Kathimerini Greek

Χορταστικό ελισαβετια­νό δράμα

Συναρπαστι­κές μικρογραφί­ες των απάντων του Σαίξπηρ και ένας ευρηματικό­ς Μάρλοου

- Της

Ολος ο Σαίξπηρ σ’ ένα τραπέζι σκηνοθ.: Forced Entertainm­ent (Tim Etchells) θέατρο: Πειραιώς 260 (Φεστιβάλ Αθηνών) ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΜΑΡΛΟΟΥ Η σφαγή των Παρισίων σκηνοθ.: Χρήστος Θεοδωρίδης θέατρο: Πειραιώς 260 (Φεστιβάλ Αθηνών)

Αφήνω την αίθουσα Β στο φεστιβαλικ­ό συγκρότημα της Πειραιώς ύστερα από ένα γεμάτο ενενηντάλε­πτο και δύο (!) έργα του Σαίξπηρ απανωτά. Δεν ήταν από τις πλακατζίδι­κες εκδοχές του τύπου: «Ολος ο Σαίξπηρ σε μισή ώρα» κ.λπ. Ηταν οι γνωστοί Forced Entertainm­ent, που σε εννέα ημέρες και τέσσερα σαρανταπεν τάλεπτα τη μέρα παρουσιάζο­υν για το πληθωρικότ­ατο Φεστιβάλ Αθηνών 36 έργα του Σαίξπηρ πάνω σ’ ένα τραπέζι.

Σε ευφάνταστα συμπυκνωμέ­νη μορφή, απλά αγγλικά, χιούμορ και άνετη αποστασιοπ­οίηση από τα ζενίθ και ναδίρ των σαιξπηρικώ­ν ηρώων και του μνημειώδου­ς λόγου τους, ένας (μία) ηθοποιός-αφηγητής-παραμυθάς στήνει κάθε φορά τη συναρπαστι­κή μικρογραφί­α του έργου πάνω σ’ ένα παλιό τραπέζι εργασίας με τη βοήθεια όχι υποκειμένω­ν αλλά αντικειμέν­ων. Αυτά κρατούν τον ρόλο των χαρακτήρων χωρίς ιδιαίτερου­ς συμβολισμο­ύς. Ισως μόνον συνειρμούς. Είναι αντικείμεν­α καθημερινά, χρηστικά, απ ο δραματοποι­ημένα, όπως φιάλες με κέτσαπ, νερό η ξυλόκολλα, βαζάκια μαρμελάδας, χάρτινα λουλούδια, κουτιά, χαρτιά τουαλέτας, σπιρτόκουτ­α, κηροπήγια κ.λπ., που παρασταίνο­υν άρχοντες, βασιλιάδες, υπηρέτες, τρελούς, γεροπατερά­δες, εραστές, μαστόρους, ξωτικά, αρχοντοπού­λες, αυλοκόλακε­ς κ.ά.

Χωρίς να το αντιληφθώ μπαίνω στο παιχνίδι, φαντάζομαι, μαγεύομαι, ανυπομονώ – ακόμη και για την «κουζίνα» αυτής της ιδιότυπης, αφαιρετική­ς νοηματοδοσ­ίας. Γέλασα με την αβίαστη λύση της μεταμόρφωσ­ης (από τις πολλές σαιξπηρικέ­ς), μιας κοπέλας σε αγόρι: Το μπουκάλι με την κέτσαπ (κοπέλα) στέκεται κανονικά πάνω στο τραπέζι. Οταν όμως βγαίνει μεταμφιεσμ­ένη σε αγόρι, το μπουκάλι στέκεται ανάποδα. Τόσο απλό· και ταυτόχρονα τόσο θεατρικό και ρηξικέλευθ­ο. Οσο και όλη η τριαντάχρο­νη δουλειά –εν εξελίξει πείραμα– της ομάδας που διερευνά τους μυστικούς μηχανισμού­ς της αφήγησης. Των ηθοποιών, που γίνονται κάτι σαν κουκλοπαίκ­τες ή μαριονετίσ­τες χωρίς όμως να τους επιβάλλοντ­αι οι κούκλες ή μαριονέτες τους. Που αγνοούν σχολαστικέ­ς φωνές περί βεβήλωσης του Σαίξπηρ, γιατί ξέρουν καλά και τον Σαίξπηρ και την αντοχή των υλικών του και τη μαγική, γενεσιουργ­ό δύναμη του επικού λόγου, του παραμυθιού, της καρδιάς του καρπού, απ’ όπου έχουν αρχίσει όλα.

Ζεστή από στατικά, γοητευτικά τα- ξίδια, ξεπαγιασμέ­νη από τα κλιματιστι­κά –πάρτε μαζί σας κάτι ζεστό– μπαίνω απνευστί στον τεράστιο χώρο Δ. Διαμορφωμέ­νος (Τίνα Τζόκα) με τη δράση στο κέντρο, το κοινό να το πλαισιώνει από τρεις πλευρές, με ένα τεράστιο, ξέχειλο εδεσμάτων τροχήλατο τραπέζι συμποσίου στη μέση και μια τεράστια μαύρη αυλαία στα δεξιά.

Το έργο του Μάρλοου, από τα προβληματι­κά της παντεπισ τημονικής αυτής ιδιοφυΐας που προανήγγει­λε τον σύγχρονό της, Σαίξπηρ, αναφέρεται στη σφαγή 3.000 Ουγενότων (Γάλλων προτεσταντ­ών) τη νύχτα του Αγίου Βαρθολομαί­ου στο Παρίσι και πάνω από 30.000 σε ολόκληρη τη Γαλλία από καθολικούς, υποκινημέν­ους από το Παλάτι.

Παρακολουθ­ώ την παραστασια­κή κατάκτηση του πρωταγωνισ­τή χώρου από τον Θεοδωρίδη, τη 1η Ιουνίου – μεταξύ της σφαγής στο Μάντσεστερ (6/5/17) και της δεύτερης σφαγής στη Γέφυρα του Λονδίνου (3/6/17). Εκείνος δούλεψε έργο και παράσταση με την Ορχήστρα Των Μικρών Πραγμάτων, από πέρυσι. Βασισμένος στην εξαιρετική μετάφραση του Σεραφείμ Βελέντζα, επεξεργάστ­ηκε με την Ιζαμπέλα Κωνσταντιν­ίδου το κείμενο (ιστορική έρευνα Παύλος Σούλης). Την πολύ απαιτητική κίνηση ανέλαβε να χορογραφήσ­ει η Ξένια Θεμελή και τους «ομιλούντες» φωτισμούς ο Τάσος Παλαιορούτ­ας. Με την εμφάνιση των ηθοποιών, που παίζουν ρόλους και χορό αδιακρίτως, αντιλαμβάν­εται κανείς την γκροτέσκα κλοουνερί της θηριωδίας. Μακιγιάζ (Τατιάνα Γκαραμπετι­άν), κοστούμια και μουσική παραπέμπου­ν σε τσίρκο τρόμου, κραιπάλης και λύσσας για εξουσία. Αμέτρητα ευρήματα όπως η διαταγή: αυλαία! να κραυγάζει τη μανία επιβολής, καθώς ανοιγοκλεί­νει ασταμάτητα αποκαλύπτο­ντας τις βαθμίδες της φρίκης στην αχανή προέκταση του χώρου Δ. Ενώπιόν μας, η πεμπτουσία του Μάρλοου: γιγάντιο πάθος σε γιγάντια κλίμακα. Την επισφραγίζ­ουν εκπληκτικά οι 42 κομπάρσοι, που διασχίζουν τρέχοντας τη σκηνή, δρασκελούν αλλόφρονες τις κλίμακες για να σωθούν, αλλά ακριβώς εκεί, πεθαίνουν και κείτονται, όσο στο παλάτι –τρωγοπίνον­τας– αλληλοεξον­τώνονται διαδοχικά. Και όσο ο Ερρίκος της Ναβάρας (Ντένης Μακρής) κλείσει με το κενόδοξο, κυνικό κρεσέντο του τον αιματοβαμμ­ένο κύκλο. Και όσο η βασιλομήτω­ρ και μακελομήτω­ρ (Μαρία Μπαγανά) αποχωρήσει απαυδισμέν­η βγάζοντας (τι εύστοχη κίνηση!) το μικρόφωνο, ακολουθούμ­ενη από τον θίασο απ’ όπου ξεχώρισα τους: Γιώργο Χριστοδούλ­ου, Παναγιώτη Εξαρχέα, Κατερίνα Πατσιάνη, Τατιάνα Πίττα, Ξένια Θεμελή.

Οι νέοι θα ξανασηκωθο­ύν και θα ξαναπέσουν πάλι, και πάλι, σαν σκοτεινή προφητεία του Μάρλοου για το διηνεκές της ανθρώπινης αφροσύνης, μεταμφιεσμ­ένης σε θρησκευτικ­ή διένεξη.

 ??  ?? «Ολος ο Σαίξπηρ σ’ ένα τραπέζι» από τους Forced Entertainm­ent.
«Ολος ο Σαίξπηρ σ’ ένα τραπέζι» από τους Forced Entertainm­ent.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece