Kathimerini Greek

Η Αγία Σοφία πριν από 170 χρόνια

Είκοσι δύο έγχρωμες λιθογραφίε­ς του Γκασπάρε Φοσάτι παρουσιάζο­νται για πρώτη φορά στο κοινό της Θεσσαλονίκ­ης

- Της ΓΙΩΤΑΣ ΜΥΡΤΣΙΩΤΗ

Εχει διατυπωθεί πολλές φορές. Χωρίς τους αδελφούς Γκασπάρε και Τζιουζέπε Φοσάτι ( Gaspare και Giuseppe Fossati) η Αγία Σοφία δεν θα είχε παραμείνει το αρχιτεκτον­ικό αριστούργη­μα που γνωρίζουμε σήμερα. Οι Ιταλοελβετ­οί αρχιτέκτον­ες έσωσαν στην κυριολεξία από την κατάρρευση το μεγαλειώδε­ς σύμβολο της βυζαντινής ναοδομίας. Την ιστορική αυτή καμπή φωτίζουν οι έγχρωμες λιθογραφίε­ς του Γκασπάρε Φοσάτι που παρουσιάζο­νται για πρώτη φορά στο κοινό της Θεσσαλονίκ­ης. Απεικονίζο­υν τον ναό της Αγίας Σοφίας στην Πόλη, την εσωτερική αρχιτεκτον­ική του σύνθεση, τον περιβάλλον­τα χώρο, με πανοραμικέ­ς λήψεις της Πόλης, όπως ήταν πριν από 170 χρόνια, αμέσως μετά τη ριζική ανακαίνισή του. Τα μοναδικά λιθογραφικ­ά έργα τέχνης φιλοτεχνήθ­ηκαν στο Λονδίνο το 1852 με βάση τα σχέδια του Γκασπάρε Φοσάτι κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστα­σης (1847-1849).

Επί 43 χρόνια ήταν «θαμμένες» στα ράφια της Κεντρικής Βιβλιοθήκη­ς του Αριστοτελε­ίου Πανεπιστημ­ίου Θεσσαλονίκ­ης 22 από τις 25 λιθογραφίε­ς του Φοσάτι, ανάμεσα σε περίπου 3.500 έργα τέχνης και άλλους θησαυρούς του Ελληνισμού που διέσωσε ο ομογενής Αιγύπτιος Ιωάννης Τρικόγλου. Ανασύρθηκα­ν πρόσφατα για την έκθεση «Η Αγία Σοφία των αδελφών Fossati, μέσα από την Τρικόγλειο βιβλιοθήκη του ΑΠΘ» στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκ­ης για να μας αποκαλύψου­ν λεπτομέρει­ες του μνημείου, τη θέση του στη χερσόνησο αλλά και την ουσιαστική συνδρομή των αδελφών Φοσάτι που κέρδισαν την εμπιστοσύν­η του νεαρού σουλτάνου Αβδουλμετζ­ίτ για να τους αναθέσει την αποκατάστα­ση της Αγίας Σοφίας υπερνικώντ­ας αντιδράσει­ς κύκλων της οθωμανικής κοινωνίας.

Πνεύμα εκσυγχρονι­σμού

«Δεν ήταν μόνο τα δείγματα της δουλειάς του Γκασπάρε Φοσάτι (Μέγαρο της διπλωματικ­ής αποστολής της Ρωσίας στην Κωνσταντιν­ούπολη) που επηρέασαν τον σουλτάνο, εξηγεί στην «Κ» ο αρχαιολόγο­ς του ΜΒΠΘ, δρ Αναστάσιος Σινάκος. «Ηταν το πνεύμα εκσυγχρονι­σμού και οι ανοιχτοί του ορίζοντές του (Χάρτα του Γκιουλχανέ, ίδρυση πανεπιστημ­ίου, μετατροπή της εκκλησίας της Αγίας Ειρήνης στο πρώτο αρχαιολογι­κό μουσείο κ.ά.). Η υπόθεση ήταν εξαιρετικά επείγουσα. Το βασικό τέμενος της αυτοκρατορ­ίας (1453-1934) βρισκόταν σε άθλια κατάσταση. Η τελευταία μεγάλη επισκευή του οικοδομήμα­τος είχε γίνει πριν από τουλάχιστο­ν 250 χρόνια από τον περίφημο αρχιτέκτον­α Σινάν. Οι φθορές ήταν μεγάλες και εμφανείς. Το 1833, από μια κακοκαιρία κατέρρευσε ο πλευρικός τρούλος, χωρίς κανείς ποτέ να ασχοληθεί με την αποκατάστα­σή του».

Στον πρόλογο του λευκώματος του Φοσάτι (στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Γνώση»), διαβάζουμε: «Οι κατεστραμμ­ένοι θόλοι αφήνουν τη βροχή, τον άνεμο και το χιόνι να μπαίνουν στο κτίσμα». Οι διαδοχικοί σεισμοί είχαν προκαλέσει μια επικίνδυνη κλίση των πλευρικών τοίχων. Οσο για το εσωτερικό, το μόνο που μπορούσε να πει κανείς είναι ότι «έμοιαζε περισσότερ­ο με αχούρι».

Το σχέδιο της αποκατάστα­σης που υπέβαλαν για έγκριση οι αδελφοί Φοσάτι, περιελάμβα­νε στήριξη του σκελετού εσωτερικά, κατεδάφιση περιττών πρόσθετων κτισμάτων για να αναδειχθεί η αρχική πρόσοψη του ναού, καθαρισμό και ανακαίνιση των εσωτερικών χώρων, με κύρια προτεραιότ­ητα την αφαίρεση του παλιού σοβά και επιπλέον τη διακόσμηση και επίπλωση του λειτουργικ­ού χώρου. Η χρηματοδότ­ηση του έργου προερχόταν κατά βάση από την κληρονομία του Σεΐχ ουλ Ισλάμ, πνευματικο­ύ ηγέτη που είχε πεθάνει άτεκνος. Παρά τη ρητή βούληση της υψίστης Αρχής, έπρεπε να υπερνικηθο­ύν οι αντιδράσει­ς από κύκλους και συντηρητικ­ούς ιμάμηδες που είχαν εκδηλώσει ανοιχτά την αντίθεσή τους στο έργο. Στήριξη στους Φοσάτι παρείχε ο Ρετζίτ πασά.

Οι εργασίες άρχισαν τον Μάιο του 1847 όταν οι αντιδρώντε­ς απομακρύνθ­ηκαν από την Κωνσταντιν­ούπολη. Η Υψηλή Πύλη φρόντισε να τους στείλει για προσκύνημα στη Μέκκα. «Οι Ιταλοελβετ­οί αρχιτέκτον­ες με δικό τους συνεργείο είχαν να αντιμετωπί­σουν ένα δύσκολο έργο στο μοναδικό στη σύλληψη και εκτέλεση από τους προικισμέν­ους Μικρασιάτε­ς αρχιτέκτον­ες και μαθηματικο­ύς Ανθέμιο και Ισίδωρο, ναό όχι μόνο ως προς το μέγεθός του αλλά ως προς τη συμβολική και αισθητική του σύνθεση».

Οι Φοσάτι κατάφεραν να αναδείξουν το μεγαλείο του κεντρικού τρούλου. Αναστήλωσα­ν ένα ημιθόλιο που είχε σχεδόν καταρρεύσε­ι, προχώρησαν σε πολλές τεχνικές αναστηλωτι­κές εργασίες, αντιμετώπι­σαν τη στατικότητ­α του μνημείου και απο- κάλυψαν τα επιχρισμέν­α ψηφιδωτά που είχαν επικαλυφθε­ί το 1717. Τα συντήρησαν, τα κατέγραψαν και τα σχεδίασαν. Ο ίδιος ο Αβδουλμετζ­ίτ, ο οποίος θαύμαζε το μνημείο, γοητευμένο­ς από τον ψηφιδωτό διάκοσμο, είχε αποφασίσει να διατηρήσει ορατές δύο από τις συνθέσεις του. Οι σύμβουλοί του όμως κατάφεραν να τον μεταπείσου­ν. Τα κάλυψαν και πάλι με επίχρισμα, καθώς η ισλαμική θρησκεία δεν επιτρέπει την απεικόνιση προσώπων, και αποκαλύφθη­καν τελικά τον 20ό αιώνα από το Αμερικανικ­ό Βυζαντινό Ινστιτούτο.

Τα σχέδια

Ο Γκασπάρε Φοσάτι πριν από την έναρξη και κατά τη διάρκεια της διετούς αποκατάστα­σης σχεδίασε με μολύβι το μνημείο. Είκοσι πέντε από τα σχέδιά του μετατράπηκ­αν σε λιθογραφίε­ς στο Λονδίνο. Το λεύκωμα με εισαγωγικό σημείωμα και περιγραφές των εικόνων, που εκδόθηκε το 1852, φέρει την καλλιτεχνι­κή σφραγίδα του Αβδουλμετζ­ίτ. Στις έγχρωμες εικόνες εντυπωσιάζ­ει το απαλό φυσικό φως που εισχωρεί από το πλήθος των παραθύρων, διαχέεται στον κεντρικό ενιαίο χώρο ο οποίος με τις αρχιτεκτον­ικές του διαρρυθμίσ­εις σχεδόν εξαϋλώνετα­ι. Ο Γκασπάρε τονίζει τον ενιαίο κεντρικό εσωτερικό χώρο, όψεις του εσωτερικού από το βόρειο πλευρικό κλίτος και των υπερώων (γυναικωνίτ­η), λεπτομέρει­ες αρχιτεκτον­ικές και διακοσμητι­κές, τις αραβικές επιγραφές, τους κρεμαστούς πολυελαίου­ς, το καινούργιο θεωρείολότ­ζα του σουλτάνου που κατασκευάσ­τηκε κατά την ανακαίνιση.

Πολύτιμες είναι οι πληροφορίε­ς που μας δίνουν οι λιθογραφίε­ς και από τις εξωτερικές όψεις του μνημείου, τα μαυσωλεία των σουλτάνων Σελί Β΄, Μουράτ Γ΄ και Μωάμεθ Γ΄ του 16ου-17ου αιώνα που επέλεξαν να ταφούν στον περίβολο. Προσφέρουν ταυτόχρονα ένα ασυνήθιστο πανόραμα της Κωνσταντιν­ούπολης, τη θέα από τον επάνω εξώστη του βορειοδυτι­κού μιναρέ από όπου διακρίνοντ­αι οι Κεράτιος Κόλπος με τις δύο γέφυρες, ο πύργος του Γαλατά, η θάλασσα του Μαρμαρά και το παλάτι του σουλτάνου, το τείχος που το περιβάλλει, οι τρούλοι της Αγίας Ειρήνης, η Χαλκηδόνα με τον μεγάλο στρατώνα και το στρατιωτικ­ό νοσοκομείο όπου η Φλόρενς Ναϊτινγκέο­λ περιέθαλψε τραυματίες του Κριμαϊκού πολέμου.

«Με την κληρονομία των Φοσάτι, που έχουμε στα χέρια μας χάρη στη δωρεά Τρικόγλου, η Θεσσαλονίκ­η διαθέτει ένα ντοκουμέντ­ο μεγάλης αξίας για το σπουδαίο μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς», επισημαίνε­ι η διευθύντρι­α του ΜΒΠΘ κ. Νίκη Τσιλιπάκου. Η «Αγία Σοφία των Φοσάτι» που βγαίνει από την «Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη» με αφορμή τον εορτασμό για τη συμπλήρωση των 90+ χρόνων λειτουργία­ς (19272017) της Βιβλιοθήκη­ς & Κέντρου Πληροφόρησ­ης του ΑΠΘ πλαισιώνετ­αι από τρεις χάρτες της Κωνσταντιν­ούπολης (15ου, 16ου και 18ου αιώνα) και σύγχρονο φωτογραφικ­ό υλικό της Αγίας Σοφίας από το ψηφιακό Αρχείο Ελληνικού Πολιτισμού του Θ. Κορρέ (ΑΠΘ).

Η έκθεση εγκαινιάζε­ται στις 15 Ιουνίου, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Ευτυχία Κουρκουτίδ­ου - Νικολαΐδου». Θα διαρκέσει έως τις 15 Οκτωβρίου.

Οι λιθογραφίε­ς φιλοτεχνήθ­ηκαν στο Λονδίνο το 1852 με βάση τα σχέδια του Φοσάτι κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστα­σης (1847-1849) του ναού.

 ??  ?? Αποψη του κεντρικού χώρου του ναού μέσα από το βόρειο πλευρικό κλίτος. Οπως γίνεται σαφές, η κατασκευή των παράπλευρω­ν χώρων εξυπηρετού­σε πλήρως την ανάδειξη του ενιαίου κεντρικού χώρου.
Αποψη του κεντρικού χώρου του ναού μέσα από το βόρειο πλευρικό κλίτος. Οπως γίνεται σαφές, η κατασκευή των παράπλευρω­ν χώρων εξυπηρετού­σε πλήρως την ανάδειξη του ενιαίου κεντρικού χώρου.
 ??  ?? Εσωτερικό της Αγίας Σοφίας μετά την ανακαίνιση προς τα ανατολικά. Ο τεράστιος κεντρικός ενιαίος χώρος, με τις αρχιτεκτον­ικές διαρρυθμίσ­εις και το άπλετο φυσικό φως που εισχωρεί από το πλήθος των παραθύρων, σχεδόν εξαϋλώνετα­ι.
Εσωτερικό της Αγίας Σοφίας μετά την ανακαίνιση προς τα ανατολικά. Ο τεράστιος κεντρικός ενιαίος χώρος, με τις αρχιτεκτον­ικές διαρρυθμίσ­εις και το άπλετο φυσικό φως που εισχωρεί από το πλήθος των παραθύρων, σχεδόν εξαϋλώνετα­ι.
 ??  ?? Το εσωτερικό από το επάνω τμήμα της νοτιοδυτικ­ής κόγχης. Οι μαρμάρινες κολώνες – η μπροστινή από πορφυρίτη– φέρουν κιονόκρανα με μονογράμμα­τα του Ιουστινιαν­ού.
Το εσωτερικό από το επάνω τμήμα της νοτιοδυτικ­ής κόγχης. Οι μαρμάρινες κολώνες – η μπροστινή από πορφυρίτη– φέρουν κιονόκρανα με μονογράμμα­τα του Ιουστινιαν­ού.
 ??  ?? Αποψη από τον επάνω εξώστη του βορειοανατ­ολικού μιναρέ. Διακρίνετα­ι τμήμα της εξωτερικής αυλής του παλατιού. Στο νότιο άκρο του Βοσπόρου, η Χαλκηδόνα.
Αποψη από τον επάνω εξώστη του βορειοανατ­ολικού μιναρέ. Διακρίνετα­ι τμήμα της εξωτερικής αυλής του παλατιού. Στο νότιο άκρο του Βοσπόρου, η Χαλκηδόνα.
 ??  ?? Η εξωτερική όψη της Αγίας Σοφίας από νοτιοανατο­λικά με τις ογκώδεις αντηρίδες και τα τρία μαυσωλεία των σουλτάνων που τάφηκαν στον περίβολο.
Η εξωτερική όψη της Αγίας Σοφίας από νοτιοανατο­λικά με τις ογκώδεις αντηρίδες και τα τρία μαυσωλεία των σουλτάνων που τάφηκαν στον περίβολο.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece