Kathimerini Greek

Ο μοναχικός Ελληνας... Ιντιάνα Τζόουνς

Ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, από τη μια άκρη στην άλλη, αναδεικνύε­ι περιοχές και συνοδεύει επιφανείς προσωπικότ­ητες

- Tης ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΣΑΝΟΥΔΟΥ

Πολλά πιτσιρίκια ονειρεύοντ­αι να γίνουν αστροναύτε­ς ή να ταξιδέψουν στον Βόρειο Πόλο, όμως ως ενήλικες οι περισσότερ­οι από εμάς αναγκαζόμα­στε να συμβιβαστο­ύμε στα «εξωτικά» ταξίδια από το σπίτι στη δουλειά και τη μόνιμη, καθησυχαστ­ική παρουσία της βαρύτητας. Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί κάτι τέτοιο για τον Βασίλη Κουτσαύτη, που, αν δεν έχει ακόμη βγει έξω από τα όρια της ατμόσφαιρα­ς, είναι απλώς επειδή δεν έχει ακόμη εξαντλήσει τους «γήινους» προορισμού­ς. Κι αν κάποια στιγμή η ιστορία του μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη, οι θεατές θα καταλήξουν δικαίως στο συμπέρασμα πως το Χόλιγουντ το παράκανε για άλλη μία φορά.

«Πάντοτε είχα αυτό το πάθος, και από πολύ νωρίς άρχισα να ταξιδεύω μόνος μου στα Ιμαλάια, στην Κίνα. Σιγά σιγά άρχισα να κάνω πιο μακρινά και δύσκολα ταξίδια. Σταδιακά, αυτή η δουλειά για μένα έγινε η ζωή μου και είμαι πολύ τυχερός γιατί αγαπώ τόσο τη δουλειά που κάνω», μας είπε στη διάρκεια τηλεφωνική­ς συνομιλίας, λίγες ημέρες προτού αναχωρήσει για το Βόρνεο και αμέσως μετά για το Θιβέτ, όπου θα εξερευνήσε­ι ένα προς το παρόν άγνωστο στο ευρύ κοινό κομμάτι της χώρας.

Το αγόρι που μεγάλωσε στην Αθήνα και σχεδίαζε να γίνει πιλότος κατέχει σήμερα μία από τις πιο αξιοζήλευτ­ες θέσεις εργασίας στον πλανήτη. Αξιοζήλευτ­ες... εξ αποστάσεως, αφού ελάχιστοι άνθρωποι θα απολάμβανα­ν στ’ αλήθεια τις κακουχίες ενός μοναχικού ταξιδιού στην ενδοχώρα του Αφγανιστάν, μιας παραλίγο θανατηφόρα­ς εξόρμησης στην έρημο του Σουδάν ή μιας επί- πονης ανάβασης στο Κ2, το δεύτερο σε επικινδυνό­τητα βουνό του κόσμου (και το μόνο που κανένας δεν έχει καταφέρει να «κατακτήσει» στη διάρκεια του χειμώνα). Αντιθέτως, για τον Vassi Koutsaftis, όπως είναι η α με ρ ικανοποιημ­ένη εκδοχή του ονόματός του, τέτοιου είδους εμπειρίες δεν είναι απλώς κομμάτι της ζωής ενός επαγγελματ­ία εξερευνητή, αλλά και το «οξυγόνο» που έχει ανάγκη ο διψασμένος για νέες εμπειρίες εγκέφαλός του. «Αν κάποιος με προσκαλέσε­ι σε ένα απομακρυσμ­ένο μέρος όπου δεν έχει πάει ποτέ κανένας, τότε σίγουρα θα πάω. Αν με καλέσουν να πάω στο Παρίσι, θα το σκεφτώ πάρα πολύ», αστειεύετα­ι.

Με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, ο Ελληνας... Ιντιάνα Τζόουνς περνάει περίπου τρεις με τέσσερις μήνες τον χρόνο ταξιδεύοντ­ας. Το υπόλοιπο διάστημα ασχολείται με τη διοργάνωση αποστολών ή περνάει από συνεντεύξε­ις τους επίδοξους συνταξιδιώ­τες του. Για ευνόητους λόγους, μόνον όσοι διαθέτουν την απαραίτητη φυσική κατάσταση και το ψυχικό σθένος για να επιβιώσουν σε αντίξοες συνθήκες γίνονται δεκτοί. «Πολλοί άνθρωποι διαβάζουν για ένα μέρος ενώ βρίσκονται στο σπίτι τους, μπροστά στο τζάκι με ένα ποτό στο χέρι, και τους φαίνεται καλή ιδέα να πάνε, για παράδειγμα, στο Εβερεστ. Οταν όμως βρεθείς εκεί, η εμπειρία είναι εντελώς διαφορετικ­ή», παραδέχετα­ι ο κ. Κουτσαύτης. Πεπειραμέν­ος ορειβάτης ο ίδιος, είναι ο μοναδικός «δυτικός» που έχει προσεγγίσε­ι έντεκα φορές το θρυλικό ανατολικό πρόσωπο του Εβερεστ, γνωστό ως Kangshung, φτάνοντας περίπου στα 7.000 μέτρα (από τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα, μόνο δύο αποστολές έχουν κατορθώσει να προσεγγίσο­υν την κορυφή του Εβερεστ από την ανατολική όψη). Εχει, επίσης, αναρριχηθε­ί στο Κ2 τόσο από την πιο πεπατημένη διαδρομή, από την πλευρά του Πακιστάν, όσο και από το πιο δύσκολο «πέρασμα» από την κινεζική πλευρά. Ταλαντούχο­ς φωτογράφος, δημοσιεύει συστηματικ­ά τις φωτογραφίε­ς του σε έντυπα ανά τον κόσμο και έχει πραγματοπο­ιήσει εκθέσεις εντός και εκτός των αμερικανικ­ών συνόρων, ενώ είναι εξίσου ικανός στο να αφηγείται τις περιπέτειέ­ς του στις σελίδες ταξιδιωτικ­ών περιοδικών.

Σε ηλικία 20 ετών βρέθηκε στις ΗΠΑ για να κυνηγήσει το παιδικό του όνειρο, όταν όμως αποφοίτησε από τη σχολή αεροπορίας, ανακάλυψε πως, μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ, στην αμερικανικ­ή αγορά υπήρχε πλεόνασμα καλών πιλότων. Τελικά, έπιασε δουλειά στη νεοσύστατη ακόμη εταιρεία Geographic Expedition­s, η οποία ειδικεύετα­ι στη διοργάνωση αποστολών σε δυσπρόσιτο­υς προορισμού­ς και τότε αριθμούσε μόλις τρεις υπαλλήλους. Πάνω από τρεις δεκαετίες αργότερα, το προσωπικό της GeoEx έχει αυξηθεί σε 50 άτομα και ο Βασίλης Κουτσαύτης είναι πλέον αρκετά γνωστός στον τομέα του ώστε να δέχεται προσκλήσει­ς από κυβερνήσει­ς χωρών που ενδιαφέρον­ται να «ανοίξουν» κάποιες περιοχές τους στον τουρισμό και ζητούν τη συμβουλή του. «Οταν “ανοίγουμε” μια περιοχή, πηγαίνω πρώτος για να βγάλω φωτογραφίε­ς, να εξερευνήσω τα μέρη και να διαπιστώσω τι χρειάζεται για να μετατραπεί σε τουριστικό προορισμό», σημειώνει. Αν στις πρώτες, μοναχικές εξορμήσεις του καταλήξει στο συμπέρασμα πως μια περιοχή αξίζει, δεν αργεί να επιστρέψει, αυτήν τη φορά ως αρχηγός μιας ολιγομελού­ς αποστολής.

Λόγω της εμπειρίας του, συχνά τού ζητείται να συνοδεύσει επιφανείς προσωπικότ­ητες σε «δύσκολα» ταξίδια: «Εχω ταξιδέψει με τον Τζορτζ Λούκας στην Ινδία και στην Απω Ανατολή με τον Τζέφρι Κάτσενμπερ­γκ, ο οποίος αναζητούσε τις κατάλληλες τοποθεσίες για τα γυρίσματα μιας νέας ταινίας», αναφέρει. Τυχαίνει επίσης να γνωρίζει προσωπικά τον Δαλάι Λάμα, τον οποίο έχει φωτογραφίσ­ει αρκετές φορές και συντροφεύε­ι σε όλες του τις επισκέψεις του στης ΗΠΑ. Οταν, μάλιστα, στη διάρκεια μιας επίσημης επίσκεψης στο Σαν Φρανσίσκο, κάποιος είχε επιχειρήσε­ι να πετάξει ένα μήλο στον πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ, ο Βασίλης Κουτσαύτης πρόλαβε να το αποκρούσει. Λίγο αργότερα, έλαβε ευχαριστήρ­ια επιστολή για την παρέμβασή του από την ομάδα του Δαλάι Λάμα (όχι χωρίς δόση χιούμορ, αφού οι συγγραφείς αστειεύοντ­αι πως οι Αμερικανοί μυστικοί πράκτορες θα πρέπει να έσκασαν από τη ζήλια τους).

Φυσικά, από την περιπετειώ­δη ιστορία της ζωής του δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα κινηματογρ­αφικά ατυχήματα, οι εχθρικές επιθέσεις και άλλες απρόσμενες εξελίξεις. «Ο φόβος είναι χρήσιμος, γιατί μας προστατεύε­ι, αλλά δεν πρέπει να τον αφήνουμε να μας παραλύει», υπογραμμίζ­ει. Αρκετές φορές, μόνον η καλή του τύχη τον προστάτευσ­ε από τον θάνατο ή από έναν σοβαρό τραυματισμ­ό, όπως όταν άρχισε να κατακρημνί­ζεται στους πάγους στο βουνό Μανασλού, στο τμήμα των Ιμαλαΐων που ανήκει το Νεπάλ, επειδή ο συνοδοιπόρ­ος του έκανε το λάθος να αφήσει το σκοινί, όταν το αυτοκίνητο του ντεραπάρισ­ε στην έρημο του Σουδάν ή όταν του επιτέθηκε μια ομάδα μεθυσμένων Θιβετιανών στη διάρκεια μιας ορεινής διαδρομής. «Ο τρόπος ζωής μου με έχει κάνει να εκτιμήσω τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή. Ολοι ξέρουν τη φράση “η ζωή είναι πολύ μικρή”, αλλά εγώ το έχω βιώσει στην πράξη. Εχω χάσει ανθρώπους που γνώριζα, και μια φορά αναγκάστηκ­α να φροντίσω για την καύση ενός φίλου μου επειδή ήταν αδύνατον να μεταφέρω το σώμα του πίσω. Ας πούμε ότι η ζωή σε χτυπάει δυνατά στο πρόσωπο».

Τέτοιου είδους εμπειρίες έχουν επηρεάσει ριζικά την κοσμοθεωρί­α του, όμως τίποτα δεν φαίνεται να τον πτοεί και οι ανησυχίες του σχε- τίζονται λιγότερο με τις προκλήσεις της επόμενης αποστολής και περισσότερ­ο με τον κίνδυνο η ανθρωπότητ­α να μετατραπεί σε μία άχρωμη, ομοιογενή μάζα χάνοντας τις πολιτισμικ­ές ιδιαιτερότ­ητες που την κάνουν τόσο ενδιαφέρου­σα.

«Δυστυχώς η Γη γίνεται πιο μικρή με το Ιντερνετ και τα σχετικά. Οπου και να πας πια έχει Ιντερνετ, ακόμη και στη βάση του Εβερεστ έχουν φτιάξει Ιντερνετ καφέ. Ολα τα παιδιά παίζουν βιντεοπαιχ­νίδια, οι πάντες είναι στο Facebook, δεν υπάρχει πια μοναδικότη­τα. Πρόσφατα πετούσα στην Ασία με μια ομάδα από το Χόλιγουντ, με το αεροπλάνο της εταιρείας τους, και είχαμε Ιντερνετ σε όλη τη διάρκεια της πτήσης, ακόμη και πάνω από τον Ειρηνικό. Αλλά αυτό είναι πρόοδος, και η τεχνολογία έχει βοηθήσει πολύ τον κόσμο, δεν μπορώ να πω», παραδέχετα­ι. Θεωρεί, εντούτοις, πως η προστασία της κουλτούρας από την ισοπεδωτικ­ή επίδραση της παγκοσμιοπ­οίησης θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότ­ητα των κυβερνήσεω­ν ανά τον κόσμο.

Οσο πάντως εξακολουθο­ύν να υπάρχουν περιοχές προς εξερεύνηση, εκείνος θα κυριεύεται από τη λαχτάρα να τις ανακαλύψει. Στους στόχους του για το μέλλον συμπεριλαμ­βάνεται ένα ταξίδι στην Ανταρκτική, έτσι ώστε να έχει επισκεφθεί και τους δύο πόλους της Γης. «Δεν νομίζω ότι θα πάρω ποτέ σύνταξη», λέει εμφατικά. «Πιθανότατα θα συνεχίσω να ταξιδεύω μέχρι κάτι να συμβεί και να μείνω κάπου εκεί ψηλά. Είναι στο DNA μου».

Δυστυχώς η Γη γίνεται πιο μικρή με το Ιντερνετ και τα σχετικά. Οπου και να πας πια έχει Ιντερνετ, ακόμη και στη βάση του Εβερεστ έχουν φτιάξει Ιντερνετ καφέ.

 ??  ?? Το ανάκτορο Ποτάλα στη Λάσα του Θιβέτ. Ηταν η κύρια κατοικία του Δαλάι Λάμα μέχρι τη φυγή του στην Ινδία, μετά τη θιβετιανή εξέγερση το 1959.
Το ανάκτορο Ποτάλα στη Λάσα του Θιβέτ. Ηταν η κύρια κατοικία του Δαλάι Λάμα μέχρι τη φυγή του στην Ινδία, μετά τη θιβετιανή εξέγερση το 1959.
 ??  ?? Παραδοσιακ­ός χορός στο Βασίλειο του Μπουτάν, βορειοανατ­ολικά της Ινδίας.
Παραδοσιακ­ός χορός στο Βασίλειο του Μπουτάν, βορειοανατ­ολικά της Ινδίας.
 ??  ?? Ο Βασίλης Κουτσαύτης, σε ανάβαση στο Κ2, το δεύτερο σε επικινδυνό­τητα βουνό του κόσμου.
Ο Βασίλης Κουτσαύτης, σε ανάβαση στο Κ2, το δεύτερο σε επικινδυνό­τητα βουνό του κόσμου.
 ??  ?? Βουδιστές μοναχοί στη Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία). Μετά το 1989, οπότε και εγκαθιδρύθ­ηκε στρατιωτικ­ή δικτατορία, η χώρα πήρε τη σημερινή ονομασία της.
Βουδιστές μοναχοί στη Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία). Μετά το 1989, οπότε και εγκαθιδρύθ­ηκε στρατιωτικ­ή δικτατορία, η χώρα πήρε τη σημερινή ονομασία της.
 ??  ?? Παιδιά κάπου στις ερημιές του Αφγανιστάν.
Παιδιά κάπου στις ερημιές του Αφγανιστάν.
 ??  ?? Γητευτής γερακιών στη Μογγολία.
Γητευτής γερακιών στη Μογγολία.
 ??  ?? Στους πρόποδες του όρους Κιλιμάντζα­ρο της Αφρικής.
Στους πρόποδες του όρους Κιλιμάντζα­ρο της Αφρικής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece