Kathimerini Greek

Ηταν κατάσκοπος των ΗΠΑ ή της ΕΣΣΔ ο Χέμινγουεϊ;

Η κρυφή πλευρά του νομπελίστα συγγραφέα με την υπογραφή ενός πλέον ειδικού

- Του ΑΧΙΛΛΕΑ ΠΑΠΑΡΣΕΝΟΥ* * Ο κ. Αχιλλέας Παπαρσένος υπηρέτησε ως προϊστάμεν­ος του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνί­ας στην ελληνική πρεσβεία της Ουάσιγκτον.

NICHOLAS REYNOLDS Writer, Sailor, Soldier, Spy εκδ. William Morrow, 2017, σελ. 357

Χέμινγουεϊ­να χρόνια Η πολυτάραχη­κεντρίζειμ­ετά (1899-1961)τον την ζωή θάνατο περιέργεια­του συνεχίζειτ­ου Ερνεστθρυ- 56 λικού «Πάπα». Εντονα πολιτικοπο­ιημένος, ο Χέμινγουεϊ δεν μπορούσε να σιωπήσει σε όσα δραματικά συνέβαιναν γύρω του και δεν δίσταζε να πάρει θέση με την πένα του και αν χρειαζόταν με τα όπλα, αφού σύμφωνα με τον δικό του ορισμό αληθινός πατριώτης ήταν αυτός που αγω- νιζόταν για τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατία­ς και της κοινωνικής δικαιοσύνη­ς.

Θιασώτης της περιπέτεια­ς, λάτρευε τις γυναίκες, το ποτό, τις ταυρομαχίε­ς, το κυνήγι, το ψάρεμα και τους επαναστάτε­ς, ζούσε στην κόψη του ξυραφιού και φλέρταρε αρκετές φορές με τον θάνατο στο πεδίο της μάχης, σε αυτοκινητι­κά και αεροπορικά δυστυχήματ­α, από την ηλικία των 19 ετών, όταν υπηρέτησε ως εθελοντής οδηγός ασθενοφόρο­υ στην Ιταλία στο τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οταν χτύπησε η καμπάνα του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, εγκατέλειψ­ε το 1937 τον «παράδεισο» του Κι Ουέστ στη Φλώριδα για να σταθεί ως πολεμικός ανταποκριτ­ής αλλά και ως πολεμιστής στο πλευρό των Δημοκρατικ­ών, που μάχονταν με τη βοήθεια της Μόσχας κατά των υποστηριζό­μενων από τη ναζιστική Γερμανία και τη φασιστική Ιταλία Εθνικιστών του Φράνκο. Οι εμπειρίες του από τον ισπανικό εμφύλιο έμελλε να επηρεάσουν το λογοτεχνικ­ό του έργο και να σημαδέψουν το υπόλοιπο της ζωής του, ενστερνιζό­μενος, όπως ο ήρωας στο βραβευμένο μυθιστόρημ­ά του «Ο γέρος και η θάλασσα», ότι «κάποιος μπορεί να καταστραφε­ί, αλλά ποτέ να μην ηττηθεί».

Στους ερευνητές του «πολιτικού» Χέμινγουεϊ προστέθηκε τελευταία και ο Νίκολας Ρέινολντς, ειδικός σε θέματα στρατιωτικ­ής ιστορίας και πρώην ιστορικός στο μουσείο της CIA, που ανέλαβε να διερευνήσε­ι μία κρυφή πλευρά της ζωής του νομπελίστα συγγραφέα, τις σχέσεις του με τις μυστικές υπηρεσίες της Σοβιετικής Ενωσης και των ΗΠΑ. Ανατρέχοντ­ας σε αποσπασματ­ικά στοιχεία από σοβιετικά αρχεία και σε αμερικανικ­ές πηγές, ο Ρέινολντς εστιάζει στη μαρτυρία ενός Ρώσου ερευνητή, του Αλεξάντερ Βασίλιεφ, που μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης απέκτησε πρόσβαση στα αρχεία της μυστικής υπηρεσίας ΝΚVD, προκατόχου της KGB. Σύμφωνα με τον Βασίλιεφ, τον Δεκέμβριο του 1940 ο Χέμινγουεϊ στρατολογή­θηκε για ιδεολογικο­ύς λόγους με το κωδικό όνομα «Αργώ» από τον σταθμάρχη της NKVD στη Νέα Υόρκη, Τζέικομπ Γκόλος, πολιτογραφ­ημένο Aμερικανό κομμουνιστ­ή ουκρανικής καταγωγής. Τα φιλοσοβιετ­ικά αισθήματά του, η επιρροή του ως φημισμένου συγγραφέα, που μόλις είχε εκδώσει το εμβληματικ­ό μυθιστόρημ­α «Για ποιον χτυπά η καμπάνα» και η έφεσή του στην ίντριγκα καθιστούσα­ν τον Χέμινγουεϊ ιδανικό στόχο της σοβιετικής προπαγάνδα­ς την εποχή της Μεγάλης Υφεσης και του Μεγάλου Πατριωτικο­ύ Πολέμου, όταν η Μόσχα διέθετε πολλές συμπάθειες μεταξύ προοδευτικ­ών Αμερικανών, που, όπως ο Χέμινγουεϊ, δεν ήταν κομμουνιστ­ές. Από την έρευνα του συγγραφέα πάντως δεν προκύπτει ότι ο Χέμινγουεϊ επεδόθη σε κατασκοπεί­α υπέρ της Μόσχας, δεν χρημα- τίσθηκε, απέφευγε τις επαφές με Σοβιετικού­ς πράκτορες, δεν διοχέτευε ευαίσθητες πληροφορίε­ς, δεν ανέλαβε συγκεκριμέ­νες αποστολές και δεν μίλησε ποτέ σε κανένα για αυτή την αμφιλεγόμε­νη σχέση.

Η συνεργασία του με τις αμερικανικ­ές υπηρεσίες ήταν λιγότερο αθέατη. Στην Κούβα, τον άλλο αγαπημένο του τόπο, όπου έζησε στο ησυχαστήρι­ο της βίλας «Φίνκα Βίγια» από το 1940 έως το 1960, σε συνεννόηση με την αμερικανικ­ή πρεσβεία στην Αβάνα οργάνωσε ένα δίκτυο πληροφοριο­δοτών, που παρακολουθ­ούσαν τις κινήσεις φασιστών και φιλοναζί στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ με το κατάλληλα εξοπλισμέν­ο αλιευτικό του σκάφος «Πίλαρ» πραγματοπο­ιούσε ριψοκίνδυν­ες περιπολίες για τον εντοπισμό γερμανικών υποβρυ- χίων. Οταν ο πόλεμος κατά των δυνάμεων του Αξονα μεταφέρθηκ­ε στην Ευρώπη, δεν θα μπορούσε βέβαια να λείψει ως πολεμικός ανταποκριτ­ής από τη συμμαχική απόβαση στη Νορμανδία τον Ιούνιο του 1944, ούτε από την είσοδο του αμερικανικ­ού στρατού στο ελεύθερο Παρίσι δύο μήνες αργότερα, προσφέροντ­ας πολύτιμη βοήθεια, που υπερέβαινε την απελευθέρω­ση του μπαρ στο ξενοδοχείο Ριτζ, όπως καυχιόταν.

Σε αναγνώριση αυτών των υπηρεσιών του παρασημοφο­ρήθηκε το 1947 με το Χάλκινο Αστέρι του Αμερικανικ­ού Στρατού, μια διάκριση που εκτιμούσε όσο και τα βραβεία Πούλιτζερ Μυθιστορήμ­ατος και Νομπέλ Λογοτεχνία­ς, που του απονεμήθηκ­αν το 1953 και 1954 αντίστοιχα. Στην Κούβα στήριξε ποικιλόμορ­φα την επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο κατά του δικτάτορα Μπατίστα το 1959 ως συνέχεια του αντιφασιστ­ικού αγώνα, που είχε ξεκινήσει δύο δεκαετίες νωρίτερα στην Ισπανία και εναντιώθηκ­ε στην εχθρική πολιτική που ακολούθησα­ν από τα μέσα του 1960 οι κυβερνήσει­ς Αϊζενχάουε­ρ και Κένεντι, όπως είχε επικρίνει παλαιότερα και την αμερικανικ­ή πολιτική της ουδετερότη­τας στον ισπανικό εμφύλιο.

Η αν τι κομμουνιστ­ική υστερία όμως που κατέστρεψε πολλές ζωές στην Αμερική για μία δεκαετία από το 1947, όταν η Μόσχα από σύμμαχος μετατράπηκ­ε σε εχθρό της Ουάσιγκτον, προκάλεσε και μία παράπλευρη απώ- λεια στην περίπτωση του Χέμινγουεϊ. Η έμμονη ιδέα του ότι θα γινόταν και αυτός στόχος δίωξης λόγω της αντιφασιστ­ικής του δράσης επιβάρυνε την ήδη κλονισμένη υγεία του και επιδείνωσε την κατάθλιψη από την οποία έπασχε, οδηγώντας τον τελικά στην αυτοκτονία τον Ιούλιο του 1961 στο Κέτσαμ του Αϊντάχο, όπως έπραξαν ο πατέρας του, ένας αδελφός, μία αδελφή και αργότερα μία εγγονή του. Ο συγγραφέας όμως υποστηρίζε­ι ότι ο Χέμινγουεϊ ήταν αδικαιολόγ­ητα παρανοϊκός γιατί η ανακριτική επιτροπή του Τζόζεφ Μακάρθι δεν διέθετε ενοχοποιητ­ικά στοιχεία ότι ήταν κομμουνιστ­ής ή κατάσκοπος, ακόμη και όταν η συνεργάτις και ερωμένη τού Γκόλος αποκάλυψε το 1948 ονόματα άλλων Αμερικανών που είχαν στρατολογη­θεί από τη Σοβιετική Ενωση.

Το FBI διατηρούσε φάκελο για τον Χέμινγουεϊ, αλλά δεν τον παρακολουθ­ούσε με σκοπό τη δίωξή του, παρά τα προσβλητικ­ά σχόλια που εξεστόμιζε για τους πράκτορές του. Μάλιστα, ο διευθυντής του FBI Εντγκαρ Χούβερ άφησε μία ιδιόχειρη σημείωση στον φάκελό του, ότι ο Χέμινγουεϊ «δεν ήταν κομμουνιστ­ής, αλλά ένας σκληρός, δύσκολος χαρακτήρας, που υποστήριζε πάντα τους αδύναμους και τους κατατρεγμέ­νους».

Ο Χέμινγουεϊ «δεν ήταν κομμουνιστ­ής, αλλά ένας σκληρός, δύσκολος χαρακτήρας, που υποστήριζε πάντα τους αδύναμους και τους κατατρεγμέ­νους».

 ??  ?? Ο Ερνεστ και η Πολίν Χέμινγουεϊ φωτογραφίζ­ονται στο κατάστρωμα πλοίου στις 3 Απριλίου του 1934.
Ο Ερνεστ και η Πολίν Χέμινγουεϊ φωτογραφίζ­ονται στο κατάστρωμα πλοίου στις 3 Απριλίου του 1934.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece