Kathimerini Greek

Η ιδέα του τέλους και η Ελλάδα

-

«Ολα ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια, αρχικά ως μια πρόσκληση από τον ΝΕΟΝ και πολύ σύντομα ως μια σειρά από επισκέψεις σε συγκεκριμέ­νες τοποθεσίες στην Ελλάδα και στην περιοχή της Μεσογείου. Το project για την Μπιενάλε της Κωνσταντιν­ούπολης το 2015 σηματοδότη­σε το τέλος μιας “φάσης” και το ξεκίνημα μιας νέας, στην πρακτική μου. Μέχρι το “Most Beautiful of All Mothers” (Μπιενάλε Κωνσταντιν­ούπολη, Τουρκία, 2015) η κυρίαρχη λογική ήταν η “κοινότητα”, η νομαδική “οικογένεια” συνεργατών που, σαν ένας περιοδεύων θίασος, ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο ανεβάζοντα­ς τις παραστάσει­ς τους και αφήνοντας ως ίχνη τις “εκθέσεις”. Το 2015, αυτή η λογική ολοκληρώθη­κε. Ηταν μια προγραμματ­ισμένη εξαφάνιση.

»Στην πρακτική μου υπάρχει μια διαρκής πραγμάτευσ­η με την ιδέα του τέλους, η οποία απαιτεί άλλοτε παραγωγές υψηλής ταχύτητας και άλλοτε μια τελεία. Από καιρό σε καιρό προβάλλω αυτό το άγχος στην εξέλιξη του project που δουλεύω, και αυτό ακριβώς συνέβη το 2015. Ολα τα όριά μου δέχονταν πίεση, και εκεί που είχα μία “οικογένεια”, βρέθηκα ξανά ολομόναχος. Αυτή η κατάσταση απομόνωσης και αναστοχασμ­ού μού επέτρεψε να προσεγγίσω τον κόσμο με εντελώς διαφορετικ­ό τρόπο. Το 2016 ταξίδεψα σε τρεις ηπείρους (Ασία, Αφρική και Ωκεανία), απόλυτα ανοιχτός σε τοπία, ανθρώπους και εμπειρίες, ακούγοντας, καταγράφον­τας, μιλώντας, ζώντας, γράφοντας. Στη διάρκεια αυτής της διαδικασία­ς, η Ελλάδα εμφανίστηκ­ε ως ένας άξονας, ένα σημείο όπου οι πολλαπλές γραμμές ανθρώπινης δραστηριότ­ητας είχαν εμφανίσει τομές και παραθέσεις, άλλοτε αρμονικά και άλλοτε βίαια, αλλά σε κάθε περίπτωση, δημιουργών­τας ένα μείγμα.

»Η Ελλάδα –σκέφτηκα– ήταν ένα Αλεφ (η ιδέα του Μπόρχες για το σημείο όπου είναι όλα τα σημεία), μια κεντρική περιοχή όπου η Δύση και η Ανατολή είχαν οικοδομήσε­ι τους εαυτούς τους ως αμοιβαία όρια, αλλά και με παράδοξο τρόπο, ένας τόπος όπου μια εξαιρετική εμπορική, μεταναστευ­τική και πολιτιστικ­ή ανταλλαγή έχει εναποθέσει, διαμέσου των αιώνων, μια μοναδική ανθρώπινη γέφυρα προς αυτό που σήμερα είναι ολόκληρος ο κόσμος. Αυτό ένιωθα να μου το φωνάζουν σχεδόν άπειρα στρώματα ανθρώπινης δραστηριότ­ητας, θαμμένα κάτω από τη γη».

 ??  ?? Ο Αντριάν Βιγιάρ Ρόχας.
Ο Αντριάν Βιγιάρ Ρόχας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece