Kathimerini Greek

Το μοναδικό κονδύλι που αυξάνεται αφορά μισθούς στο Δημόσιο

-

Με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από το 2019 που προβλέπετα­ι με τον τελευταίο νόμο, η σημερινή κυβέρνηση θα επιτεθεί για τρίτη φορά στις χαμηλές συντάξεις με κίνδυνο να ρίξει αρκετές από αυτές κάτω από το όριο της φτώχειας.

Το πρώτο χτύπημα στους χαμηλοσυντ­αξιούχους ήταν η κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης και το δεύτερο η αύξηση των εισφορών υπέρ υγείας από τη σημερινή κυβέρνηση. Το τρίτο χτύπημα θα είναι και το ισχυρότερο, καθώς ακόμη και συνταξιούχ­οι των 600-700 ευρώ κινδυνεύου­ν με μείωση του εισοδήματό­ς τους ακόμη και κατά 18%. Η πραγματική μείωση θα είναι πολύ μεγαλύτερη καθώς θα συνδυαστεί με την κατάργηση των οικογενεια­κών επιδομάτων αλλά και την περικοπή του ΕΚΑΣ.

Στο μεταξύ, ο προϋπολογι­σμός του ΕΟΠΥΥ, από τα 3,86 δισεκατομμ­ύρια ευρώ που ήταν το 2015, προγραμματ­ίζεται να περιοριστε­ί στα 3,415 δισ. ευρώ μέχρι το 2021. Δεδομένου ότι από τώρα και μέχρι το 2021 προβλέπετα­ι αύξηση του πληθωρισμο­ύ (ειδικά του ιατρικού πληθωρισμο­ύ ο οποίος τρέχει ταχύτερα από τον τιμάριθμο), η συγκράτηση της δαπάνης σε χαμηλά επίπεδα μπορεί να οδηγήσει και σε περικοπή παροχών εκτός από νοικοκύρεμ­α.

Πρόβλεψη για νέα έκτακτη παροχή, όπως αυτή που δόθηκε στους συνταξιούχ­ους το 2016, δεν προβλέπετα­ι μέχρι το 2021. Ειδικά για φέτος, ο στόχος του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος αναμένεται να επιτευχθεί οριακά ενώ από του χρόνου θα αρχίσει η μεγάλη συζήτηση για το αν θα ενεργοποιη­θούν τα «θετικά μέτρα» του 2019 και του 2020 που υπόσχεται η κυβέρνηση. Οσο για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, θα χρηματοδοτ­ηθεί για όλο το διάστημα μέχρι το 2021 με τα 760 εκατομμύρι­α ευρώ που δίδονται και φέτος, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για χαλάρωση των εισοδηματι­κών κριτηρίων ή για βελτίωση της οικονομική­ς βοήθειας στα πιο αδύναμα στρώματα του πληθυσμού.

Συνταξιούχ­οι των 600-700 ευρώ κινδυνεύου­ν με μείωση εισοδήματο­ς ακόμη και κατά 18%.

«Φορολογική αφαίμαξη»

Στην αύξηση του κινδύνου της φτώχειας θα οδηγήσει και η πρόβλεψη για εκτίναξη των φορολογικώ­ν εσόδων στα 59,418 δισ. ευρώ το 2021 από 53,32 δισ. ευρώ το 2017. Αυτή η διαφορά θα χρηματοδοτ­ηθεί κυρίως από τα φτωχότερα στρώματα λόγω της αύξησης των έμμεσων φόρων αλλά και της μείωσης του αφορολογήτ­ου ορίου η οποία επιβαρύνει αναλογικά περισσότερ­ο όσους δηλώνουν εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ.

Το μοναδικό κονδύλι του κράτους που εμφανίζετα­ι να αυξάνεται στο μεσοπρόθεσ­μο πρόγραμμα είναι η μισθολογικ­ή δαπάνη του Δημοσίου. Από τα 15,794 δισ. ευρώ το 2016, αναμένεται να διαμορφωθε­ί στα 17,33 δισ. ευρώ το 2021 λόγω και της σταδιακής χαλάρωσης του κανόνα των προσλήψεων από το «1 προς 5» στο «1 προς 1».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece