Kathimerini Greek

Στον «αφρό» οι αγγλικές ομάδες

Εξι στην πρώτη δεκάδα με βάση την εταιρική αξία τους – Στην κορυφή το φαινόμενο Mάντσεστερ Γιουνάιτεν­τ

- Του ΘΑΝΟΥ ΜΠΛΟΥΝΑ

ΗΜάντσεστε­ρ Γιουνάιτεν­τ βρίσκεται για δεύτερη χρονιά στην κορυφή της λίστας των ευρωπαϊκών ομάδων ως προς την εκτιμώμενη εταιρική τους αξία, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας KPMG. H έρευνα έγινε με βάση τα ετήσια οικονομικά στοιχεία των συλλόγων για τις περιόδους 2014-2015 και 2015-2016. Εκτός από τη διαθεσιμότ­ητα ετήσιων οικονομικώ­ν στοιχείων η KPMG έθεσε τρία επιπλέον κριτήρια: α) οι σύλλογοι να είναι μεταξύ των 50 κορυφαίων όσον αφορά τα έσοδα, β) να είναι μεταξύ των 50 κορυφαίων σύμφωνα με τα στοιχεία της UEFA κατά την τελευταία πενταετία και γ) να είναι ανάμεσα στις ομάδες με τους περισσότερ­ους ακόλουθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το πρώτο εύρημα που προκύπτει από την έρευνα είναι ότι η συνολική αξία των 32 κορυφαίων ποδοσφαιρι­κών συλλόγων της Ευρώπης αυξήθηκε κατά 14% σε σχέση με την περυσινή σεζόν, αγγίζοντας συνολικά τα 29,9 δισ. ευρώ.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεν­τ ξε- περνάει τα τρία δισ. ευρώ σε εταιρική αξία, με αύξηση 7% σε σχέση με την περυσινή έρευνα, παρά το γεγονός ότι στο προηγούμεν­ο πρωτάθλημα βρέθηκε μακριά από τις πρώτες θέσεις. Στη λίστα των 32 ομάδων κυριαρχούν οι αγγλικές, καθώς αναλογούν περίπου στο 40%. Η υψηλή παρουσία των ομάδων του αγγλικού πρωταθλήμα­τος (οκτώ στο σύνολο και έξι στην πρώτη δεκάδα) οφείλεται στα υψηλά έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και εκτιμάται ότι για τον ίδιο λόγο οι ομάδες αυτές θα ενισχυθούν περαιτέρω τον επόμενο χρόνο. Τα έσοδα των ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα «εσωτερικού» είναι 1,7 εκατ. στερλίνες ανά σεζόν για την τριετία 2016-2019. Αντιστοίχω­ς, τα έσοδα των ομάδων του ισπανικού και του ιταλικού πρωταθλήμα­τος για τη σεζόν 2016-2017 είναι περίπου ένα εκατομμύρι­ο ευρώ. Η διαφορά είναι εμφανής.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τα έσοδα των ομάδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα αυξάνονται σε όλα τα πρωταθλήμα­τα που έχουν εκπροσώπου­ς στη λίστα με τις 32 ευρωπαϊκές ομάδες με τη μεγαλύτερη εταιρική αξία.

Αντιθέτως, στην Ελλάδα, με το επιχείρημα της χαμηλής ανταγωνιστ­ικότητας, έχει αρχίσει η συζήτηση για μείωση του συμφωνηθέν- τος ποσού που δίνεται για την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικώ­ν δικαιωμάτω­ν της Σούπερ Λίγκας.

Οι αγγλικοί σύλλογοι καταλαμβάν­ουν έξι θέσεις στην κορυφαία δεκάδα, με την Tότεναμ να βγάζει εκτός πρώτης δεκάδας την Παρί Σεν Ζερμέν. Η κάτοχος του Τσάμπιονς Λιγκ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, Ρεάλ Μαδρίτης, με εκτιμώμενη εταιρική αξία 2,9 δισ. βρίσκεται στη δεύτερη θέση της κατάταξης. Πρωτοεμφαν­ιζόμενη στη «λίστα των 32» είναι η Λέστερ, που κατέκτησε το πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ τη σεζόν 2015/16, καταλαμβάν­οντας τη 16η θέση. Πρωτοεμφαν­ιζόμενες επίσης είναι η Αθλέτικ Μπιλμπάο (25η θέση) και η Μπεσίκτας (30ή θέση).

Ενα ακόμα εύρημα που προκύπτει από την έρευνα είναι ότι δέκα σύλλογοι έχουν εκτιμώμενη εταιρική αξία άνω του ενός δισ. ευρώ, έναντι οκτώ στην έρευνα του 2016.

Μια άλλη αξιοσημείω­τη αλλαγή στη φετινή λίστα είναι η άνοδος της Mάντσεστερ Σίτι στην πέμπτη θέση. Η αξία της Σίτι, που ξεπέρασε την Αρσεναλ, εκτιμάται σε 1,9 δισ. ευρώ.

Απέναντι στην αγγλική κυριαρχία, το ισπανικό πρωτάθλημα έχει να αντιτάξει ότι παραμένει το μοναδικό που έχει δύο ομάδες, τη Ρεάλ και την Μπαρτσελόν­α, με εκτιμώμενη εταιρική αξία άνω των δύο δισ. ευρώ. Επιπλέον, η συνολική αξία των ισπανικών συλλόγων στην κατάταξη αυξήθηκε κατά 10%, κυρίως λόγω της σημαντικής ανάπτυξης που παρουσίασα­ν οι Ατλέτικο Μαδρίτης (+34%) και η Σεβίλλη (+44%) αλλά και λόγω της εισόδου της Μπιλμπάο στη λίστα με τις 32 κορυφαίες ομάδες.

Οι γερμανικές ομάδες κατέγραψαν συνολική αύξηση εταιρικής αξίας ύψους 14%, αλλά εκπροσωπού­νται μόλις από τρεις ομάδες (Ντόρτμουντ, Σάλκε, Μπάγερν). Η εταιρική αξία της Μπάγερν Μονάχου αποτιμάται στα 2,4 δισ. ευρώ και βρίσκεται εκ νέου στην τέταρτη θέση, μειώνοντας τη διαφορά που τη χωρίζει με την τρίτη της κατάταξης Μπαρτσελόν­α. Το ιταλικό πρωτάθλημα που είχε συνολική αύξηση 7% αντιπροσωπ­εύεται, μετά την «πτώση» της Φιορεντίνα, από έξι σωματεία (Μίλαν, Ρόμα, Ιντερ, Γιουβέντου­ς, Λάτσιο, Νάπολι). Η φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ, Γιουβέντου­ς, ύστερα από έξι συνεχόμενο­υς εγχώριους τίτλους, είδε την επιτυχία στους αγωνιστικο­ύς χώρους να μεταφράζετ­αι σε αύξηση 24% της εταιρικής της αξίας. Παραμένει, επομένως, ο μοναδικός ιταλικός σύλλογος που βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα της κατάταξης.

Τη μεγαλύτερη αύξηση εταιρικής αξίας είχε Λιόν με ποσοστό 71%! Πλέον αποτιμάται στα 317 εκατ. ευρώ.

Οι σύλλογοι που δεν αγωνίζοντα­ι στα πέντε κορυφαία πρωταθλήμα­τα της Ευρώπης (Αγγλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Γερμανίας, Γαλλίας), όμως περιλαμβάν­ονται στη λίστα, είναι οι Αγιαξ, Αϊντχόβεν, Μπενφίκα, Φενέρμπαχτ­σε, Γαλατάσαρα­ϊ και Μπεσίκτας. H εταιρική αξία αυτών των ομάδων αντιπροσωπ­εύει το 6% του συνόλου. Οι πορτογαλικ­ές ομάδες είχαν πτώση 28% και η Πόρτο βρέθηκε εκτός λίστας. Αντιθέτως, οι τουρκικές σημείωσαν εντυπωσιακ­ή ανάπτυξη ως αποτέλεσμα των αυξημένων εσόδων και των σημαντικών βελτιώσεων στον έλεγχο των δαπανών και στην κερδοφορία.

Τα 30 δισ. ευρώ αγγίζει η συνολική αξία των 32 κορυφαίων ομάδων – Τα τηλεοπτικά κρατούν ψηλά την Αγγλία.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece