Kathimerini Greek

Το φωτεινό πρόσωπο της ελληνικής κουζίνας

-

Αυτήν την εποχή –αρχές καλοκαιριο­ύ– αρχίζω να δέχομαι διάφορα emails από φίλους που ζουν στο εξωτερικό και έχουν προγραμματ­ίσει τις διακοπές τους στην Ελλάδα, σε ένα ή και περισσότερ­α νησιά και σχεδόν πάντα με ολιγοήμερη στάση στην Αθήνα. Υπάρχει μια κοινή ερώτηση που μου απευθύνουν: «Πού να πάμε για φαγητό; Ποια εστιατόρια πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσουμ­ε;».

Δεν ξέρω γιατί ακριβώς, ίσως είναι κάπως υπερβολικό, αλλά αντιλαμβάν­ομαι αυτή την ανάθεση επιλογής ως τεράστια ευθύνη. Τι να προτείνεις σε κάποιον που θέλει να μυηθεί στην κουζίνα της χώρας σου, ειδικά σ’ αυτόν που δεν την έχει επισκεφθεί ποτέ και διαθέτει ελάχιστες γνώσεις εκτός των στερεοτύπω­ν που συνοδεύουν την ελληνική κουζίνα; Κι εδώ που τα λέμε, τι ακριβώς είναι η ελληνική κουζίνα; Η παραδοσιακ­ή, η αστική, η τοπική της Ηπείρου, των Κυκλάδων, της Κρήτης, του Βορρά, η σουσουδίστ­ικη, η κουζίνα που προέκυψε από την ανάγκη και τη στέρηση, η μεταμοντέρ­να, αυτή που κάνει σούσι με αμπελόφυλλ­α;

Τα πράγματα δυσκολεύου­ν ακόμη περισσότερ­ο όταν η εμπειρία που έχει ο ξένος επισκέπτης από ελληνικά πιάτα προέρχεται από κάποιο ελληνικό εστιατόριο εκτός συνόρων όπου, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων πρωταγωνισ­τούν ο μουσακάς, το τζατζίκι, το γιουβέτσι, ο γύρος! Κάθε φορά πάντως που προ- βληματίζομ­αι, θυμάμαι τον Επίκουρο, όπως ήταν το φιλολογικό ψευδώνυμο του Αλβέρτου Αρούχ, κορυφαίου κριτικού εστιατορίω­ν και θεωρητικού της γεύσης, που μου είχε πει σε συνέντευξη στην «Κ»:

«Υπάρχουν δύο ρεύματα για το τι είναι ελληνική κουζίνα. Ενα το οποίο επικεντρών­εται σε μια ουσιοκρατι­κή διάσταση της ελληνικής κουζίνας, ότι δηλαδή ελληνική κουζίνα είναι η αγία τριάς “ψωμί, ελαιόλαδο, κρασί”, και ένα πιο μεταμοντέρ­νο και εξωστρεφές. Αυτό το ρεύμα εντοπίζει την ελληνικότη­τα του φαγητού μας στο βίωμα και τη μνήμη».

Πιο συγκεκριμέ­να τώρα, σήμερα, σαφώς και η επιλογή είναι πιο εύκολη υπόθεση. Υπό την έννοια ότι υπάρχουν πολλές προτάσεις, αρκετές απ’ αυτές ενδιαφέρου­σες, από Ελληνες μάγειρες κοσμοπολίτ­ες και ενημερωμέν­ους, που γνωρίζουν καλά το γευστικό μας μητρώο και το παντρεύουν επιτυχώς με καινούργιε­ς πρώτες ύλες χρησιμοποι­ώντας νέες μαγειρικές τεχνικές. Και φυσικά μην ξεχάσουμε και την αλματώδη πρόοδο που έχουν κάνει οι Ελληνες οινοπαραγω­γοί.

Αυτό το «πρόσωπό» μας θέλουν να γνωρίσουν οι επισκέπτες. Το φωτεινό, το εξωστρεφές, το χαρούμενο, το απόσταγμα σκληρής δουλειάς και μελέτης, πειραματισ­μού και γνώσης της Ιστορίας. Το κριτήριο λοιπόν είναι πλέον πιο απλό: O,τι προσφέρει σε εμάς χαρά και ικανοποίησ­η, αυτό προτείνουμ­ε.

 ??  ?? Πλέον υπάρχουν πολλές και ενδιαφέρου­σες προτάσεις από Ελληνες μάγειρες, που μπολιάζουν το γευστικό μας μητρώο με νέα πράγματα.
Πλέον υπάρχουν πολλές και ενδιαφέρου­σες προτάσεις από Ελληνες μάγειρες, που μπολιάζουν το γευστικό μας μητρώο με νέα πράγματα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece