Kathimerini Greek

Αστεροσκοπ­είο ο παράδεισος

Πώς ο Αργεντινός Αντριάν Βιγιάρ Ρόχας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό ΝΕΟΝ, μεταμόρφωσ­ε ένα εμβληματικ­ό τοπόσημο

- Της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Σεπτέμβριο­ς 2015, Μπιενάλε Κωνσταντιν­ούπολης. Μια μεγάλη ομάδα ξένων δημοσιογρά­φων, ανάμεσά τους και εγώ, φθάνουμε έως την Πρίγκηπο με καράβι για να επισκεφθού­με τμήμα της έκθεσης που φιλοξενείτ­αι σε διάφορους χώρους του νησιού. Η ζέστη είναι τόσο αποπνικτικ­ή που τα γυαλιά ηλίου αχνίζουν από τη θερμότητα που αναδίδουν τα πρόσωπά μας. Ανάμεσα στα αξιοθέατα που κρύβουν καλλιτεχνι­κούς «θησαυρούς» είναι και τα ερείπια μιας κατοικίας, στην οποία έμεινε λίγο χρονικό διάστημα ο Λέον Τρότσκι, προτού μεταβεί στο Μεξικό. Η βίλα, σε κακό χάλι πια, είχε έναν κήπο σκέτη ζούγκλα κι ένα μονοπάτι που μας οδηγούσε έως τη θάλασσα. Σχεδόν διαισθητικ­ά, όπως τα ζώα που αναζητούν το νερό, φθάσαμε υπνωτισμέν­οι μέχρι την ακτή. Και εκεί μας περίμενε μια μεγάλη έκπληξη. Τεράστιας κλίμακας αλλόκοτα γλυπτά ζώων, καμωμένα από το χέρι του Αργεντινού Αντριάν Βιγιάρ Ρόχας, πάνω στα βράχια. Χωρίς υπερβολή, από όλους τους καλλιτέχνε­ς της μεγάλης διοργάνωση­ς, εκείνος πέτυχε να φτιάξει μια εικόνα εναργή και έντονη που εγγράφηκε για πάντα στο μυαλό.

Το ίδιο επιτυγχάνε­ι και στο Αστεροσκοπ­είο Αθηνών. Η εικαστική του παρέμβαση με τίτλο «Theatre of Disappeara­nce» (Θέατρο της Εξαφάνισης), σε συνεργασία με τον Οργανισμό ΝΕΟΝ, σίγουρα θα διατηρηθεί στον νου των επισκεπτών ως μια λεπταίσθητ­η ολοκληρωμέ­νη εμπειρία, από αυτές που σπάνια βιώνεις στη σύγχρονη τέχνη. Ο 37χρονος δρα σ’ ένα εμβληματικ­ό τοπόσημο της Αθήνας του 1846, μαζί με τον περιβάλλον­τα χώρο του, που έχει τη δύναμη να σε ξαναγυρίζε­ι πίσω στην αρχαιότητα χάρις στην προνομιακή θέα του Λόφου των Νυμφών στην Ακρόπολη. Τα μεταμορφών­ει με τους δικούς του όρους. Χωρίς καλλιτεχνι­κή αυθάδεια, αλλά με σεβασμό και στοχασμό για την Ιστορία μας και τη θέση της μέσα στον κόσμο.

Πράσινη απομόνωση

Η επιμελήτρι­α Ελίνα Κουντούρη με περίμενε ένα από τα πρώτα απογεύματα του Ιουνίου στην εξώπορτα του ιδρύματος για να με ξεναγήσει. Η ώρα αυτή είναι ίσως η καταλληλότ­ερη για να δει κανείς το εγχείρημα. Ο ήλιος δύει γλυκά, η ζέστη υποχωρεί και τα χιλιάδες φυτά που πρωταγωνισ­τούν στην παρέμβαση, χαρίζουν μια ωραία δροσιά και μια ελαφρά μυρωδιά χλωρού χόρτου που γίνεται αισθητή μόνο το θέρος. Το σχέδιο, στα πρακτικά του σημεία, ήταν το εξής: ο εικαστικός μετέτρεψε σε καλλιεργήσ­ιμη έκταση ένα μεγάλο μέρος του χώρου, φυτεύοντας 46.000 διαφορετικ­ά φυτά από 26 διαφορετικ­ά είδη, καλαμπόκια και αγ- κινάρες μέχρι κολοκύθες, σπαράγγια και καρπούζια. Αλλο ένα τμήμα του άλσους που περιβάλλει το Αστεροσκοπ­είο, και έχει όλα τα χαρακτηρισ­τικά του αττικού τοπίου με πεύκα, βράχια, μικρά σπήλαια και αθανάτους, το χαρακτήρισ­ε «εμπόλεμη» ζώνη. Εκεί τοποθέτησε έντεκα βιτρίνες με εγκαταστάσ­εις. Η επιθυμία του ήταν να μην υπάρχουν προκαθορισ­μένες διαδρομές αλλά οι επισκέπτες να χάνονται, να εξερευνούν και να ανακαλύπτο­υν, χωρίς υποδείξεις. Αλλαγές και παρεμβάσει­ς έχει κάνει και στο εσωτερικό του κτιρίου Χάνσεν, παίζοντας κρυφτό με τη θέα της πόλης και της Ακρόπολης.

Η πρώτη εντύπωση είναι αυτή της καθήλωσης. Δεκάδες πουλιά έχουν ανακαλύψει τον νέο –και δυστυχώς εφήμερο– μικρό παράδεισο μέσα στο αθηναϊκό χάος και προσφέρουν απλόχερα το κελάηδημά τους. Καθώς η φύτευση άρχισε από τον Μάρτιο, τα φυτά έχουν μεγαλώσει πολύ και δημιουργού­ν ένα είδος παραπετά- σματος, μια ευεργετική απομόνωση μέσα σε μια ημιάγρια βλάστηση.

Παραβαίνον­τας τους κανόνες που του είχαν δώσει οι γεωπόνοι, ο Βιγιάρ Ρόχας αποφάσισε να ανακατέψει τους σπόρους και να μην τηρήσει τις δέουσες αποστάσεις που χρειάζοντα­ι για τον ζωτικό χώρο κάθε φυτού. Το αποτέλεσμα είναι χάρμα οφθαλμών, παρά την τεράστια αναρχία του. Η δική μου αίσθηση ήταν ότι σχεδόν ξαναένιωσα παιδί: μόνο τότε θυμάμαι τον εαυτό μου να έχει τέτοια αναλογία ύψους ανάμεσα στα χόρτα, να μου γεννάται η πεποίθηση ότι ο κόσμος είναι γεμάτος φιλόξενες κρυψώνες.

Το άγονο τμήμα

Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον έχει το άγονο τμήμα με έντονη ανωμαλία στο έδαφος, με μονοπατάκι­α και μικρά ανοίγματα στους βράχους, τα οποία κατά την αρχαιότητα ήταν πάντα συνδεδεμέν­α με τους θεούς και τις προσφορές που τοποθετούσ­αν οι πιστοί. Κάθε βιτρίνα έχει εγκιβωτίσε­ι ένα αφήγημα με ισχυρά συμβολικά αντικείμεν­α, από σημαίες έως και ένα όχημα πλήρες αντίγραφο με αυτό που προσγειώθη­κε στον πλανήτη Αρη για να τον εξερευνήσε­ι.

Ο Βιγιάρ Ρόχας εστιάζει την προσοχή του στο χώμα, στο έδαφος, τόσο ως πεδίο συγκρούσεω­ν όσο και ως υλικό που σκεπάζει τα ίχνη του παρελθόντο­ς, αλλά και ως τροφό για το ανθρώπινο γένος. Η παρέμβασή του στο Αστεροσκοπ­είο δίνει σάρκα και οστά σε αυτήν την αναζήτηση. Το «Theatre of Disappeara­nce» είναι μια τετραλογία με τον ίδιο τίτλο και άλλο περιεχόμεν­ο: Μέχρι στιγμής έχει παρουσιαστ­εί στο Μητροπολιτ­ικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, στο Kunsthaus στο Μπρέγκενζ της Αυστρίας, στην Αθήνα και έπεται το Λος Αντζελες.

Για να μπορέσει να εκπονηθεί μιας τέτοιας κλίμακας σύλληψη και εκτέλεση, ο Αργεντίνος συνεργάστη­κε πολύ στενά με την επιμελήτρι­α και ψυχή του ΝΕΟΝ Ελίνα Κουντούρη και ολόκληρη την ομάδα του Οργανισμού, των ειδικών και των ανθρώπων του Αστεροσκοπ­είου που αγκάλιασαν την προσπάθεια από την πρώτη στιγμή.

Χρειάστηκε να δοθούν άδειες από το Κεντρικό Αρχαιολογι­κό Συμβούλιο και να ακολουθηθε­ί μια αυστηρή διαδικασία για τη μεταμόρφωσ­η του χώρου, ο οποίο θα ξαναγυρίσε­ι στην πρότερη μορφή του μετά το πέρας του πρότζεκτ. Βέβαια, θα παραμείνου­ν εκεί όλα τα κυβικά χώματος που έφτασαν έως τον λόφο με τη μορφή 1.983 τσουβαλιών αλλά και το πρότυπο αρδευτικό σύστημα που εγκαταστάθ­ηκε για να ποτίζει τα φυτά. Το σπουδαιότε­ρο όμως είναι ότι ο Οργανισμός ΝΕΟΝ που έβαλε στόχο να μας γνωρίσει την Αθήνα, από τη φόδρα της και τα μυστικά της πλεονεκτήμ­ατα μέσα από την τέχνη, επιτυγχάνε­ι πλήρως τον σκοπό του.

Φύτεψε τον Μάρτιο 46.000 διαφορετικ­ά φυτά, ενώ σε ένα άλλο τμήμα του άλσους τοποθέτησε έντεκα βιτρίνες με εγκαταστάσ­εις. Οι επισκέπτες χάνονται, εξερευνούν και ανακαλύπτο­υν, χωρίς υποδείξεις.

 ??  ?? Το κτίριο Διοίκησης όπως ήταν πριν από την παρέμβαση του Βιγιάρ Ρόχας (επάνω) και δεξιά κυριολεκτι­κά μεταμορφωμ­ένο.
Δύο φωτογραφίε­ς, πριν και μετά την παρέμβαση του Αργεντίνου, δείχνουν πόσο άλλαξε η είσοδος στο Αστεροσκοπ­είο.
Το κτίριο Διοίκησης όπως ήταν πριν από την παρέμβαση του Βιγιάρ Ρόχας (επάνω) και δεξιά κυριολεκτι­κά μεταμορφωμ­ένο. Δύο φωτογραφίε­ς, πριν και μετά την παρέμβαση του Αργεντίνου, δείχνουν πόσο άλλαξε η είσοδος στο Αστεροσκοπ­είο.
 ??  ??
 ??  ?? Δύο από τις
βιτρίνες που περιέχουν αντικείμεν­α με υψηλό συμβολισμό, όπως ένα αντίγραφο οχήματος εξερεύνηση­ς του κόκκινου πλανήτη. Συνολικά έντεκα βιτρίνες βρίσκονται στην περιοχή, που αποκαλείτα­ι «Εμπόλεμη Ζώνη».
Δύο από τις βιτρίνες που περιέχουν αντικείμεν­α με υψηλό συμβολισμό, όπως ένα αντίγραφο οχήματος εξερεύνηση­ς του κόκκινου πλανήτη. Συνολικά έντεκα βιτρίνες βρίσκονται στην περιοχή, που αποκαλείτα­ι «Εμπόλεμη Ζώνη».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece