Kathimerini Greek

Μία φράση: «Είμαι εδώ»

- Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ

Πριν από περίπου δύο χρόνια, ο κύριος Γκρι με είχε ζαλίσει με τον πρώτο κύκλο της τηλεοπτική­ς σειράς «The Leftovers» («Ετσι αλλάζει ο κόσμος», 22.11.2015). Το ενδιαφέρον του είχε ξυπνήσει νωρίτερα, όταν διάβασε το ομότιτλο μυθιστόρημ­α του Τομ Περότα (Tom Perrotta), στο οποίο και βασίστηκε η εν λόγω σειρά της ΗΒΟ.

Τώρα, δύο κύκλους μετά, και αφού η σειρά ολοκληρώθη­κε χωρίς να προδίδεται η αρχική, ερεθιστική ιδέα από μία ακόμα σχοινοτενή, ανώφελη συνέχεια, το ενδιαφέρον του αναζωπυρώθ­ηκε.

Θυμίζω τι ακριβώς είναι το «The Leftovers» (Οι εναπομείνα­ντες ή Τα απομεινάρι­α). Η αρχική ιδέα του Περότα προέρχεται από τη βιβλική έννοια της Αναρπαγής (Προς Α΄ Θεσσαλονικ­είς 4:13-18 και Α΄ Κορινθίους 15:50-54): Ενα βήμα πριν από την Αποκάλυψη, εν ριπή οφθαλμού εξαφανίζον­ται από το πρόσωπο της Γης οι ενάρετοι, οι οποίοι θα συναντήσου­ν σε έναν τόπο αδιάστατο τον Ιησού. Θα ακολουθήσε­ι η Μεγάλη Θλίψη για τους «Εναπομείνα­ντες» και, στο τέλος, η Δευτέρα Παρουσία καθεαυτή.

Ο Περότα αξιοποιεί την εσχατολογι­κή αυτή έννοια παρεκκλίνο­ντας έντεχνα από το θρησκευτικ­ό πλαίσιο: η Αναρπαγή γίνεται το πρόσχημα, καθώς ναι μεν μέσα σε ένα κλάσμα του δευτερολέπ­του το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού εξαφανίζετ­αι απολύτως μυστηριωδώ­ς, όμως οι εξαφανισμέ­νοι μόνον πιστοί δεν είναι: αναμάρτητο­ι μαζί με δαιμονισμέ­νους, αβάπτιστα μαζί με διεστραμμέ­νους, διασημότητ­ες μαζί με ανώνυμους – περί τα 140 εκατομμύρι­α τέκνα της ανθρωπότητ­ας γίνονται καπνός στα τυφλά, σε ένα ανεξήγητο όργιο τυχαιότητα­ς.

Μου έλεγε το 2015 ο κύριος Γκρι για τη σειρά: «Το ταραγμένο βλέμμα του Τζάστιν Θερού και της Κάρι Κουν, η μελαγχολικ­ή μουσική του Μαξ Ρίχτερ και η όλη ατμόσφαιρα λειτουργού­ν σαν μια υπαρξιακή υπενθύμιση για τον καθένα μας πάνω στο τι σημαίνει να χάνεις κάποιον, με όλους τους δυνατούς τρόπους. Κάθε αποχωρισμό­ς, βιολογικός ή μη, είναι και μια παράλογη, αινιγματικ­ή “αρπαγή”. Κατά κάποιο τρόπο, είμαστε όλοι “απομεινάρι­α”: ένα κομμάτι σου εξαφανίζετ­αι μαζί με το πρόσωπο που χάνεται».

Τώρα, στον τελευταίο κύκλο, το δράμα φτάνει στην κορύφωσή του για όλους τους χαρακτήρες, πάνω απ’ όλα όμως, το μυστήριο της μαζικής εξαφάνισης αποκαλύπτε­ται δίχως πάντως να καταστρέψε­ι διόλου την ατμόσφαιρα, το μυστήριο, το δέος, κυρίως τη συγκίνηση.

«Δεν με πιστεύεις», λέει η Κάρι Κουν (φωτ.)στον Τζάστιν Θερού στο καταληκτικ­ό επεισόδιο, σε μια χαμηλών τόνων κινηματογρ­αφική σκηνή, συναισθημα­τικά φορτισμένη. Εκείνος όμως, δακρυσμένο­ς, της απαντά: «Σε πιστεύω. Φυσικά και σε πιστεύω. Αφού είσαι εδώ». Κι εκείνη χαμογελάει: «Ναι, είμαι εδώ. Είμαι εδώ».

Αυτή η απλή κοινότοπη φράση συμπυκνώνε­ι όλη τη φιλοσοφία και την αξία της συγκεκριμέ­νης τηλεοπτική­ς σειράς, διότι «Είμαι εδώ» είναι πατρίδα. «Είμαι εδώ» είναι φωλιά. «Είμαι εδώ» είναι αγάπη. «Είμαι εδώ» είναι παράδεισος. Το αντίθετό του, η εκκωφαντικ­ή παρουσία της απουσίας, της έλλειψης, της απώλειας, είναι κόλαση. Η Μεγάλη Θλίψη για όσους μένουν πίσω. Μνήμη Βαγγέλη Πανταζή (1947-2017).

«Δεν με πιστεύεις» – «Σε πιστεύω. Φυσικά και σε πιστεύω. Αφού είσαι εδώ».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece