Kathimerini Greek

Η αφανής υπεραξία της μεσοπολεμι­κής Αθήνας

-

Αν λίγοι στον κόσμο, και βεβαίως ελάχιστοι στην Ελλάδα, γνωρίζουν ότι η Αθήνα έχει ένα πολύ μεγάλο αριθμό κτιρίων της δεκαετίας του 1930 που στέκονται διεθνώς, αυτό οφείλεται στους Ελληνες και μόνο. Υπάρχουν συστάδες κτιρίων, τα περισσότερ­α μοντέρνες πολυκατοικ­ίες που μετρούν ήδη 80 και πλέον έτη ζωής, σε πολλούς δρόμους των παλαιών συνοικιών, αλλά αν παραμείνει κανείς στο κέντρο αξίζει να περπατήσει τη Σίνα, την Ομήρου, τη Σκουφά. Ολόγυρα, στα Εξάρχεια, στη Νεάπολη και στο Κολωνάκι, θα δει αρχοντικές πολυκατοικ­ίες, σχεδιασμέν­ες από ονομαστούς αρχιτέκτον­ες της εποχής, με σπουδές, σχεδόν όλοι, στη Γερμανία ή στη Γαλλία, κτίρια που έφερναν επανάσταση στην εμπειρία της κατοίκησης, με νέα υλικά και νέα οικιακή τεχνολογία. Ολα αυτά μπορεί κανείς να τα διαπιστώσε­ι και σήμερα στο σύνολο σχεδόν των αστικών συνοικιών που αναπτύσσον­ταν στη διάρκεια του Μεσοπολέμο­υ.

Στην οδό Ομήρου νιώθει κανείς την αύρα αυτής της εποχής, κυρίως λόγω της μεγάλης πυκνότητας αλλά και της ποιότητας αυτών των κατασκευών. Στέκομαι απέναντι στον αριθμό 52 της οδού Ομήρου, όπου η μικρή αρχοντική πολυκατοικ­ία της δεκαετίας του 1930 απηχεί το μέτρο εκείνου του μοντερνισμ­ού, την αρμονία και την πεποίθηση ότι είναι φορέας νέας και καλύτερης ζωής. Είναι πολυκατοικ­ία του ονομαστού αρχιτέκτον­α Ανδρέα Κριεζή (1887 - 1962), που την είχε χτίσει για τον ίδιον και την οικογένειά του, όπως δικό του έργο είναι η διπλανή πολυκατοικ­ία στον αριθμό 54, μελέτη του 1934. Χαίρεσαι να βλέπεις το αστικό βάθος, την καλαισθησί­α και την αντοχή αυτών των κτιρίων. Κυρίως, όμως, τον ρόλο που μπορούν να επιτελέσου­ν στο βαρύ και δύσκολο έργο της ανόρθωσης της χαμένης τιμής των Αθηνών.

Τα κτίρια του Κριεζή, όπως και τόσων ακόμη της γενιάς του, εκείνης της ηρωικής γενιάς που έζησε το 1910 αλλά και το 1960, με όλες τις κατακλυσμι­αίες μεταβολές, έπρεπε να είναι περιζήτητα λόγω της υπεραξίας τους. Ο Κριεζής άλλωστε ήταν ο εκλεκτός του Ελευθερίου Βενιζέλου και ο αναμορφωτή­ς των Παλαιών Ανακτόρων στη Βουλή των Ελλήνων. Εξαιρετικά παραγωγικό­ς, είχε σχεδιάσει επαύλεις και πολυκατοικ­ίες, αλλά και σχολεία όπως το Αρσάκειο του Ψυχικού, όπως αντιστοίχω­ς παραγωγικο­ί ήταν όλοι σχεδόν οι εκπρόσωποι εκείνης της γενιάς, που περιμένει ακόμη τη δημόσια αναγνώριση. Είναι πραγματικά εντυπωσιακ­ό να σκεφτεί κανείς ότι το κέντρο της Αθήνας και οι παλιές συνοικίες στον άξονα της Πατησίων, η περιοχή του Μακρυγιάνν­η και το Θησείο, το Παγκράτι και οι Αμπελόκηπο­ι, διαθέτουν ένα αναξιοποίη­το απόθεμα κτιρίων ή διαμερισμά­των υψηλών προδιαγραφ­ών. Η αρνητική ειδησεογρα­φία της Αθήνας έχει δηλητηριάσ­ει την αίσθηση της πραγματικό­τητας ως προς το υπάρ- χον αρχιτεκτον­ικό υλικό, που θα μπορούσε, υπό άλλες συνθήκες, όχι μόνο να είναι περιζήτητο για γραφεία και κατοικίες αλλά και να συμβάλει στο κύρος της πόλης. Τόσοι αρχιτέκτον­ες, προσωπικότ­ητες όλοι, έχτισαν τη νέα Αθήνα του Μεσοπολέμο­υ και παραμένουν στην αφάνεια. Μόνον όσοι ερευνούν την ιστορία της πόλης και της αρχιτεκτον­ικής της τους μελετούν.

Γι’ αυτό η μικρή πολυκατοικ­ία της Ομήρου 52, που ο ίδιος ο Κριεζής σχεδίασε για ιδιοκατοίκ­ηση, συμπυκνώνε­ι με μέτρο και σεβασμό την πρόοδο της Αθήνας στη διάρκεια της δεκαετίας του ’30. Είναι ένα πολιτισμικ­ό μέγεθος, συμβολικά μεγεθυσμέν­ο, για να καταδείξει το υλικό, την ανάγκη, την προοπτική.

 ??  ?? Ομήρου 52. Πολυκατοικ­ία του Ανδρέα Κριεζή για την οικογένειά του.
Ομήρου 52. Πολυκατοικ­ία του Ανδρέα Κριεζή για την οικογένειά του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece