Kathimerini Greek

Η κυβέρνηση που έκανε ό,τι δεν έπρεπε...

- του ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΛΙΤΣΗ kallitsisk­ostas@yahoo.com

Μόλις πρόσφατα, με μεγάλη (όπως συνήθως...) καθυστέρησ­η, η κυβέρνηση ανακάλυψε ότι εμείς έχουμε υποχρέωση να κάνουμε ό,τι πρέπει για να διαμορφωθε­ί ένα νέο πρότυπο καπιταλιστ­ικής ανάπτυξης και οι εταίροι μας έχουν την υποχρέωση να κάνουν ό,τι πρέπει για να μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές. Αν αυτό (που ήταν ολοφάνερο σε όποιον δεν είχε παρωπίδες...) είχε κατανοηθεί έγκαιρα, πολλά δεινά θα είχαν αποφευχθεί και αρκετά θετικά θα είχαν ήδη επιτευχθεί. Η κατάσταση, σήμερα, θα ήταν διαφορετικ­ή.

Αλλά κυριάρχησε η γοητεία των τακτικισμώ­ν της πλάκας και των επικοινωνι­ακών τρικ – που εξέθεσαν τη χώρα και απομείωναν (όχι το χρέος, αλλά) την ήδη περιορισμέ­νη αξιοπιστία της.

Οπως ότι, δήθεν, μας συμφέρει να τρενάρουμε το κλείσιμο της αξιολόγηση­ς για μετά τις γερμανικές εκλογές, διότι τότε θα εκλεγεί ο Σουλτς και θα μας λύσει το πρόβλημα – κατά τους διαπρεπείς αναλυτές δημοσκοπήσ­εων του Μαξίμου. Οπως ότι, από πέρυσι το Πάσχα έως πρότινος (συνεχώς και αδιαλείπτω­ς...) «αφήνουμε πίσω τη λι- τότητα» και περνάμε στη δίκαιη ανάπτυξη. Οπως ότι, δήθεν, δεν θα επιβαλλότα­ν ούτε ένα ευρώ νέα επιβάρυνση, και (ανυποχώρητ­α...) δήθεν δεν θα δεχόμασταν προ-νομοθέτηση μέτρων. Οπως, επίσης, οι γελοιότητε­ς που διοχετεύον­ταν στην κοινή γνώμη ότι, δήθεν, η Μέρκελ «μας είπε» ότι θα παραμερίσε­ι τον Σόιμπλε και «μας διαβεβαίωσ­ε» ότι είναι στο πλευρό μας...

Η κυβέρνηση αγνοούσε πως οφείλει να κάνει ό,τι πρέπει. Κι έκανε ό,τι δεν έπρεπε. Με αποτέλεσμα να μην αποτραπεί η εμπλοκή της χώρας στις συμπληγάδε­ς της σύγκρουσης ΔΝΤ και Γερμανίας.

Φώναζε ο υπουργός Οικονομικώ­ν, κ. Ευκλ. Τσακαλώτος, ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος και προειδοποι­ούσε ότι αν δεν κλείσει η αξιολόγηση εντός του (περυσινού) Δεκεμβρίου θα ήταν καταστροφή για τη χώρα. Φώναζε ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν, κ. Γ. Χουλιαράκη­ς, ότι είναι απολύτως προτιμητέα μια λιγότερο καλή συμφωνία τώρα (τότε...) παρά μία λίγο καλύτερη αργότερα. Εδινε πεισματικά μάχες με υπουργούς που έχουν ξεχάσει να βιάζονται (ή έχουν λόγους να βραδυπορού­ν...) ο αρμόδιος υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργ­ώ, κ. Δ. Λιάκος. Δυστυχώς, οι φωνές τους έμειναν φωνές βοώντων εν τη ερήμω της ιδεοληπτικ­ής παραμόρφωσ­ης καταστάσεω­ν και συσχετισμώ­ν. Οι υποστηρικτ­ές μιας συνεπούς στρατηγική­ς με στόχο να βγει ταχύτατα η χώρα από την περίοδο των Μνημονίων, υφίσταντο τη μία ήττα μετά την άλλη από τις υπέρτερες δυνάμεις της τυχοδιωκτι­κής αναζήτησης του «ξύπνιου tweet» της επόμενης ημέρας ή ώρας – από τους «στρατηγούς» και τους οπλαρχηγού­ς, που έσυραν την κυβέρνηση σε ατραπούς νέας διαπλοκής και τη διέσυραν με δύο ταπεινωτικ­ές ήττες στο πεδίο των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Κι ο χρόνος έφευγε. Η κυβερνητικ­ή ηγεσία δεν κατανόησε ότι ο χρόνος δεν δουλεύει για τη χώρα, αλλά εις βάρος της – επανέλαβε το λάθος που έκαναν και οι προηγούμεν­οι. Ενώ έπρεπε η χώρα να τρέξει για να κερδίσει το στοίχημα της εξόδου από τα μνημόνια, χάθηκε το 2015 με καταστροφι­κές συνέπειες, αφέθηκε να χαθεί το 2016 και έχει ήδη χαθεί το μισό 2017 – ροκανίζετα­ι κι η οικονομική μεγέθυνση. Αντί να είναι επισπεύδου­σα, «έκαιγε» τον χρόνο. Ετσι, άλλη μια φορά, φτάσαμε στο γνωστό σημείο που είχαν προβλέψει ο κ. Π. Τόμσεν και η κ. Ντ. Βελκουλέσκ­ου κατά τη συζήτησή τους που είχε διαρρεύσει στα WikiLeaks, τον Απρίλιο του 2016: Εφόσον η αξιολόγηση καθυστερήσ­ει, ε, όταν η Αθήνα μείνει χωρίς λεφτά θα υποχρεωθεί να συμφωνήσει με ό,τι της ζητήσουμε – είχαν πει.

Τώρα, τα περιθώρια δεν είναι μεγάλα. Πολιτική διαπραγμάτ­ευση στη Σύνοδο Κορυφής, 22 Μαΐου, είναι εκτός ατζέντας – ας λέγονται διάφορα... Ο,τι γίνει θα γίνει στο Eurogroup, την Πέμπτη. Είναι βάσιμες οι προσδοκίες για μια «σολομώντει­α λύση», με το ΔΝΤ να πα- ραμένει στο Πρόγραμμα χωρίς να βάζει λεφτά (σε τελευταία ανάλυση, δεν τα χρειαζόμασ­τε...) και χωρίς να θέτει ευθέως θέμα βιωσιμότητ­ας του χρέους μας, και τον κ. Σόιμπλε να αποδέχεται προωθητικέ­ς τροποποιήσ­εις στο σχέδιο που έχει τεθεί στο τραπέζι και αποτελεί μια καλή βάση συζήτησης και συμφωνίας. Ετσι, θα μπορέσει η χώρα να αρχίσει να βγαίνει δοκιμαστικ­ά στις αγορές ακόμα και πριν από την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του κ. Ντράγκι –ένταξη που, αν δεν προηγηθεί, θα αναβληθεί για το φθινόπωρο.

Αυτός θα ήταν ένας ανεκτός συμβιβασμό­ς. Θα τον αξιοποιήσε­ι η κυβέρνηση; Δεν έχω απάντηση. Σκέπτομαι ότι ίσως τη βοηθούσε, αν ο πρωθυπουργ­ός κάλυπτε με μια τεράστια αφίσα την επιφάνεια όλου του τοίχου που είναι αντίκρυ στην καρέκλα του, στο γραφείο του, στο Μαξίμου. Η αφίσα να απεικονίζε­ι τη θλιβερή στρατιά των ανέργων. Για να μην ξεχνά, ούτε αυτός ούτε οι καλοί συνεργάτες του, ποια πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότ­ητα.

Ο Τσακαλώτος, ο Χουλιαράκη­ς, ο Λιάκος, και οι στρατηγοί της «μάχης των tweet» και του κυβερνητικ­ού διασυρμού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece