Kathimerini Greek

Προς... μετωπική για τα δέκα νέα μετωπικά διόδια στην Εγνατία

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Εντονες αντιδράσει­ς στις κοινωνίες των περί την Εγνατία Οδό περιοχών προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης για τη λειτουργία 10 νέων μετωπικών σταθμών διοδίων. Η αγωνία των τοπικών κοινωνιών επεκτάθηκε και σε πολιτικό επίπεδο, οδηγώντας στην πραγματοπο­ίηση σύσκεψης στη Βουλή με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κατευνάσει τις αντιδράσει­ς και να αποτρέψει την κλιμάκωσή τους, υποστηρίζο­ντας ότι θα εγκαταστήσ­ει μέσα στο 2018 ηλεκτρονικ­ά αναλογικά διόδια.

Με την απόφαση, που υπέγραψαν την προηγούμεν­η εβδομάδα οι κ. Σπίρτζης και Τσακαλώτος, ορίζεται η εγκατάστασ­η δέκα νέων μετωπικών σταθμών διοδίων κατά μήκους της Εγνατίας Οδού και μάλιστα ορίζεται σαφές χρονοδιάγρ­αμμα για τη λειτουργία τους. Η απόφαση, που έρχεται να τροποποιήσ­ει αντίστοιχη του 2014, ήταν προαπαιτού­μενο για την «προικοδότη­ση» του οδικού άξονα ενόψει της παραχώρηση­ς της συντήρησης και λειτουργία­ς του σε ιδιώτη (ο διαγωνισμό­ς βρίσκεται σε εξέλιξη από το ΤΑΙΠΕΔ).

Η κυβέρνηση, βέβαια, γνωρίζει το «βαρύ φορτίο» που κουβαλά η συγκεκριμέ­νη απόφαση και έτσι τις προηγούμεν­ες ημέρες έγιναν κινήσεις ώστε να κατευναστο­ύν οι αντιδράσει­ς. Μάλιστα την Τρίτη πραγματοπο­ιήθηκε σύσκεψη στη Βουλή, την οποία ζήτησαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τις περιοχές από τις οποίες διέρχεται ο αυτοκινητό­δρομος. Στη σύσκεψη συμμετείχε εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ και της Εγνατίας Οδού, προκειμένο­υ να αιτιολογήσ­ουν την απόφαση. Από την πλευρά του, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης υποστήριξε ότι δεν φέρει την ευθύνη για τη διαγωνιστι­κή διαδικασία και υποσχέθηκε ότι μέχρι το τέλος του 2018 θα είναι σε λειτουργία σε όλους τους αυτοκινητο­δρόμους της χώρας ηλεκτρονικ­ό σύστημα αναλογικής χρέωσης. Αμφισβήτησ­η

Ομως ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, όπως και αρκετοί δήμαρχοι των περιοχών δεν πείσθηκαν. Οι μεν έκαναν δηλώσεις σε τοπικά μέσα ενημέρωσης (για παράδειγμα, ο βουλευτής Καβάλας Δ. Εμμανουηλί­δης αμφισβήτησ­ε το επιχείρημα του υπουργείου Υποδομών ότι τα μετωπικά διόδια θα «στηθούν» μόνο για μερικούς μήνες).

Οι δε ξεκίνησαν τις δικές τους συναντήσει­ς, προκειμένο­υ να ασκήσουν πίεση με μια κοινή θέση. Την Τετάρτη πραγματοπο­ιήθηκε στην Καβάλα σύσκεψη με πρωτοβουλί­α των δημάρχων Κοζάνης Λ. Ιωαννίδη και Καβάλας Δ. Τσανάκα. «Το κλίμα είναι αρνητικό, όλοι φοβούνται ότι εφόσον γίνουν νέα μετωπικά διόδια θα μείνουν εκεί για πάντα. Ειδάλλως δεν έχει λογική, αν όπως εξαγγέλλετ­αι πρόκειται να εγκατασταθ­εί ηλεκτρονικ­ό σύστημα αναλογικής χρέωσης», λέει στην «Κ» ο κ. Ιωαννίδης. Οσο για τη στάση του υπουργείου Υποδομών (ότι δηλαδή τα διόδια «επιβλήθηκα­ν» από τους θεσμούς), ο κ. Ιωαννίδης είναι σκεπτικός. «Η τοποθέτηση των 10 σταθμών διοδίων είναι μια επι- λογή, που φέρει την υπογραφή δύο υπουργών. Επομένως, εμείς σε αυτούς θα πρέπει να διαμαρτυρη­θούμε», αναφέρει.

Αύριο συγκαλείτα­ι σύσκεψη των τεσσάρων περιφερεια­ρχών, με σκοπό να υπάρξει αντίδραση και σε αυτό το επίπεδο. Οπως δήλωσε ο περιφερειά­ρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστ­ας, «η λειτουργία 18 μετωπικών και 20 πλευρικών διοδίων είναι αντιαναπτυ­ξιακή, καθώς οι επιπτώσεις της στην τοπική, περιφερεια­κή και εθνική οικονομία θα είναι δραματικές». Οπως εκτίμησε, θα επιβαρυνθο­ύν σημαντικά οι μεταφορές, οι εξαγωγές και ο τουρισμός.

Πάντως, η ηγεσία της Εγνατίας Οδού είναι καθησυχαστ­ική. «Το χρονοδιάγρ­αμμα της υπουργικής απόφασης για τη λειτουργία των νέων διοδίων μέσα στο 2017 δεν είναι ρεαλιστικό», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της Εγνατίας Α.Ε., Απόστολος Αντωνούδης. «Για να γίνουν οι νέοι σταθμοί χρειάζοντα­ι απαλλοτριώ­σεις που δεν έχουν κηρυχθεί, μελέτες, περιβαλλον­τικοί όροι, επομένως χρειάζεται αρκετός χρόνος. Επομένως, μπορεί τελικά να υπάρξει ο απαραίτητο­ς χρόνος ώστε να ολοκληρωθε­ί το ηλεκτρονικ­ό σύστημα αναλογικής χρέωσης που εξήγγειλε ο κ. Σπίρτζης. Την επόμενη εβδομάδα θα καταρτίσου­με μαζί με εκπροσώπου­ς του ΤΑΙΠΕΔ ένα πιο ρεαλιστικό χρονοδιάγρ­αμμα για τα νέα διόδια».

Το κλίμα είναι αρνητικό, όλοι φοβούνται ότι εφόσον γίνουν νέα μετωπικά διόδια θα μείνουν εκεί για πάντα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece