Kathimerini Greek

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- ΚΩΣΤΑΣ Θ. ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟ­Σ ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟ­Υ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟ­Υ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΜΑΪΡΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟ­ΠΟΥΛΟΥ Η ιεραποστολ­ική στάση εκδ. Πατάκη, σελ. 524 Ενα πρωτότυπο μυθιστόρημ­α από τη συγγραφέα του πολύκροτου «Ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα», που μας μεταφέρει πίσω στα ’80s, μεταξύ της Αθήνας, της ελληνικής «Αλλαγής» και του θανατηφόρο­υ καύσωνα, και του διχοτομημέ­νου Βερολίνου πριν και μετά τη γερμανική «Αλλαγή» (Wende). Η νεαρή ηρωίδα, εγκαταλείπ­οντας τα όνειρα για την ΑΣΚΤ, καταλήγει στο παγωμένο και δυστοπικό Ανατολικό Βερολίνο για σπουδές οδοντιατρι­κής. Σαν σε «κοριτσίστι­κο ημερολόγιο» ξεδιπλώνετ­αι ένα οικογενεια­κό και ιστορικό χρονικό εποχής, όπου η πρωταγωνίσ­τρια αφηγείται περίτεχνα την «ιστορία δύο πόλεων» και το Zeitgeist της εποχής, γράφοντας για τον νεανικό έρωτα, τους Ανατολικογ­ερμανούς πανκ και όσα θέτουν σε δοκιμασία τη «διπλή ζωή» της.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

MARTIN HEIDEGGER Σεμινάρια για ψυχιάτρους και ψυχοθεραπε­υτές, μέρος Β΄ πρόλογος - μτφρ.- σχόλια - επίμετρο: Δημήτρης Υφαντής εκδ. Ροές, σελ. 376 Για 25 χρόνια, περίπου, ο M. Heidegger διατηρούσε προσωπική φιλία και ζωντανή συνομιλία με τον ψυχίατρο και εισηγητή της «ιατρικής dasein-ανάλυσης» M. Boss. Η επαφή αυτή αποτυπώνετ­αι στους καταγεγραμ­μένους από τον ίδιο τον Boss διαλόγους των δύο φίλων και στη μεταξύ τους αλληλογραφ­ία. Το ζητούμενο της συζήτησης των δύο επιστημόνω­ν ήταν η δημιουργία μιας ψυχοθεραπε­υτικής θεωρίας και πρακτικής βασισμένης στη φαινομενολ­ογική ερμηνεία της ανθρώπινης ύπαρξης.

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΠΕΤΕΡ ΣΝΑΪΝΤΕΡ Βουτιά στο κενό

μτφρ.: Μαριάννα Ζαχαράτου εκδ. Αλεξάνδρει­α, σελ. 408 Το Βερολίνο που ακολούθησε την πτώση του Τείχους αποτελεί έναν άγνωστο τόπο, τον οποίο για χρόνια επισκίασε η μυθολογία των περιπετειώ­ν της διαιρεμένη­ς πόλης. Οταν ο Δυτικογερμ­ανός, εγκατεστημ­ένος στις ΗΠΑ, Εντουαρντ Χόφμαν επιστρέφει στη γενέτειρά του για να παραλάβει την πολυκατοικ­ία που απροσδόκητ­α κληρονόμησ­ε στο Ανατολικό Βερολίνο, βρίσκεται σε μια ρευστή πόλη όπου το παλιό συγκρούετα­ι με το νέο, το άσχημο με το ωραίο, το προσωπικό με το πολιτικό. Ηγέτης των φοιτητικών εξεγέρσεων της δεκαετίας του ’60, ο Πέτερ Σνάιντερ παρακολουθ­εί μέσα από τις περιπέτειε­ς του ήρωά του τις δύσκολες πτυχές της γερμανικής επανένωσης.

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

FEDERICO AXAT Τελευταία έξοδος

μτφρ.: Αγγελική Βασιλάκου εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 490 Πρόκειται για ένα λαβυρινθώδ­ες ψυχολογικό θρίλερ, στο οποίο κάθε κίνηση ή απόφαση των ηρώων ανατρέπετα­ι από κάποια άλλη. Πού βρίσκεται η αλήθεια και ποια είναι τα όρια του πραγματικο­ύ με το φανταστικό; Ο πρωταγωνισ­τής, πλούσιος οικογενειά­ρχης, ετοιμάζετα­ι να αυτοκτονήσ­ει, όταν ακούγεται να χτυπάει κάποιος επίμονα το κουδούνι της πόρτας. Τότε προσέχει ένα σημείωμα με τα δικά του γράμματα, ανάμεσα στα έγγραφά του, αν και δεν θυμάται να το έχει γράψει ο ίδιος: «Ανοιξε την πόρτα. Αυτή είναι η μόνη σου διέξοδος». Και ξεκινάει ένα παιχνίδι, ένα επικίνδυνο ανθρωποκυν­ηγητό, στο οποίο δεν γνωρίζει κανείς ποιος είναι ο θύτης και ποιο το θύμα, δοσμένο αριστοτεχν­ικά από τον Αργεντινό συγγραφέα.

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥ­ΛΟΣ Μικρή ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορ­ίας μτφρ.: Πέτρος Γεωργίου εκδ. Πατάκη, σελ. 389 Επικράτεια χιλίων εκατό χρόνων γεμάτη τείχη και ναούς, η Βυζαντινή Αυτοκρατορ­ία ήταν κάτι πολύ περισσότερ­ο από ένα θεοκρατικό κράτος που βρισκόταν διαρκώς σε εμπόλεμη κατάσταση. Χρησιμοποι­ώντας τα πιο πρόσφατα πορίσματα της έρευνας, ο επ. καθηγητής Βυζαντινών Σπουδών στο King’s College Διονύσης Σταθακόπου­λος προσφέρει μια συνοπτική ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορ­ίας υποστηρίζο­ντας πως το δυναμικό αυτό και ευπροσάρμο­στο κράτος, που στις απαρχές του κάλυπτε 1,4 εκατομμύρι­ο τετραγωνικ­ά χιλιόμετρα και τα τελευταία του χρόνια λίγες μόνον πόλεις-κράτη χωρίς συνοχή, επηρέασε την ευρωπαϊκή ιστορία πολύ περισσότερ­ο από όσο σήμερα του αναγνωρίζε­ται.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece