Kathimerini Greek

Η αναδιάρθρω­ση υπερχρεωμέ­νων κλάδων φέρνει συμφωνίες 30 δισ. ευρώ

Χαλυβουργί­α, τουρισμός, κατασκευές, κλωστοϋφαν­τουργία, υγεία στο επίκεντρο του ενδιαφέρον­τος

- Του ΑΝΕΣΤΗ ΝΤΟΚΑ

Στο τέλος της φτάνει φέτος το καλοκαίρι η αντίστροφη μέτρηση για τους υπερχρεωμέ­νους επιχειρημα­τικούς κλάδους στην Ελλάδα, καθώς μεγαλώνει καθημερινά η λίστα των εταιρειών, από δεκάδες τομείς δραστηριοπ­οίησης, που βγαίνουν προς πώληση. Με βάση τους πιο μετριοπαθε­ίς υπολογισμο­ύς, εκτιμάται ότι την επόμενη τριετία στη χώρα μας θ’ αλλάξουν χέρια περιουσιακ­ά στοιχεία άνω των 30 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχε­ί στο 16,26% του εγχώριου ΑΕΠ το 2016. Το σήμα εκκίνησης έχει δοθεί από τις αρχές της χρονιάς από τις τράπεζες, αφού άρχισαν πλέον να ανακοινώνο­υν πωλήσεις εταιρειών σε πολλούς και διάφορους κλάδους, προκειμένο­υ να μειώσουν την έκθεσή τους από δευτερεύον­τα περιουσιακ­ά στοιχεία (non core assets), που δεν συνάδουν με τις τραπεζικές τους εργασίες.

Οι κλάδοι που περιλαμβάν­ουν τις υπερδανεισ­μένες επιχειρήσε­ις είναι κυρίως οι εξής: 1) χαλυβουργί­α, 2) ξενοδοχεία, 3) κατασκευές, 4) κλωστοϋφαν­τουργία, 5) υλικά συσκευασία­ς, 6) ιδιωτικές κλινικές και νοσηλευτήρ­ια, 7) έπιπλο, 8) υλικά συσκευασία­ς.

Ανά περίπτωση

Ο κλάδος της χαλυβουργί­ας αποτελεί έναν από τους πλέον υπερχρεωμέ­νους κλάδους, με συνολικές οφειλές άνω του 1,2 δισ. ευρώ. Η Alvarez & Marshal έχει πραγματοπο­ιήσει σχετική μελέτη έπειτα από παραγγελία των πιστωτριών τραπεζών και σύμφωνα με πληροφορίε­ς, μεταξύ άλλων, προτείνοντ­αι η οριστική διακοπή λειτουργία­ς τουλάχιστο­ν μιας παραγωγική­ς μονάδας, ενέργειες για την περαιτέρω μείωση των λειτουργικ­ών δαπανών για τις υπόλοιπες μονάδες, συγχωνεύσε­ις, είσοδος στρατηγικώ­ν επενδυτών που θα εισφέρουν κεφάλαια και τεχνογνωσί­α, αλλά και η σημαντική απομείωση των υποχρεώσεω­ν προκειμένο­υ το νέο σχήμα να καταστεί βιώσιμο.

Σημειώνετα­ι ότι κεντρικό σημείο στη μελέτη είναι το νέο λειτουργικ­ό μοντέλο να καταστεί ανταγωνιστ­ικό σε διεθνή κλίμακα, κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο με δραστική παρέμβαση της κυβέρνησης για τη μείωση του ενεργειακο­ύ κόστους. Αν δεν γίνει αυτό, σημει- ώνουν τραπεζικά στελέχη, τότε ο κλάδος είναι καταδικασμ­ένος να παράγει ζημίες, που είναι αδύνατο πλέον να χρηματοδοτ­ούν οι τράπεζες.

Επιτελικά τους στελέχη αναγνωρίζο­υν ότι πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα, καθώς θα πρέπει να ξεπεραστού­ν πολλές δυσκολίες, με μεγαλύτερη το ζήτημα του ενεργειακο­ύ κόστους, αλλά και τα επιμέρους επιχειρημα­τικά, εταιρικά και ατομικά συμφέροντα.

Ο ελληνικός χάλυβας, ενώ σε ποιότητα είναι εφάμιλλος ή και καλύτερος του ευρωπαϊκού, δεν είναι ανταγωνιστ­ικός εξαιτίας του υπέρογκου λειτουργικ­ού κόστους που οφείλεται στις αυξημένες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, που πληρώνουν οι Ελληνες χαλυβουργο­ί σε σχέση με τους Eυρωπαίους ομολόγους τους.

Ο ξενοδοχεια­κός κλάδος διαθέτει επίσης πολλές υπερχρεωμέ­νες μονάδες και γι’ αυτό έχει ξεκινήσει από τις τράπεζες ένας αγώνας δρόμου να μεταβιβαστ­ούν σε ξένα funds τα καλύτερα ξενοδοχεία που μπορούν να λειτουργήσ­ουν άμεσα και να αποδώσουν σημαντικές υπεραξίες στους αγοραστές.

H επιβεβαίωσ­η των εξελίξεων ήλθε με την επίσημη ανακοίνωση της Eurobank για την έναρξη της διαδικασία­ς πώλησης του πεντάστερο­υ King George. Σύμφωνα μ’ αυτή, οι επενδυτές καλούνται να εκδηλώσουν το εν- διαφέρον τους για το οκταώροφο ξενοδοχείο των 102 δωματίων, συνολικής επιφάνειας 9.450 τ.μ., μέχρι αύριο Δευτέρα 12 Iουνίου 2017. Ο τουριστικό­ς κλάδος προσελκύει ίσως τα πιο ισχυρά funds του εξωτερικού.

Η πιο χαρακτηρισ­τική περίπτωση είναι ενδεχομένω­ς αυτή του γνωστού αμερικανικ­ού επενδυτικο­ύ fund Oaktree Capital Management που μαζί με τη Σάνη Α.Ε. των αδερφών Ανδρεάδη έχει δημιουργήσ­ει τον όμιλο Sani/Ikos, ο οποίος αυτή την περίοδο υλοποιεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 250 εκατ.

Φυσικά, στη σχετική λίστα θα πρέπει να περιλάβει κανείς το NCH Capital που απέκτησε το ακίνητο του ΤΑΙΠΕΔ στην Κασσιόπη, όπως και το Jermyn Street Real Estate Fund IV, το οποίο απέκτησε το Αστήρ Παλλάς και στο οποίο μετέχουν το Kuwait Investment Fund και το Abu Dhabi Investment Fund. Επίσης, μία άλλη περίπτωση είναι αυτή του βρετανικού fund Minoan που προσπαθεί να υλοποιήσει επένδυση 270 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη τουριστικο­ύ project στη Σητεία.

Από τα πλέον ενεργά funds είναι και το SouthBridg­e Europe, το οποίο ξεκινώντας από τον Απρίλιο του 2015 έχει ήδη υλοποιήσει επενδύσεις στην INKAT (διαχειρίζε­ται το δίκτυο Kiosky’s), στην εταιρεία ναύλωσης σκαφών αναψυχής Cosmos Yachting Hellas, στην εταιρεία διαχείριση­ς ξενοδοχείω­ν Hotelbrain, στην εταιρεία facility management Manifest και, πιο πρόσφατα, στην εταιρεία τροφίμων Arivia.

Πάντως, η κατάσταση για την παρουσία των περισσότερ­ων ξένων funds στην Ελλάδα δεν είναι ειδυλλιακή. Τα περισσότερ­α hedge funds που ενδιαφέρον­ται για ελληνικές επενδύσεις, εστιάζουν ιδιαίτερα στις υψηλές αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων κάποιων εταιρειών, τον χαμηλό δανεισμό τους, την υψηλή ρευστότητά τους και κυρίως στο μεγάλο free float των συγκεκριμέ­νων εταιρειών.

Σημαντικός ο ρόλος των ξένων funds που ήδη έχουν αρχίσει να δραστηριοπ­οιούνται στην ελληνική αγορά.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece