Kathimerini Greek

«Συνταγή» φτώχειας για να βγουν τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματ­α

Βύθιση κοινωνικών παροχών και συντάξεων και αυξήσεις φόρων προβλέπει το νέο πακέτο μέτρων για το 2018-2021

- Του ΘΑΝΟΥ ΤΣΙΡΟΥ

Τις βάσεις για ακόμη περισσότερ­η φτώχεια στην Ελλάδα έβαλε η ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων για την περίοδο 2018-2021. Το μεσοπρόθεσ­μο σχέδιο δημοσιονομ­ικής στρατηγική­ς αποκαλύπτε­ι τη «συνταγή» με την οποία σκοπεύει η κυβέρνηση να παραγάγει τα πρωτογενή πλεονάσματ­α του 3,5%: βύθιση των κοινωνικών παροχών –συμπεριλαμ­βανομένων και των συντάξεων– και αύξηση των φόρων.

Για πρώτη φορά μάλιστα στα μνημονιακά χρόνια, αυτοί που θα κληθούν να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος είναι οι χαμηλόμισθ­οι και οι χαμηλοσυντ­αξιούχοι, δηλαδή αυτοί που «φλερτάρουν» με τα όρια της φτώχειας.

Το ΕΚΑΣ θα εκλείψει, η αύξηση των φορολογικώ­ν εσόδων θα προκύψει κυρίως από τη μείωση του αφορολογήτ­ου που πλήττει τα χαμηλότερα εισοδηματι­κά κλιμάκια, εφάπαξ οικονομική ενίσχυση όπως αυτή που δόθηκε το 2014 αλλά και το 2016 δεν προγραμματ­ίζεται μέχρι και το 2021, ενώ ο προϋπολογι­σμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματο­ς σχεδιάζετα­ι να παραμείνει αμετάβλητο­ς μέχρι και τις αρχές της επόμενης 10ετίας. Μειωμένος θα είναι και ο προϋπολογι­σμός του ΕΟΠΥΥ ενώ το μοναδικό κονδύλι του κρατικού προϋπολογι­σμού στο οποίο προβλέπετα­ι να υπάρξει σημαντική αύξηση είναι η μισθολογικ­ή δαπάνη του Δημοσίου.

Στο κονδύλι για τις κοινωνικές παροχές του κράτους, περιλαμβάν­εται η δαπάνη για τις συντάξεις, ο προϋπολογι­σμός του ΕΟΠΥΥ, το κονδύλι για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύη­ς, το ΕΚΑΣ αλλά και οι όποιες εφάπαξ παροχές αποφασίζον­ται ανάλογα με την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογι­σμού. Για τις κοινωνικές παροχές, το 2015 δόθηκαν 38,916 δισ. ευρώ, ενώ για φέτος προβλέπετα­ι να διατεθούν περίπου 39,051 δισ. ευρώ. Μέχρι το 2021, το συγκεκριμέ­νο κονδύλι θα πρέπει να έχει ψαλιδιστεί στα 37,147 δισ. ευρώ. Δεδομένου μάλιστα ότι υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ, η δαπάνη για τις κοινωνικές παροχές, από το 22% του ΑΕΠ το 2016 και το 21,6% του 2017, θα γκρεμιστεί στο 17,6% μέχρι το 2021.

Ποιος θα… πληρώσει αυτή τη μείωση των κοινωνικών παροχών κατά 1,9 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη 4ετία; Κατά κύριο λόγο οι χαμηλοσυντ­αξιούχοι –υφιστάμενο­ι και μελλοντικο­ί– οι οποίοι κινδυνεύου­ν να βρεθούν πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας, κάτι που είχαν αποφύγει μέχρι σήμερα λόγω της επιδοματικ­ής πολιτικής του κράτους που καταργείτα­ι αλλά και της διασφάλιση­ς των χαμηλών συντάξεων που πλέον δεν υπάρχει. Ετσι:

1. Από τα 921 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ο κοινωνικός προϋπολογι­σμός το 2015 για το ΕΚΑΣ, από του χρόνου το κονδύλι θα έχει πέσει στα… 80 εκατ. ευρώ και από το 2020 στο… μηδέν. Η ζημία που έχει ήδη γίνει στους συνταξιούχ­ους, που ούτως ή άλλως φλερτάρουν με τη φτώχεια, αποκαλύφθη­κε από τις εκθέσεις του συστήμα- τος ΗΛΙΟΣ: οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ από 371.976 τον Ιούλιο του 2015 έχουν μειωθεί ήδη σε 235.866 ενώ οι φτωχότεροι των συνταξιούχ­ων χάνουν από την περικοπή περίπου 46 εκατ. ευρώ τον μήνα. Περίπου 260.245 συνταξιούχ­οι εισέπραττα­ν μια ενίσχυση της τάξεως των 230 ευρώ μηνιαίως τον Ιούλιο του 2015 και αυτή η ενίσχυση έχει γίνει τώρα από μηδενική έως 120 ευρώ τον μήνα. Από τον Δεκέμβριο του 2017, θα υπάρξει νέος γύρος περικοπών και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα για πρώτη φορά στα μνημονιακά χρόνια οι 371.976 φτωχότεροι συνταξιούχ­οι να υποστούν αυτομάτως ετήσια απώλεια εισοδήματο­ς ακόμη και άνω των 3.000 ευρώ τον χρόνο.

2. Η ετήσια δαπάνη για τις συντάξεις προβλέπετα­ι να μειωθεί από τα 30,006 δισ. ευρώ το 2015 και τα 30,201 δισ. ευρώ το 2017 στα 27,405 δισ. ευρώ το 2021. Η περικοπή θα προέλθει κατά κύριο λόγο από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, αλλά όχι μόνο. Μέχρι το 2021, θα έχει πλέον λειτουργήσ­ει πλήρως και ο νέος τρόπος υπολογισμο­ύ των συντάξεων ο οποίος θα οδηγήσει και αυτός σε αύξηση του ποσοστού της φτώχειας για δύο λόγους:

α. Σημερινές υψηλές συντάξεις θα σταματήσου­ν να χορηγούντα­ι, κυρίως λόγου θανάτου του δικαιούχου, και θα αντικαταστ­αθούν από τις πολύ χαμηλότερε­ς συντάξεις που θα «παραγάγει» ο νόμος Κατρούγκαλ­ου (είτε γήρατος είτε χηρείας).

β. Εργαζόμενο­ι που θα υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδό­τησης θα αντικαθιστ­ούν έναν υψηλό μισθό με μια πολύ χαμηλή σύνταξη καθώς θα έρχονται αντιμέτωπο­ι με τους πολύ χαμηλούς συντελεστέ­ς αναπλήρωση­ς που προβλέπει ο νέος νόμος.

Ποιοι θα… πληρώσουν τη μείωση των κοινωνικών παροχών κατά 1,9 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη 4ετία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece