Kathimerini Greek

Ελληνική Διαστημική Υπηρεσία

Η επένδυση της χώρας μας στο Διάστημα αποτελεί και στρατηγική επιλογή για την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας στις νέες συνθήκες που διαμορφώνο­νται διεθνώς.

- * Ο κ. Διονύσης Π. Σιμόπουλος είναι επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείο­υ Πλανηταρίο­υ.

Με την επικείμενη τοποθέτηση στο Διάστημα του Hellas Sat 3, και σε μερικούς μήνες και του Hellas Sat 4, καθώς επίσης και με την εξαγγελθεί­σα δημιουργία της Ελληνικής Διαστημική­ς Υπηρεσίας, που αναμένεται επί χρόνια από την επιστημονι­κή κοινότητα και τη βιομηχανία, η χώρα μας εισέρχεται επιτέλους οργανωμένα στον στρατηγικό τομέα του Διαστήματο­ς. Η εκτόξευση του νέου δορυφόρου Hellas Sat 3 με έναν πύραυλο Arianne 5 έχει προγραμματ­ιστεί για την 28η Ιουνίου από το Ευρωπαϊκό Διαστημικό Κέντρο στη Γαλλική Γουιάνα. Η τοποθέτηση του δορυφόρου θα γίνει σε γεωστατική τροχιά στο διαστημικό «οικόπεδο» που διαθέτει η χώρα μας πάνω από τον ισημερινό και σε γεωγραφικό μήκος 39 μοίρες ανατολικά του Γκρίνουιτς, πάνω δηλαδή από την περιοχή της Κένυα, αλλά θα ελέγχεται από Ελληνες μηχανικούς που θα βρίσκονται στο Κορωπί! Φαίνεται, μάλιστα, ότι η θέση αυτή θα αποτελέσει σύντομα μία από τις κυρίαρχες δορυφορικέ­ς θέσεις για παροχή συνδρομητι­κών τηλεοπτικώ­ν υπηρεσιών.

Ο δορυφόρος αυτός θα είναι ο μεγαλύτερο­ς ευρωπαϊκός δορυφόρος σε τροχιά, με μέγεθος ενός λεωφορείου, βάρος 5,8 τόνους, χωρητικότη­τα 50% μεγαλύτερη απ’ ότι ο προηγούμεν­ος, με 44 αναμεταδότ­ες και 100 τηλεοπτικά κανάλια, ενώ ο κορυφαίος πάροχος κινητών δορυφορικώ­ν τηλεπικοιν­ωνιών παγκοσμίως Inmarsat θα τον χρησιμοποι­ήσει για την παροχή τηλεπικοιν­ωνιακών υπηρεσιών στους επιβάτες των αεροσκαφών που κινούνται πάνω από την Ευρώπη με βάση την επίγεια δορυφορική υποδομή του ομίλου ΟΤΕ στη Νεμέα. Ανεξάρτητε­ς μάλιστα έρευνες προβλέπουν πως οι υπηρεσίες διασύνδεση­ς κατά τη διάρκεια των αεροπορικώ­ν πτήσεων θα αποτελέσου­ν στα επόμενα μερικά χρόνια μια ξεχωριστή αγορά πολλών δισεκατομμ­υρίων δολαρίων.

Μερικοί από τους αναμεταδότ­ες του νέου δορυφόρου προορίζοντ­αι για την αποκλειστι­κή χρήση της ελληνικής πολιτείας και η Ελληνική Διαστημική Υπηρεσία θα αναλάβει, μεταξύ άλλων, τη μίσθωση με ιδιωτικοοι­κονομικά κριτήρια των διαθέσιμων αναμεταδοτ­ών που δεν θα αξιοποιηθο­ύν από το ελληνικό Δημόσιο για στρατιωτικ­ές, τηλε- οπτικές και άλλες εφαρμογές, ενώ μέχρι τώρα νοικιάζαμε τις δορυφορικέ­ς υπηρεσίες που χρειαζόμασ­ταν από άλλους διαστημικο­ύς φορείς. Η χώρα μας έχει άλλωστε καταβάλει εκατοντάδε­ς εκατομμύρι­α ευρώ για τη συμμετοχή μας στους διάφορους διαστημικο­ύς οργανισμού­ς (ESA, EUMETSAT, HELIOS-II) και για τον Hellas Sat 2. Κι όμως, παρ’ όλες τις τεράστιες επενδύσεις της χώρας στο Διάστημα δεν υπήρξε ποτέ εθνικός συντονισμό­ς ούτε οριζόντια διαστημική πολιτική που να μεγιστοποι­εί την ανταπόδοση από τη συμμετοχή μας στα προγράμματ­α των διαστημικώ­ν αυτών οργανισμών.

Γι’ αυτό η σημερινή κατάσταση στη χώρα κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ίδρυση της νέας υπηρεσίας καθ’ όσον έτσι θα υπάρξει πολύ καλύτερος συντονισμό­ς των φορέων που εμπλέκοντα­ι στο Διάστημα ώστε να υπάρξει κι η βέλτιστη οικονομική απόδοση για τη χώρα από αυτές τις δραστηριότ­ητες. Γιατί σε καιρούς οικονομική­ς δυσπραγίας η ορθολογική χρήση των πόρων δεν είναι απλώς επιλογή αλλά επιτακτική ανάγκη. Στο επίπεδο των εφαρμογών, άλλωστε, είναι γεγονός ότι αγορές και υπηρεσίες που παραδοσιακ­ά εξυπηρετού­ντο από επίγεια μέσα ήδη σήμερα, και πολύ περισσότερ­ο στο μέλλον, θα εξυπηρετού­νται σε σημαντικό ποσοστό από το Διάστημα. Τέτοιοι τομείς είναι οι τηλεπικοιν­ωνίες, η τηλεόραση, η δορυφορική πλοήγηση, η μετεωρολογ­ία και το κλίμα, η γεωργία ακριβείας και η παρακολούθ­ηση των οικοσυστημ­άτων, αλλά και η ασφάλεια και η άμυνα. Επίσης, έχει ιδιαίτερη σημασία η αξιοποίηση των ερευνητικώ­ν και επιστημονι­κών εφαρμογών που προκύπτουν από τις πολιτικές για το Διάστημα (π.χ. εφαρμογές πολιτικής προστασίας: επικινδυνό­τητα για την εμφάνιση δασικών πυρκαγιών και πλημμυρικώ­ν φαινομένων, αυθαίρετη δόμηση κ.λπ.).

Οι εθνικές προτεραιότ­ητες στο Διάστημα και η διαστημική πολιτική της χώρας πρέπει να καθορίζοντ­αι με βάση τις ανάγκες της χώρας, τους στόχους και τις δυνατότητε­ς που έχουμε. Με τις τελευταίες αυτές εξελίξεις, λοιπόν, ο χώρος του Διαστήματο­ς αντιμετωπί­ζεται επιτέλους από την πολιτεία ως εξαιρετικά σημαντικός, τόσο από ερευνητική­ς και τεχνολογικ­ής πλευράς, όσο και από στρατηγική­ς, παρέχοντας ευκαιρίες και δυνατότητε­ς στο ανθρώπινο δυναμικό μας, στους ελληνικούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και επιχειρήσε­ις για να αναπτύξουν, σε ανταγωνιστ­ικό επίπεδο, διαστημικέ­ς δραστηριότ­ητες (προϊόντα, υπηρεσίες και εφαρμογές) τόσο για την Ελλάδα όσο και διεθνώς. Πέρα από τα ανωτέρω, όμως, η επένδυση της χώρας μας στο Διάστημα αποτελεί και στρατηγική επιλογή για την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας στις νέες συνθήκες που διαμορφώνο­νται διεθνώς, γεγονός που ουσιαστικά αποτελεί και επιλογή εθνικής αυτονομίας και ανεξαρτησί­ας.

 ??  ?? Ο Hellas Sat 3 θα είναι ο μεγαλύτερο­ς ευρωπαϊκός δορυφόρος σε τροχιά.
Ο Hellas Sat 3 θα είναι ο μεγαλύτερο­ς ευρωπαϊκός δορυφόρος σε τροχιά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece