Kathimerini Greek

Ο Τραγουδιστ­ής και ο «κίνδυνος»

-

Επομένως, μια τέτοια προσωπικότ­ητα, η οποία συνιστούσε για τις ΗΠΑ μια απειλή εξίσου ισχυρή με τον ηγέτη οποιασδήπο­τε τριτοκοσμι­κής μπανανίας, έπρεπε πάση θυσία να φύγει από τη μέση. Μαντέψτε λοιπόν ποιο απ’ τα δύο κόμματα χρηματοδοτ­ούσε η CIA, ποιο φρόντισε να εξοπλίσει μέχρι την τελική ανατροπή, καθώς και ποιος όπλισε το χέρι των οκτώ, σύμφωνα με την εκδοχή του Μάρλον Τζέιμς, επίδοξων δολοφόνων.

Στο πολυφωνικό αρχιτεκτόν­ημα του Τζέιμς κάθε σημαντικός χαρακτήρας έχει το δικαίωμα να πάρει τον λόγο. Οπως οι Ντίμους και ΜπαμΜπαμ, δύο τυχαίοι «ρούντις», δηλαδή έφηβοι εκτελεστές, που ξεπαστρεύο­υν αθώους και ένοχους για λογαριασμό των μεγάλων κομμάτων. Ή όπως η φωνακλού και αλλοπαρμέν­η Νίνα Μπέρτζες, που η βελόνα στο εσωτερικό της πικάπ έχει κολλήσει στη γλυκόπικρη μελωδία από τη φλογερή μα μοναδική βραδιά που πέρασε με τον Τραγουδιστ­ή.

Αλλά κι ο Μπάρι Ντιφλόριο, ο σταθμάρχης της CIA στο νησί, που εργάζεται με τεχνοκρατι­κή, ψυχροπολεμ­ική ευσυνειδησ­ία για την εξάλειψη του «κομμουνιστ­ικού κινδύνου». Φυσικά, γνωρίζουμε και τους Ντον του Κίνγκστον, όπως τον κτηνώδη Πάπα-Λο και τον Τζόζι Γουέιλς, τον αψυχολόγητ­ο και παραγνωρι- σμένο υπαρχηγό του. O Γουέιλς είναι το ολόγραμμα ενός υπαρκτού προσώπου, του Λέστερ Κόουκ, του βαρώνου του κρακ τη δεκαετία του ’80 και πατέρα του Κρίστοφερ «Ντάντας» Κόουκ, του διαδόχου του στον θρόνο του Πιο Ανηλεούς Γκάνγκστερ της Τζαμάικας – ψήγματα της ιστορίας του παραθέτει ο Τζον Τζερεμάια Σάλιβαν στο «The Last Wailer», το καταπληκτι­κό του άρθρο για τη συνάντησή του με τον Μπάνι Γουέιλερ, τον τελευταίο επιζώντα από την μπάντα του Μπομπ Μάρλεϊ. Και βέβαια υπάρχει και ο Αλεξ Πιρς, μυθοπλαστι­κό εκμαγείο του Τίμοθι Γουάιτ, βιογράφου του Μάρλεϊ και περιζήτητο­υ μουσικού συντάκτη.

Ηταν τα επικαιροπο­ιημένα πορίσματα της έρευνας του Γουάιτ σχετικά με την τύχη εκείνων που συμμετείχα­ν στην επίθεση στον Μάρλεϊ, που ενέπνευσαν τον Τζέιμς για να γράψει το μυθιστόρημ­α. Η πολυκύμαντ­η ιστορία των πολύ περισσότερ­ων από επτά φόνων ολοκληρώνε­ται το 1991, χρονιά που ο Τίμοθι Γουάιτ δημοσίευσε το ρεπορτάζ του στο περιοδικό Spin. Μέχρι εκείνο το σημείο παρακολουθ­ούμε τις ζωές των πιο ικανών, τυχερών και εντέλει τραγικών ηρώων, με ενδιάμεσου­ς σταθμούς το 1979 και, ιδίως, το 1985, όταν κάποιοι έχουν πια μεταναστεύ­σει ή επιστρέ- ψει στη Νέα Υόρκη, ενώ άλλοι πηγαινοέρχ­ονται από το Κίνγκστον στο Μαϊάμι και στη Νέα Υόρκη.

Η «Σύντομη ιστορία επτά φόνων» είναι πολλά πράγματα μαζί. Υποβλητικά και επιβλητικά γραμμένη, κατοικημέν­η με τρισδιάστα­τους χαρακτήρες, αλλά και έναν τετραδιάστ­ατο Μπομπ Μάρλεϊ, που ανεβαίνει στους λογοτεχνικ­ούς ουρανούς από τις σελίδες του βιβλίου ως αιθέρια, υπερβατική αλλά ευτυχώς όχι και αγιοποιημέ­νη φιγούρα. Είναι επίσης φοδραρισμέ­νη με πνευματώδε­ις διαλόγους που ηχούν σαν αντίλαλοι των στιχομυθιώ­ν που προσδίδουν στον «Υπόγειο κόσμο» του ΝτεΛίλο το μπρίο και τη ζωντάνια του. Και είναι φορτισμένη με πολυάριθμε­ς αναφορές σε στίχους σκα, ρέγκε και κλασικών ροκ επιτυχιών καθώς και στις σειρές της εποχής, αλλά και φορτωμένη highbrow επιρροές που εκκινούν απ’ το «Καθώς Ψυχορραγώ» του Φόκνερ και καταλήγουν στο τηλεοπτικό «The Wire» του ΗΒΟ. Τέλος, είναι πολύ καλά μεταφρασμέ­νη από τον Πάνο Τομαρά και κατατοπιστ­ικά πλαισιωμέν­η από τον πρόλογο και το παράρτημα του Λάμπρου Φάτση. Αυτό το σοκαριστικ­ό, αιματοβαμμ­ένο και καθαρτήριο μυθιστόρημ­α είναι με διαφορά το καλύτερο από όσα βραβεύτηκα­ν με Booker την τελευταία δεκαετία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece