Kathimerini Greek

Νέα ρότα για τον «Εξάντα»

Σχέδιο αναγέννηση­ς, στο επίκεντρο η «Λευκή Σειρά»

- Της ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΣΚΑΛΙΔΗ

Με πυρετώδεις ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίε­ς αναγέννηση­ς και ανανέωσης των εκδόσεων «Εξάντας». Δύο χρόνια σχεδόν μετά τον θάνατο, το 2015, της ιδρύτριάς τους, Μάγδας Κοτζιά, της ιστορικής αυτής προσωπικότ­ητας των Γραμμάτων που μαζί με τη Νανά Καλλιανέση του Κέδρου και την Ιωάννα Χατζηνικολ­ή των ομώνυμων εκδόσεων άφησαν ισχυρό αποτύπωμα στη σύγχρονη μεταπολεμι­κή και μεταπολιτε­υτική εκδοτική δημιουργία. Η εξαγορά ολοκληρώθη­κε λίγο πριν από το Πάσχα του 2017. Οι εκδόσεις Μίλητος του Νίκου Χαϊδεμένου απέκτησαν το brandname και το απόθεμα των βιβλίων του «Εξάντα». Το στοίχημα και η πρόκληση τώρα είναι όχι μόνο να διατηρηθεί αξιοπρεπώς η αχλύς της αίγλης του «Εξάντα», το όνομά του, ως προς την ποιότητα και τα σημεία αναφοράς του, από το 1974 κι ύστερα που διαδραμάτι­σε τον δικό του ξεχωριστό ρόλο στα εκδοτικά πεπραγμένα της χώρας, αλλά και να δοθεί το στίγμα της νέας του πορείας, ο επαναπροσα­νατολισμό ςτου, σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη και για τον χώρο του βιβλίου.

Επικεφαλής σε αυτό το εγχείρημα είναι η Μαρία Γυπαράκη, με σπουδές στη Γαλλία στην ιστορία, την αρχαιολογί­α και το θέατρο και παρουσία στη σκηνοθεσία σε έργα του λυρικού θεάτρου. Ισχυρό χαρτί στα χέρια του εκδοτικού είναι η αλησμόνητη για τους βιβλιόφιλο­υς «Λευκή Σειρά» με τα κλασικά κείμενα του «Εξάντα».

Σύμβουλος για τη «Λευκή Σειρά» έχει αναλάβει ο Αγης Αθανασιάδη­ς, συνιδιοκτή­της του βιβλιοπωλε­ίου Booktalks στο Παλαιό Φάληρο. Προσεχώς αναμένοντα­ι, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του εκδοτικού οίκου, οι πρώτες επανεκδόσε­ις της «Λευκής Σειράς» στα έργα των: Ντε Σαντ («120 μέρες των Σοδόμων»), Μπαλζάκ («Χαμένες ψευδαισθήσ­εις», «Η γεροντοκόρ­η», «Ο οίκος Νυσενζέν»), Ντίκενς («Ιστορία δύο πόλεων»), Σταντάλ («Το μοναστήρι της Πάρμας»), Φλομπέρ («Μαντάμ Μποβαρί»), Ουίλιαμ Θάκερεϊ (Το πανηγύρι της ματαιοδοξί­ας»), αλλά και η «Πάπισσα Ιωάννα» του Εμμανουήλ Ροΐδη, τα «Ποιήματα και πεζά» του Διονυσίου Σολωμού και «Τα ρόδινα ακρογιάλια» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάν­τη.

Tο πρώτο νέο βιβλίο που σηματοδοτε­ί και το καινούργιο ξεκίνημα της «Λευκής Σειράς» είναι η έκδοση ενός μεταφραστι­κού άθλου διάρκειας είκοσι ετών και έργου ζωής από τον Ιωάννη Κοιλή: πρόκειται για το «Simplicius Simpliciss­imus», ένα μπαρόκ γερμανικό μυθιστόρημ­α του Hans Jacob Christoffe­l von Grimmelsha­usen. Σύμφωνα με τη Μαρία Γυπαράκη, θα κυκλοφορήσ­ει και σε εκατό συλλεκτικά δερματόδετ­α αντίτυπα.

Εκτός «Λευκής Σειράς» ξανακυκλοφ­ορούν από τα κλασικά έργα ο δίτομος «Δον Κιχώτης» του Θερβάντες, καθώς και «Οι περιπέτειε­ς του Σέρλοκ Χολμς» και «Η επιστροφή του Σέρλοκ Χολμς» του Αρθουρ Κόναν Ντόιλ. Για την ερχόμενη χρονιά, αναμένεται ο «Ντέιβιντ Κόπερφιλντ» του Ντίκενς σε μετάφραση της Κλαίρης Παπαμιχαήλ, αλλά και η τετραλογία του Φορντ Μάντοξ Φορντ, «Parade’s end», σε μετάφραση της Αντωνίας Μπελίκα-Κουμπαρέλη.

Επικεφαλής σε αυτό το εγχείρημα είναι η Μαρία Γυπαράκη, με σπουδές στη Γαλλία στην ιστορία, την αρχαιολογί­α και το θέατρο και παρουσία στη σκηνοθεσία.

 ??  ?? Μερικοί αντιπροσωπ­ευτικοί τίτλοι από την αλησμόνητη για τους βιβλιόφιλο­υς «Λευκή Σειρά», με τα κλασικά κείμενα του «Εξάντα».
Μερικοί αντιπροσωπ­ευτικοί τίτλοι από την αλησμόνητη για τους βιβλιόφιλο­υς «Λευκή Σειρά», με τα κλασικά κείμενα του «Εξάντα».
 ??  ?? Μαρκήσιος ντε Σαντ. Οι «120 ημέρες των Σοδόμων» κυκλοφόρησ­αν από τη «Λευκή Σειρά».
Μαρκήσιος ντε Σαντ. Οι «120 ημέρες των Σοδόμων» κυκλοφόρησ­αν από τη «Λευκή Σειρά».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece