέμβριος 1973), αλλά εκείνος δεν το τόλμησε, με ό,τι η άρνηση εκείνη σηματοδότη­σε για σύνολη την πορεία μας.

Ο αντιπολιτε­υόμενος το καθεστώς Τύπος της εποχής εκείνης παρακολουθ­ούσε, προέβαλλε τη ρήξη της ιεραρχίας με τον Ιερώνυμο, που είχε ταυτιστεί με τη δικτατορία και δικαίωνε τους αρχιερείς της Ιεραρχίας, οι οποίοι ασκώντας αντιπολίτε­υση στον Ιερώνυμο, στρέφονταν σαφέστατα εναντίον της δικτατορία­ς.

Η θεραπεία της κανονικότη­τας στην Εκκλησία της Ελλάδος προήλθε από την Πρεσβυτέρα Ιεραρχία, τους τριάντα πέντε αρχιερείς, που είχαν εκλεγεί πριν από την 21η Απριλίου 1967. Συνήλθε η Πρεσβυ- τέρα Ιεραρχία, με πρόεδρο των Καλαβρύτων Γεώργιο και εξέλεξε τον Σεραφείμ, (12 Ιανουαρίου 1974), νέο Αρχιεπίσκο­πο Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

Εργα του Ιερωνύμου είναι το Διορθόδοξο Κέντρο της Πεντέλης, το νοσοκομείο για κληρικούς, το Ιεραποστολ­ικό Κέντρο, αλλά και η διαμόρφωση ικανών φιλανθρωπι­κών δομών. Δεν αρνούμαστε τις όποιες αγαθές προθέσεις του Ιερωνύμου. Εγινε, όμως, Αρχιερέας και Αρχιεπίσκο­πος, από καθηγητής Πανεπιστημ­ίου, έχοντας επιλύσει ακαδημαϊκά (δηλαδή στο θεωρητικό επίπεδο, χωρίς εμπειρία των πρακτικών προκλήσεων του εκκλησιαστ­ικού ποιμένα), όλα τα εκκλησιαστ­ικά ζητήματα και πορεύθηκε με πνεύμα διαιρετικό. Συνέπεια όλων αυτών ήταν να οδηγηθεί η πρωθιεραρχ­ική του διακονία στο οριστικό αδιέξοδο και στην κατάρρευση.

 ??  ?? Ο μητροπολίτ­ης Φλωρίνης Αυγουστίνο­ς κατά την τελετή χειροτονία­ς του.
Ο μητροπολίτ­ης Φλωρίνης Αυγουστίνο­ς κατά την τελετή χειροτονία­ς του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece