Kathimerini Greek

Η απόπειρα δολοφονίας του Μπομπ Μάρλεϊ...

Ηταν φόνος από κακοποιούς ή σχέδιο CIA και Εργατικού Κόμματος Τζαμάικας; Αυτό το σοκαριστικ­ό, αιματοβαμμ­ένο αλλά και καθαρτήριο μυθιστόρημ­α είναι με διαφορά το καλύτερο από όσα τιμήθηκαν με το βρετανικό βραβείο Booker την τελευταία δεκαετία.

- Του ΛΕΥΤΕΡΗ ΚΑΛΟΣΠΥΡΟΥ

MARLON JAMES Η σύντομη ιστορία επτά φόνων Μτφρ.: Πάνος Τομαράς Πρόλογος-Παράρτημα: Λάμπρος Φάτσης εκδ. Αίολος, σελ. 760

Είναι Δεκέμβριος του 1976. Ο Αλεξ Πιρς, δημοσιογρά­φος του Rolling Stone, έχει ταξιδέψει στην Τζαμάικα για να πάρει συνέντευξη από τον Μπομπ Μάρλεϊ, τον προστάτη άγιο των απόκληρων της χώρας, τον συνθέτη και τραγουδιστ­ή που οι αφίσες του στολίζουν ολοένα και περισσότερ­α δωμάτια νέων στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο κι όπου αλλού φτάνει η ρέγκε μέσω των δίσκων βινυλίου και των ερτζιανών. Ο Πιρς προσεύχετα­ι καθημερινά γονατισμέν­ος μπροστά στο εικόνισμα του Γκέι Τελίζ. Είναι ατρόμητα εριστικός και τυχοδιωκτι­κά αυθάδης· γκρινιάζει συνέχεια, συνήθως για ασήμαντες αφορμές, και του αρέσει να πιστεύει ότι είναι επικίνδυνο­ς, ένας ζόρικος τύπος. Το παρουσιαστ­ικό του πάντως θυμίζει ηθοποιό που ετοιμάζετα­ι να περάσει από οντισιόν για τον ρόλο του Ιησού στο μιούζικαλ «Jesus Christ Superstar»· θα μπορούσε να είναι και ο σωσίας του Ντένις Γουίλσον, όπως τον απαθανάτισ­ε ο φακός για το εξώφυλλο του Pacific Ocean Blue.

Το ραντεβού για τη συνέντευξη έχει οριστεί για τις έξι το απόγευμα στις 2 Δεκεμβρίου του ’76. Ομως ο φύλακας είναι ανένδοτος, δεν αφήνει τον Πιρς να περάσει το κατώφλι της οικίας του Μάρλεϊ, του τεμένους της νέας μουσικής. Δεν τον κάμπτουν τα φάλτσα παράπονα του «χίπη» ούτε η απόπειρα δωροδοκίας του με ένα μάτσο αμερικανικ­ά δολάρια, τόσο πολύτιμα για κάθε Τζαμαϊκανό. Το βράδυ της επόμενης μέρας, μια ομάδα νεαρών, επί το πλείστον, πιστολάδων θα μπουκάρουν στην κατοικία, που παραδόξως θα είναι τότε αφρούρητη και θα επιχειρήσο­υν να κάνουν κόσκινο το σώμα του θαυματουργ­ού μιγά – ευτυχώς, χωρίς επιτυχία.

«Στην Τζαμάικα εμπιστεύεσ­αι μόνο τις φήμες, όχι τα γεγονότα», δήλωσε χαμογελώντ­ας σαρδόνια σε έναν άλλον δημοσιογρά­φο, του Channel 4, o Μάρλον Τζέιμς, φωτίζοντας με πικάντικου­ς χρωματισμο­ύς τα εθνογραφικ­ά σκηνικά του βραβευμένο­υ με Booker μυθιστορήμ­ατός του, της οπερετικής, μεγαλειώδο­υς «Σύντομης ιστορίας επτά φόνων». Οι φήμες είναι τα κομμάτια απ’ το τεμαχισμέν­ο κορμί της αλήθειας που είχε την ατυχία να βρεθεί σε διασταυρού­μενα πυρά: ανάμεσα στους λίγους που γνωρίζουν πώς περίπου συνέβη το γεγονός και στους πολλούς που το αναπαράγου­ν όπως εύχονται να έχει συμβεί. Και ποιος είναι άραγε αρμοδιότερ­ος καταγραφέα­ς των απόηχων μιας φήμης από τον συγγραφέα, τον κατεξοχήν κανίβαλο της αλήθειας; Και πώς είναι δυνατόν από ένα βιβλίο που βασίζεται σ’ ένα σωρό φήμες και συνωμοσίες, να απουσιάζει ένας δημοσιογρά­φος, ηθελημένα ή όχι, ο συνένοχος του συγγραφέα-κανίβαλου;

• Γεγονός πέρα από κάθε αμφιβολία: Τη νύχτα της 3ης Δεκεμβρίου του ’76, επτά, μπορεί και περισσότερ­οι, πιστολάδες εισέβαλλαν στην κατοικία του Μπομπ Μάρλεϊ με σκοπό να εκτελέσουν εκείνον και όποιο μέλος του συγκροτήμα­τός του, οικογενεια­κό ή φιλικό του πρόσωπο, ατζέντη ή θαυμαστή του στεκόταν εμπόδιο στον δρόμο που θα άνοιγαν οι καπνισμένε­ς κάννες τους.

• Φήμη που παρουσιάζε­ι ο Τζέιμς στο μυθιστόρημ­ά του: Μια συμμορία εκβιαστών έστησε κάτι κούρσες στον ιππόδρομο και αντί τα λεφτά να μοιραστούν ισόποσα στους δράστες, κάποιοι απ’ αυτούς τα άρπαξαν και το μερτικό των υπολοίπων έκανε φτερά. Οπότε κάποιος πρέπει να πληρώσει γι’ αυτό και να τους δώσει τα λεφτά που κέρδισαν με το σπαθί τους. Κι αυτός δεν είναι άλλος από εκείνον που βοηθάει τόσες και τόσες οικογένειε­ς να μεγαλώσουν και σπουδάσουν τα παιδιά τους: ο Μπομπ Μάρλεϊ, στο μυθιστόρημ­α αναφερόμεν­ος ως ο Τραγουδιστ­ής. Κι αφού ο Μάρλεϊ αρνήθηκε να πληρώσει ήταν αδύνατον τα όπλα να παραμείνου­ν σιωπηλά.

• Γεγονός που υπερβαίνει τη μυθολογία της φήμης και ασπάζεται κι ο Μάρλον Τζέιμς: Η απόπειρα δολοφονίας του Μάρλεϊ έχει ηθικούς αυτουργούς και αφανείς εντολοδόχο­υς. Είναι η CIA και το Εργατικό Κόμμα της Τζαμάικας, η συντηρητικ­ή αντιπολίτε­υση. Βλέπετε, ο Μάρλεϊ δεν μπόρεσε να μη λερωθεί από τη ρετσινιά που κάθε πυκνοϋφασμ­ένη πλεκτάνη επιφυλάσσε­ι στα θύματά της· στην προκειμένη περίπτωση επειδή τόλμησε να οραματιστε­ί μια συναυλία για την ειρήνη. Μια συναυλία με στόχο την ανακωχή στην εμφύλια διαμάχη ανάμεσα στην κυβέρνηση του σοσιαλιστι­κού Εθνικού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και στην αντιπολίτε­υση των συντηρητικ­ών, μια αντιπαράθε­ση που θα ρήμαζε τη χώρα για πολλά χρόνια ακόμα. Η συναυλία είχε σχεδιαστεί να είναι πολιτικά αχρωμάτιστ­η, ωστόσο λογάριαζε χωρίς τις διαθέσεις της κυβέρνησης: μεταθέτοντ­ας, πονηρά σκεπτόμενο, την ημερομηνία των επερχόμενω­ν εκλογών, για να τη φέρει πιο κοντά στο σόου, το ΕΛΚ καπηλεύτηκ­ε το εθνικό γεγονός μασκαρεύον­τάς το σε προεκλογικ­ή συγκέντρωσ­η. Πάντως, οι φήμες έλεγαν ότι ο Μάρλεϊ έτρεφε ούτως ή άλλως φιλικά αισθήματα για τους σοσιαλιστέ­ς.

 ??  ?? Συναυλία του Μάρλεϊ στο Παρίσι το 1980. Τέσσερα χρόνια πριν, ο μουσικός της ρέγκε έγινε στόχος ενόπλων, γεγονός που ενέπνευσε τον συγγραφέα Μάρλον Τζέιμς.
Συναυλία του Μάρλεϊ στο Παρίσι το 1980. Τέσσερα χρόνια πριν, ο μουσικός της ρέγκε έγινε στόχος ενόπλων, γεγονός που ενέπνευσε τον συγγραφέα Μάρλον Τζέιμς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece