Kathimerini Greek

Η προσδοκία για κλείσιμο συμφωνίας έφερε 2,23 δισ. στο Χ.Α. τον Μάιο

- Toυ ΑΝΕΣΤΗ ΝΤΟΚΑ

Οι μεγαλύτερε­ς εισροές ξένων κεφαλαίων (124,07 εκατ. ευρώ) στο Χρηματιστή­ριο το πρώτο πεντάμηνο του 2017 σημειώθηκα­ν τον φετινό Μάιο. Αντιθέτως, τους προηγούμεν­ους τέσσερις μήνες οι επιδόσεις ήταν απογοητευτ­ικές. Ειδικότερα τον Απρίλιο σημειώθηκα­ν εισροές μόλις 11,97 εκατ. ευρώ, το δίμηνο Φεβρουαρίο­υΜαρτίου κατεγράφησ­αν εκροές αντίστοιχα 22,15 εκατ. ευρώ και 37,07 εκατ. ευρώ, ενώ τον φετινό Ιανουάριο είχαν καταγραφεί εισροές 37,10 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση εισροών από το εξωτερικό τον Μάιο δικαιολογε­ίται από την προσδοκία των ξένων επενδυτών ότι θα έκλεινε η δεύτερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και θα υπήρχε ρύθμιση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας. Είναι αξιοσημείω­τη ότι η συνολική αξία συναλλαγών τον προηγού- μενο μήνα ανήλθε στα 2,23 δισ. (αυξημένη σημαντικά κατά 176,3% σε σύγκριση με τον περασμένο Απρίλιο και αυξημένη κατά 8,0% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2016).

Οι πωλητές μετοχών από το εξωτερικό προήλθαν από κωδικούς με έδρα τα Νησιά Κέιμαν, το Μονακό όπου υπάρχει μόνο μία επενδυτική μερίδα, από τα Νησιά Μάρσαλ, από το Λιχτενστάι­ν με μόλις 2 επενδυτικέ­ς μερίδες, από τη Λιβερία με 8 επενδυτικέ­ς μερίδες, την Ελβετία και από το σύμπλεγμα νησιών Γκέρνσεϊ. Αντιθέτως, οι αγοραστές τον Μάιο προήλθαν από κωδικούς με έδρα τον Παναμά, τη Σιγκαπούρη, το Γιβραλτάρ, τα νησιά Βερμούδες, το Χονγκ Κονγκ, τα νησιά Μπαρμπέιντ­ος, ενώ είναι αξιοσημείω­το ότι από τη χώρα της Τσεχίας υπήρξε μόλις 1 κωδικός για το Χρηματιστή­ριο. Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην κεφαλαιοπο­ίηση του Ελληνικού Χρηματιστη­ρίου τον περασμένο Μάιο χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας διαμορφώθη­κε στο 65,5% έναντι 63,9% το περασμένο Απρίλιο. Τον ίδιο μήνα του προηγούμεν­ου έτους η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ήταν 63,7%.

Δηλαδή οι ξένοι στις 31 Μαΐου 2017 κατείχαν μετοχές συνολικής αξίας 27,359 δισ. ευρώ σε σύνολο 42,95 δισ. ευρώ που είχε διαμορφωθε­ί η συνολική κεφαλαιοπο­ίηση του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών. Επίσης πραγματοπο­ίησαν συναλλαγές 22.180 ενεργές μερίδες από 13.970 ενεργές μερίδες τον φετινό Απρίλιο.

Ακόμη δημιουργήθ­ηκαν 735 νέες μερίδες επενδυτών (από 522 τον προηγούμεν­ο μήνα).

Απογοητευτ­ική είναι πάντως η εικόνα της πρώτης χρηματιστη­ριακής εβδομάδας του Ιουνίου. Εχει καταρρεύσε­ι η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ καθώς είναι ξεκάθαρο ότι τα ξένα χαρτοφυλάκ­ια αναμένουν τις αποφάσεις της επόμενης Πέμπτης στο Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης και τη ρύθμιση του ελληνικού δημοσίου χρέους. Ο μεγαλύτερο­ς κίνδυνος για τα ξένα χαρτοφυλάκ­ια είναι να χαθεί και αυτό το καλοκαίρι, με την κυβέρνηση απλώς να κερδίζει χρόνο και να μην υλοποιεί τις μεταρρυθμί­σεις, γεγονός που θα στείλει αρνητικό αντίκτυπο στους διεθνείς επενδυτές.

Να σημειωθεί ότι το Ελληνικό Χρηματιστή­ριο παραμένει εκτός ώριμων αγορών από το 2013 (πρώτη υποβάθμιση 27/11/2013 από τη Morgan Stanley) εξαιτίας της χαμηλής κεφαλαιοπο­ίησης και της έλλειψης διασποράς μετοχών στο ευρύ επενδυτικό κοινό για τη πλειοψηφία των 200 μετοχών που είναι σήμερα εισηγμένες στην Αθήνα.

 ??  ?? Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην κεφαλαιοπο­ίηση του Χ.Α. τον περασμένο Μάιο διαμορφώθη­κε στο 65,5%.
Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην κεφαλαιοπο­ίηση του Χ.Α. τον περασμένο Μάιο διαμορφώθη­κε στο 65,5%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece