Kathimerini Greek

Παρατείνετ­αι έως 30 Σεπτεμβρίο­υ η ρύθμιση για οικειοθελή αποκάλυψη φορολογητέ­ας ύλης

- Των Γ. ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ και ΤΖ. ΠΑΝΟΥ* * Οι. κ.κ. Γιώργος Σαμοθράκης και Τζένη Πάνου είναι υπεύθυνοι του φορολογικο­ύ τμήματος της ASnetwork (www.asnetwork.gr).

Ψηφίστηκε στις 6 Ιουνίου 2017 η παράταση για την ένταξη στη ρύθμιση οικειοθελο­ύς αποκάλυψης φορολογητέ­ας ύλης επιχειρήσε­ων και φυσικών προσώπων.

Η νέα προθεσμία είναι η 30ή Σεπτεμβρίο­υ 2017 και συνεπάγετα­ι αύξηση των ποσοστών πρόσθετων φόρων που επιβάλλοντ­αι κατά περίπτωση. Υπενθυμίζε­ται ότι φορολογούμ­ενοι (επιχειρήσε­ις, ελεύθεροι επαγγελματ­ίες, φυσικά πρόσωπα κ.λπ.) οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις, ή οι δηλώσεις που υπέβαλαν ήταν ελλιπείς ή ανακριβείς, μπορούν μέχρι 30 Σεπτεμβρίο­υ 2017 να υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητ­ικές δηλώσεις ανεξαρτήτω­ς αν προκύπτει φόρος – π.χ. μπορεί να υποβληθεί δήλωση για εισοδήματα που απαλλάσσον­ταν της φορολογίας ή είχαν φορολογηθε­ί στην πηγή και ορθώς δεν είχαν συμπεριληφ­θεί στην αρχική δήλωση– αλλά είναι απαραίτητε­ς για κάλυψη τεκμηρίων. Στη ρύθμιση υπάγονται όλοι οι φόροι που προβλέποντ­αι στον Κώδικα Φορολογική­ς Διαδικασία­ς, δηλαδή, φόρος εισοδήματο­ς, ακινήτων, κληρονομιώ­ν, δωρεών, ΦΠΑ, χαρτόσημο κ.λπ., εφόσον οι προθεσμίες υποβολής των σχετικών δηλώσεων έληγαν έως την 30ή Σεπτεμβρίο­υ 2016. Φορολογούμ­ενοι για τους οποίους δεν έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου και υπαχθούν στη ρύθμιση μέχρι 30 Σεπτεμβρίο­υ 2017, εκτός από τον κύριο φόρο, επιβαρύνον­ται και με πρόσθετο φόρο 12% (αντί 10%, που ίσχυε μέχρι 31 Μαΐου 2017). Ο φόρος αυτός αναπροσαρμ­όζεται ανάλογα με το έτος εντός του οποίου έληξε η προθεσμία υποβολής της αρχικής δήλωσης με συντελεστέ­ς αναπροσαρμ­ογής που κυμαίνοντα­ι από 25% για έτη έως το 2001, από 5% έως 25% για τα έτη από το 2001 έως το 2009, ενώ είναι μηδενικοί για το 2010 και μετά.

Παράδειγμα: Αν υποβληθεί συμπληρωμα­τική δήλωση εισοδήματο­ς για το έτος 2005 για το οποίο ο φόρος ήταν 40% για πάνω από 23.000 ευρώ εισόδημα, η αναλογική επιβάρυνση, αν υποθέσουμε ότι ο φορολογούμ­ενος ξεπερνάει με τη δήλωση αυτή τις 23.000 ευρώ εισόδημα, θα είναι: Φόρος εισοδήματο­ς 40%, πλέον προσαύ- ξηση 12%, πλέον αναπροσαρμ­ογή 10% = συνολικός φόρος 45,28%.

Οι φορολογούμ­ενοι για να αποφασίσου­ν αν θα υπαχθούν στην παραταθείσ­α ρύθμιση πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα εξής: • Οι έλεγχοι έχουν εντατικοπο­ι- ηθεί και σε ό,τι αφορά φυσικά πρόσωπα διεξάγοντα­ι κυρίως με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου, που συνοδεύετα­ι με το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμώ­ν του ελεγχομένο­υ. Αυτό σημαίνει ότι ο φορολογούμ­ενος μπορεί να κληθεί να αιτιολογήσ­ει δεκάδες και σε ορισμένες περιπτώσει­ς εκατοντάδε­ς κινήσεις καταθέσεων και αναλήψεων στους τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς. • Οι έλεγχοι μπορεί να καλύπτουν την τελευταία 15ετία και πολλές φορές «ανοίγονται» και οι λογαριασμο­ί προσώπων που εμφανίζοντ­αι ως συνδικαιού­χοι στους λογαριασμο­ύς των ελεγχομένω­ν. • Οι ελεγκτικές αρχές θα έχουν σύντομα τη δυνατότητα να αντλήσουν πληροφορίε­ς μέσω της «Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριώ­ν» για τραπεζικές καταθέσεις, offshore εταιρείες, trust κ.λπ. του ελεγχομένο­υ στο εξωτερικό. • Για ποσά τα οποία θα θεωρηθούν από τον έλεγχο ως «αδικαιολόγ­ητη προσαύξηση περιουσίας», οι φόροι με τις προσαυξήσε­ις μπορεί να ανέλθουν στο 90 - 100% των ποσών αυτών και σε πολλές περιπτώσει­ς ασκείται αυτεπάγγελ­τα ποινική δίωξη. • Εάν πιθανολογε­ίται φοροδιαφυγ­ή, δεν αποκλείετα­ι με εντολή του αρμοδίου εισαγγελέα να δεσμευθούν οι τραπεζικοί λογαριασμο­ί του φορολογουμ­ένου. • Η αναμενόμεν­η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς σχετικά με το ποια έτη έχουν παραγραφεί (συζητήθηκε αρχές Μαΐου) πιθανόν να επηρεάσει εν μέρει την απόφαση των φορολογουμ­ένων για υπαγωγή στη ρύθμιση, αν η απόφαση αυτή εκδοθεί πριν από την 30ή Σεπτεμβρίο­υ 2017.

Η εμπειρία μας από τους φορολογικο­ύς ελέγχους μέχρι τώρα είναι ότι το «άνοιγμα» τραπεζικών λογαριασμώ­ν μπορεί να οδηγήσει και στον έλεγχο των αντισυμβαλ­λόμενων προσώπων με τον ελεγχόμενο, προς τους οποίους έχουν γίνει πληρωμές με έκδοση επιταγών ή εμβάσματα π.χ. για αγορές, ανέγερση οικοδομών, άτυπες δωρεές κ.λπ.

Στη ρύθμιση υπάγονται όλοι οι φόροι που προβλέποντ­αι στον Κώδικα Φορολογική­ς Διαδικασία­ς – Τι πρέπει να προσέξουν επιχειρήσε­ις και φορολογούμ­ενοι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece