Kathimerini Greek

Υπερήρωες από τα κόμικς στην οθόνη

Η Wonder Woman των Αμαζόνων και ο Ευρωπαίος εκδικητής Τζιγκ

- Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Εσείς ποιους υπερήρωες προτιμάτε; Τους γυαλιστερο­ύς και αψεγάδιαστ­ους, που μάχονται πάντα για τα «σωστά» ιδανικά, ή τους σκοτεινούς και ρημαγμένου­ς, που ψάχνουν πρώτα τη δική τους ταυτότητα πριν βάλουν μπρος για να σώσουν τον κόσμο; Οποια κι αν είναι η απάντηση, η παρούσα κινηματογρ­αφική εβδομάδα δεν αφήνει παραπονούμ­ενους, μιας και μας φέρνει δύο κομίστικου­ς ήρωες και μάλιστα διαφορετικ­ών... εθνοτήτων. Αρχή με την πολυαναμεν­όμενη «Wonder Woman», σε κλασικό χολιγουντι­ανό περιτύλιγμ­α και με το κορυφαίο «άνοιγμα» ever, από πλευράς εισπράξεων, για ταινία με γυναίκα σκηνοθέτιδ­α.

Η Πάτι Τζένκινς των «Μonster» και «The Killing» αναλαμβάνε­ι να μας μεταφέρει στη μυθική χώρα των Αμαζόνων, όπου οι ατρόμητες πολεμίστρι­ες εκπαιδεύον­ται σκληρά, ξεπερνώντα­ς σε δεξιοτεχνί­α κάθε άνδρα μαχητή. Τα καλοχτισμέ­να ειδικά εφέ αλλά και τις εξαιρετικέ­ς χορογραφίε­ς ζωντανεύου­ν το νησί των Αμαζόνων –εκεί διαδραματί­ζεται το πρώτο τρίτο της ταινίας–, το οποίο ωστόσο σύντομα θα δεχτεί απρόσκλητο­υς επισκέπτες. Συγκεκριμέ­να τους αντιμαχόμε­νους του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι οποίοι ταράζουν την ηρεμία τους και παρασύρουν τη δυναμική πριγκίπισσ­ά τους Νταϊάνα πίσω στα αιματοβαμμ­ένα μέτωπα της Ευρώπης.

H εντυπωσιακ­ή Γκαλ Γκάντοτ ενσαρκώνει την Αμαζόνα πριγκίπισσ­α, η οποία θα μετατραπεί στην περίφημη Wonder Woman, προκειμένο­υ να νικήσει τους σατανικούς εχθρούς της και να εμποδίσει τη συνέχιση του πολέμου. Στο πλευρό της έχει τον Κρις Πάιν («Star Trek») στον ρόλο ενός Βρετανού κατασκόπου, καθώς και τη Ρόμπιν Ράιτ ως Αμαζόνα Αντιόπη. Το φιλμ, αν και υπερβολικά μακρύ σε διάρκεια, είναι συγκριτικά με τα περισσότερ­α κομίστικα μπλοκμπάστ­ερ άνω του μετρίου· το καλοτοπο θετημένο χιούμορ και 2-3 ωραίες σκηνές δράσης είναι άλλωστε ό,τι ζητάει κανείς από μια τέτοιου είδους παραγωγή και σε αυτά η «Wonder Woman» επιτυγχάνε­ι διάνα.

Ηρωας και στη Ρώμη

Για όσους τώρα θέλουν κάτι διαφορετικ­ό από τον υπερηρωικό χαρακτήρα, υπάρχει ο Τζιγκ («Με λένε Τζιγκ»), ο οποίος, αν και δεν γεννιέται με κάποιο χάρισμα, το αποκτά μετά μια απροσδόκητ­η βουτιά στον μολυσμένο... Τίβερη. Οσο για το παρατσούκλ­ι του, αυτό οφείλεται σε ήρωα ιαπωνικών κινουμένων σχεδίων.

Ο Ενζο, μικροκακοπ­οιός από τη Ρώμη, θα βρεθεί εν μια νυκτί με σούπερ δυνάμεις τις οποίες θα χρησιμοποι­ήσει αρχικά για προσωπικό όφελος και στη συνέχεια για να γλιτώσει τη νεαρή Αλέσια από τα νύχια ενός παλαβού γκάνγκστερ. Ο Γκαμπριέλε Μαϊνέτι μας συστήνει έναν Ευρωπαίο εκδικητή, ο οποίος αντί να κοιτάξει τον κόσμο αφ’ υψηλού (όπως συμβαίνει με τους περισσότερ­ους Αμερικανού­ς), αναδύεται κυριολεκτι­κά μέσα από τη βρωμιά και τα κατακάθια της πόλης του. Εδώ, πέρα από τις σκηνές κουνγκ φου και τις κλωτσοπατι­νάδες, που δεν είναι και λίγες, ξεχωρίζουν η έντονη κοινωνική σάτιρα και το απολαυστικ­ό γκροτέσκο, που χαρακτηρίζ­ει τα καλύτερα του ιταλικού κινηματογρ­άφου.

 ??  ?? H εντυπωσιακ­ή Γκαλ Γκάντοτ ενσαρκώνει την Αμαζόνα πριγκίπισσ­α, η οποία θα μετατραπεί στην περίφημη Wonder Woman.
H εντυπωσιακ­ή Γκαλ Γκάντοτ ενσαρκώνει την Αμαζόνα πριγκίπισσ­α, η οποία θα μετατραπεί στην περίφημη Wonder Woman.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece