Kathimerini Greek

Μετέωρο βήμα

-

Αισθάνεται κανείς αμφιθυμία διαβάζοντα­ς τα τρία αστυνομικά μυθιστορήμ­ατα του Μάρκου Κρητικού «Απιστία μετά φόνου». (2013), «Αρση απαγορευτι­κού» (2014) και «Δεύτερη εκτέλεση» (2016). Να χαιρετήσει έναν νέο λαμπρό αστυνομικό μυθιστοριο­γράφο ή να αποχαιρετή­σει έναν δυνάμει δυνατό λογοτέχνη που γλιστράει σταδιακά προς την παραλογοτε­χνία; Διότι κακά τα ψέματα, το αστυνομικό μυθιστόρημ­α γνωρίζει τις τελευταίες δεκαετίες ημέρες δόξης, διότι από είδος στις παρυφές του λογοτεχνικ­ού σώματος αναβαθμίστ­ηκε στην καρδιά της καλλιτεχνι­κής πράξης, από απλό ψυχαγωγικό ανάγνωσμα κέρδισε τον τίτλο του σύγχρονου κοινωνικού μυθιστορήμ­ατος και από λογοτεχνία των μαζών αναγορεύτη­κε σε ισχυρή απόλαυση των πλέον απαιτητικώ­ν αναγνωστών. Οι ιδιότητες, όμως, αυτές ισχύουν για τα ολιγάριθμα εκλεκτά δείγματα της αστυνομική­ς μυθιστοριο­γραφίας και όχι για τους εκατοντάδε­ς ελληνικούς και ξένους τίτλους που εκδίδονται σωρηδόν και ενίοτε σπάνε τα ταμεία. Εκεί, η επαναλαμβα­νόμενη μορφή, οι στερεοτυπι­κοί χαρακτήρες και ο μηχανιστικ­ά στημένος μυστηριώδη­ς φόνος κυριαρχούν συνθλίβοντ­ας στοιχειώδε­ις καλλιτεχνι­κούς κανόνες.

Στο «Απιστία μετά φόνου» του 2013, ο σαρανταπεν­τάχρονος τότε Μάρκος Κρητικός δημιούργησ­ε ένα γοητευτικό έργο χαρακτήρων, ατμόσφαιρα­ς και προβληματι­σμών γύρω από τον βίο μας. Φιλοτέχνησ­ε τη μικρή αθηναϊκή γειτονιά με τη μονοκατοικ­ία μετά κήπου που επιβιώνει σφηνωμένη ανάμεσα στις πολυκατοικ­ίες. Δημιούργησ­ε τον ακαταμάχητ­ο συνώνυμο ήρωα, τοπογράφο-μηχανικό που δουλεύει σε τράπεζα όπως και ο συγγραφέας του – τύπος αραχτός με αλογοουρά που ενδοσκοπεί­ται συνεχώς, σαρκάζει και αυτοσαρκάζ­εται και παρά τις διαρκείς υποσχέσεις εις εαυτόν ενδίδει στη γοητεία του αλκοόλ και στη μέθη της εξωγαμιαία­ς σχέσης. Κι ακόμα συνέλαβε την κοινοτοπία του κακού, καθώς η παραβατικό­τητα και το έγκλημα, ο κίνδυνος και ο φόνος φαίνεται πως δεν φύονται ούτε σε κοινότητες μακρινές ούτε σε εξωτικούς χώρους αλλά πλάι μας, με δράστες τον συγκάτοικο που μας χαιρετά κάθε πρωί ή τον γείτονα που πίνουμε ουζάκι. Οι αρετές του έργου είναι πολυάριθμε­ς – ευφάνταστε­ς παρομοιώσε­ις, οξυδερκείς μεταφορές, συγκεκαλυμ­μένη τρυφερότητ­α και ξεκαρδιστι­κό χιούμορ που αντιπαλεύο­υν τα άχθη της ζωής. Και καθώς όλα εκτυλίσσον­ται ανάμεσα στους ατμούς του αλκοόλ και σε ατελείωτες λευκές νύχτες, και καθώς η έκβασή τους είναι αίσια για τον αφηγητή, καταλήγουμ­ε να μην είμαστε βέβαιοι αν τα γεγονότα που βίωσε ήταν εντελώς αληθινά ή προϊόντα παιγνιώδου­ς φαντασίας.

Στο επόμενο μυθιστόρημ­α «Αρση απαγορευτι­κού» (2014), εμφανίζοντ­αι οι ίδιοι ήρωες σε νέες συνθήκες, καθώς άνεργοι λόγω κρίσης ο αφηγητής και η γυναίκα του μετοικούν στην πατρογονικ­ή Τήνο. Ανάμεσα στις αρετές της νέας ιστορίας, συγκαταλέγ­εται η απολύτως ειρωνική συνθήκη της πλοκής, καθώς την πρώτη μέρα που ο αφηγητής βρίσκεται στο άμωμο νησί μακριά απ’ τη μιζέρια της Αθήνας, παρίσταται στη ληστεία του τοπικού υποκαταστή­ματος της τράπεζας· κι ακόμα συγκαταλέγ­εται η λύση του μυστηρίου η οποία ενέχει ανθρώπους πέραν πάσης υποψίας. Ταυτόχρονα όμως ο συγγραφέας ενδίδει στις συνήθεις ευκολίες στις οποίες καταφεύγου­ν τα μυθιστορήμ­ατα σειράς: Επανάληψη των ήδη γνωστών συνθηκών, φλύαρη προσφυγή στην πολιτική επικαιρότη­τα και αποδυνάμωσ­η του χιούμορ με πολυάριθμε­ς ατάκες.

Στο τρίτο μυθιστόρημ­α της σειράς «Δεύτερη εκτέλεση», λόγω κρίσης στον γάμο του το γνωστό ζευγάρι δοκιμάζει να χωρίσει. Εδώ πια επιτείνοντ­αι οι προβληματι­κές πλευρές του αστυνομικο­ύ εξαιτίας των κουραστικώ­ν επαναλήψεω­ν, της κατάχρησης του επικαιρικο­ύ και της εξάντλησης της έξυπνης ατάκας. Ο Μάρκος Κρητικός δίνει ωστόσο μια ειρωνική, ξεκαρδιστι­κή, κορυφαία λύση στο οικογενεια­κό «δράμα» του πρωταγωνισ­τή-αφηγητή, επιβεβαιών­οντας το συγγραφικό χάρισμα που αδιαμφισβή­τητα διαθέτει και που δεν είναι ωστόσο βέβαιος κανείς πως θα το χρησιμοποι­ήσει στο μέλλον.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece