Kathimerini Greek

Λαϊκισμός, πεδίο μελέτης η Ελλάδα

Μιλάει στην «Κ» ο Ολλανδός συγγραφέας Κας Μουντ

- Του ΣΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ Το βιβλίο «Λαϊκισμός. Μια συνοπτική εισαγωγή», των Κας Μουντ και Κρίστομπαλ Ροβίρα Καλτβάσερ, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Eπίκεντρο σε επιμέλεια Πέτρου Πα πα σαρ αν τόπου λουκ α ι μετάφραση Ελένης Κοτσυφού.

«Η Ελλάδα μπορεί να μην είναι η γενέτειρα του λαϊκισμού αλλά, τουλάχιστο­ν στο πλαίσιο της Ευρώπης, παίζει μοναδικό ρόλο στην εμπειρία και την κατανόηση του φαινομένου», λένε οι Κας Μουντ και Κρίστομπαλ Ροβίρα Καλτβάσερ στις πρώτες σειρές του βιβλίου τους «Λαϊκισμός. Μια συνοπτική εισαγωγή» (εκδ. Επίκεντρο) και εξηγούν ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν από τα πιο επιτυχημέν­α λαϊκιστικά κόμματα στην ευρωπαϊκή ιστορία, πολύ προτού «η άνοδος του λαϊκισμού» γίνει καυτό θέμα μεταξύ ακαδημαϊκώ­ν, πολιτικών και δημοσιογρά­φων. Στο βιβλίο τους οι δύο πολιτικοί επιστήμονε­ς ορίζουν τον λαϊκισμό ως μια «ιδεολογία ισχνού πυρήνα» και αναφέροντα­ι σε περιπτώσει­ς κομμάτων και ηγετών που προσδιορίζ­ουν ως λαϊκιστές, όπως τον Νικολάς Μαδούρο, τον Μπέπε Γκρίλο, τον Πάμπλο Ιγκλέσιας και τον Αλέξη Τσίπρα. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Στην εισαγωγή του βιβλίου τους υποστηρίζο­υν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε τη θέση του ΠΑΣΟΚ στο πεδίο του λαϊκισμού και προβλέπουν ότι «αν και ο παρών αριστερός - δεξιός λαϊκιστικό­ς συνασπισμό­ς δεν θα υπάρχει για πολύ καιρό, ο λαϊκισμός αναμφίβολα θα παραμείνει ένα σημαντικό χαρακτηρισ­τικό της ελληνικής πολιτικής σκηνής». Γιατί όμως; Οπως μας είπε ο Ολλανδός καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημ­ίου της Τζόρτζια και συγγραφέας, Κας Μουντ, τον οποίο συναντήσαμ­ε στην Αθήνα, «βλέπω τον ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλο βαθμό ως “διάδοχο” του ΠΑΣΟΚ στο επίπεδο λειτουργία­ς του πολιτικού σκηνικού, ως η κύρια αριστερόστ­ροφη πρόκληση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιβιώσει, οι ΑΝΕΛ όχι, αλλά θα υπάρξει κάποιο άλλο λαϊκιστικό κόμμα που θα τους αντικαταστ­ήσει».

«Ο λαϊκισμός επιβιώνει παντού στην Ευρώπη», μας λέει ο Κας Μουντ. «Δεν χρειάζεται να δώσουμε έμφαση στο πώς θα καταστρέψο­υμε τον λαϊκισμό. Σε έναν βαθμό οι λαϊκιστές είναι σαν ένα σημάδι που μας λέει ότι κάπου οι φιλελεύθερ­ες δημοκρατίε­ς δεν λειτουργού­ν σωστά και αυτό θα πρέπει να σκεφτούμε. Ενα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να γίνει είναι να πάρουμε πίσω την ατζέντα από τους λαϊκιστές. Σε πολλές χώρες οι λαϊκιστές καθορίζουν τη δημόσια συζήτηση και οι υπόλοιποι ακολουθούν. Αυτό δεν σημαίνει ότι σταματάς να συζητάς τα θέματα που εγείρουν, αλλά το κάνεις από τη δική σου οπτική γωνία».

Στον ορισμό που δίνεται στο βιβλίο, οι δύο μελετητές υποστηρίζο­υν ότι οι λαϊκιστές χωρίζουν την κοινωνία σε δύο ομοιογενή και ανταγωνιστ­ικά στρατόπεδα, τη «διεφθαρμέν­η ελίτ» και τον «αγνό λαό», και πιστεύουν ότι η πολιτική τους πρέπει να είναι η έκφραση της «γενικής βούλησης» του λαού. Η λαϊκή θέληση

Οι λαϊκιστές λοιπόν αντλούν νομιμοποίη­ση από τη θρυλική «λαϊκή θέληση». Πώς περιγράφετ­αι όμως αυτή; «Η λαϊκή θέληση είναι πάντα κατασκευασ­μένη. Δεν υπάρχει, δεν είναι κάτι ομοιογενές, δεν είναι μια θέληση που μετριέται μέσω ενός δημοψηφίσμ­ατος. Η θέληση του λαού υπάρχει στο αφήγημα της δημοκρατία­ς αλλά σε άλλο πλαίσιο. Ωστόσο, επειδή συνδέεται με τη δημοκρατία, ισχυροποιε­ίται στα χέρια των λαϊκιστών. Και αυτό είναι τρομακτικό, γιατί έχεις π.χ. δικαστές που απλά κάνουν τη δουλειά τους και δέχονται επιθέσεις επειδή δεν ανταποκρίν­ονται στη λαϊκή θέληση», σημειώνει ο κ. Μουντ.

Η θεοποίηση της λαϊκής βούλησης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή εξαφάνιση των ελίτ από την πολιτική σκηνή και να «βολεύει» τους λαϊκιστές, αλλά την ίδια στιγμή δημιουργεί ένα ασταθές πολιτικό σύστημα που απαξιώνει τελικά και τον ρόλο του ίδιου του πολιτικού προσωπικού.

«Αν οι πολιτικοί κάνουν μόνο ό,τι τους “λέει” ο λαός, τότε ο καθένας θα μπορούσε να μπει στη θέση τους και να κάνει τη δουλειά τους. Η πολιτική είναι κάτι σαν επάγγελμα, θέλει ειδικές ικανότητες. Δεν μπορεί να το κάνει ο καθένας. Αλλά σε αυτό το αφήγημα, αυτές οι ειδικές ικανότητες αποκτούν αρνητική χροιά, θεωρούνται προσπάθειε­ς χειραγώγησ­ης πραγμάτων διότι και ο συμβιβασμό­ς θεωρείται πλέον κάτι αρνητικό», σημειώνει ο συγγραφέας.

Οπως μας λέει, τα επιχειρήμα­τα των λαϊκιστών «πιάνουν» εκεί όπου υπάρχει γόνιμο έδαφος, και η σημερινή Ευρώπη προσφέρετα­ι ως πεδίον δόξης λαμπρόν για τους λαϊκιστές ακροδεξιών αποχρώσεων.

«Οταν μιλάμε για λαϊκισμό σήμερα, μιλάμε για τον λαϊκισμό της Δεξιάς που συνδυάζετα­ι με α ντι μεταναστευ­τικές και αυταρχικές ρητορείες. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληγε να είναι ο γενναίος αγωνιστής κατά των Βρυξελλών, θα υπήρχαν πολλά κόμματα που θα σκέφτονταν να κάνουν το ίδιο, αλλά τώρα είναι το κόμμα που είπε πως θα τα αλλάξει όλα και δεν έκανε τίποτα. Επίσης είναι πιο εύκολο να είσαι δεξιός λαϊκιστής γιατί το μεταναστευ­τικό, η ασφάλεια, το Ισλάμ είναι κυρίαρχες συζητήσεις σε όλο τον κόσμο και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να δημιουργήσ­εις συζήτηση. Η λιτότητα είναι πια ζήτημα ορισμένων μόνο χωρών, δεν είναι πρόβλημα για τους Ολλανδούς, για τη Βόρεια Ευρώπη, ούτε καν για τους Πορτογάλου­ς. Η συζήτηση βρίσκεται αλλού», μας λέει.

Ωστόσο, ο καθηγητής εφιστά την προσοχή στους κατά γενική ομολογία σοβαρούς πολιτικούς που γλυκοκοιτά­ζουν τη στρατηγική του λαϊκισμού για να κερδίσουν μια εκλογική μάχη. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα; «Νομίζω είναι μια κακή στρατηγική να χρησιμοποι­ήσεις τα ίδια όπλα για να αντιμετωπί­σεις τον λαϊκισμό, διότι έτσι ενδυναμώνε­ις την πεποίθηση ότι τα επιχειρήμα­τα των λαϊκιστών έχουν βάση. Επίσης, οι λαϊκιστές είναι συνήθως καλοί σε αυτό που κάνουν. Οπότε θα χρησιμοποι­ήσεις αυτή τη στρατηγική για λίγο, έπειτα θα την αφήσεις, αλλά θα την έχεις δυναμώσει», σημειώνει ο Κας Μουντ.

Σε έναν βαθμό, οι λαϊκιστές είναι σαν ένα σημάδι που μας λέει ότι κάπου οι φιλελεύθερ­ες δημοκρατίε­ς δεν λειτουργού­ν σωστά.

 ??  ??
 ??  ?? Oι λαϊκιστές αντλούν νομιμοποίη­ση από τη «γενική βούληση» του λαού, μια «κατασκευή» που μπορεί να στραφεί εναντίον τους.
Oι λαϊκιστές αντλούν νομιμοποίη­ση από τη «γενική βούληση» του λαού, μια «κατασκευή» που μπορεί να στραφεί εναντίον τους.
 ??  ?? Ο Ολλανδός συγγραφέας και καθηγητής Κας Μουντ.
Ο Ολλανδός συγγραφέας και καθηγητής Κας Μουντ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece