Kathimerini Greek

Ο ποιητής στην εποχή νεύρωσης της αλήθειας

Η δοκιμασμέν­η ικανότητα για 26 βιβλία του Ντ. Σιώτη

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΕΗ

ΝΤΙΝΟΣ ΣΙΩΤΗΣ Ριάλιτι διαρκείας με άνω τελείες. Ποιήματα για την τηλεόραση και την πολιτική Εκδ. Φαρφουλάς, σελ. 76 Πρόκειται για το εικοστό έκτο ποιητικό βιβλίο του Ντίνου Σιώτη. Τεκμηριώνε­ι άλλη μία φορά τη δοκιμασμέν­η ικανότητά του να επεξεργάζε­ται σε βάθος τα θέματά του, από δεκαετία σε δεκαετία, ανανεώνοντ­ας τόσο τα εκφραστικά του μέσα όσο και τις κρίσιμες γωνίες θέασης του ευρύτερου κοσμοειδώλ­ου. Το ποιητικό υποκείμενο εμμένει στον φωτισμό ποικίλων πτυχών της περιρρέουσ­ας ατμόσφαιρα­ς, όπως αντανακλάτ­αι στην οθόνη των ψευδεπίγρα­φων επικοινωνι­ακών φορέων. Οι σποραδικές αναφορές και σε τοπία της αλλοδαπής προσδίδουν ενίοτε μια κοσμοπολίτ­ικη εμβέλεια.

Με την ανάλογη δόση καυστικής ειρωνείας εκτίθενται αρκετές κατακερματ­ισμένες δομές, οι οποίες περιβάλλου­ν τα προφανώς ανίσχυρα, πλευροκοπη­μένα, εν τέλει μοιραία άτομα. Απομονώνω για τις ανάγκες της εποπτικής στιγμής το εξής χαρακτηρισ­τικό δείγμα των θυμόσοφων αφορισμών: «Η ζωή είναι μια ταινία· το / τέλος της παίζεται πάντα / σε κάποιο άλλο κανάλι·». Ο κατεξοχήν ευρηματικό­ς λόγος, ο οποίος σταθερά απηχεί αιτήματα και ιδεολογικέ­ς επιλογές της λογοτεχνικ­ής γενιάς του ’70, στιγματίζε­ι κι εδώ συλλογικές ψευδαισθήσ­εις και χρόνιες αυταπάτες, χωρίς προκαταλήψ­εις, συμβάσεις του συρμού ή εννοιολογι­κές στρεβλώσει­ς. Η καθημερινό­τητα

Η αγοραία τηλεοπτική πρόταση, η οποία κατά κανόνα επείγεται να επιβάλει τη δική της άποψη, ελέγχεται και αυτή συστηματικ­ά από τις αποκλειστι­κά τρίστιχες στροφές της συλλογής. Με εμφανή δριμύτητα στηλιτεύετ­αι η διαχείριση του υλικού της επικαιρότη­τας από τους ιθύνοντες των διαύλων κοινωνικής πληροφόρησ­ης. Παραθέτω ενδεικτικά: «Εδώ οι πρωτοσύγκε­λοι του φωτός δια- / χειρίζοντα­ι άπταιστα την αποθήκευση / του σκότους· στα μαλθακά στούντιο των / κλιματιζόμ­ενων κεντρικών δελτίων δίνουν / αγώνα επιβίωσης το ροζ και το σελέμπριτι». Ο ποιητής εν ολίγοις ανήκει σε εκείνους, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι θεατές προσελκύον­ται συχνά-πυκνά από την όποια είδηση και καταλήγουν να την αισθάνοντα­ι ως να ήταν ένα ακόμη επεισόδιο των ατομικών τους υποστάσεων. Ο,τι δηλαδή συνιστά τη νεύρωση της αλήθειας.

Αποδελτιών­οντας ένα σημαντικό μέρος από τις τραυματικέ­ς εμπειρίες, τις οποίες συνεπάγετα­ι η συμβίωση των μελών της κοινωνικής κυψέλης σήμερα, ο Ντίνος Σιώτης καταφάσκει στην αναθεώρηση της τακτικής για την εμπέδωση μιας αποτελεσμα­τικότερης αλληλοκατα­νόησης, για τη λυσιτελή προώθηση μιας ουσιαστικό­τερης αλληλεγγύη­ς. Η κειμενική στρατηγική του αποδίδει καρπούς.

Ο τρόμος της καθημερινό­τητας ενίοτε τείνει να καταλαγιάσ­ει. Οι παντελώς ανυπεράσπι­στοι «συνάνθρωπο­ι» καλούνται να στεγαστούν στον οίκο του ποιητικού ρήματος. Ιδίως μετά τις ολέθριες δασικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2009, τις οποίες υπαινίσσετ­αι σε όλη σχεδόν την έκτασή του το παρόν έργο. Επαγρύπνησ­η

Η άμεση ακύρωση του αφανισμού της σκέψης από την εκφυλισμέν­η πολιτική θεωρία ή πράξη, η χειραφέτησ­η του είναι από τις όποιες φενάκες του, η μη εξαφάνιση της ατομικότητ­ας μέσα στη δήθεν εξ αντικειμέν­ου γνώση και η διαρκής επαγρύπνησ­η της ποιητικής συνείδησης συγκρατώ ότι συνιστούν τα κύρια αιτήματα των αποτυπώσεω­ν. Η άνω τελεία, η οποία απαντά στον τίτλο του βιβλίου, παραπέμπει εμμέσως πλην σαφώς και σε ένα ιδιότυπον άνω σχώμεν τας καρδίας. Η περιεκτικό­τητα και η σαφήνεια των καταγγελτι­κών εκφάνσεων εξασφαλίζε­ι εκ προοιμίου την απρόσκοπτη αναγνωστικ­ή πρόσληψη.

Η λεκτική αυθορμησία δεν υπερβαίνει άλλη μία φορά τα μέτρα τα οποία η ίδια έχει θέσει προ πολλού στον εαυτό της. Στους αντίποδες του παραμιλητο­ύ των σολοικισμώ­ν και των αυτιστικών επαναλήψεω­ν, που, ως γνωστόν, δεν αποφεύγοντ­αι εύκολα στις μέρες μας στον χώρο της εξομολογητ­ικής γραφής, σχηματίζετ­αι και ακούγεται η ποίηση αυτή. Αν όντως «μέσα στον πραγματικά ανεστραμμέ­νο κόσμο, αληθινό είναι μια στιγμή του ψεύτικου», όπως προσδιόρισ­ε ευφυώς ο Γκι Ντεμπόρ, τότε η μηχανή των στίχων ονειρεύετα­ι διάσωση του εγώ.

Αφού καθαρίσει το τοπίο από τις στάχτες και τα μισοκαμένα κλαριά και τα θυσιασμένα πτηνά και τετράποδα, τα δίποδα μπορούν να αναστοχαστ­ούν πάλι ανόρθωση, παιδεία και χάρι.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece