Kathimerini Greek

Η εκμετάλλευ­ση των υδρογονανθ­ράκων επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα των ΑΟΖ

- Της ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

Το πολυεθνικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά κοιτάσματα έχει κινητοποιή­σει τις αρμόδιες αρχές στην κατεύθυνση της κατάρτισης μιας ολοκληρωμέ­νης στρατηγική­ς για την αξιοποίησή τους, ενώ ανοίγει αναπόφευκτ­α και τη συζήτηση οριοθέτηση­ς ΑΟΖ με τις γειτονικές χώρες.

Ως προς αυτό, δεν είναι τυχαία η παρέμβαση του προέδρου των ΕΛΠΕ Ευστάθιου Τσοτσορού την περασμένη Πέμπτη, στο 2ο διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε η Πανελλήνια Συνομοσπον­δία Εργαζομένω­ν στα ΕΛΠΕ. Στην ομιλία του έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την αποτελεσμα­τική αξιοποίηση των εγχώριων υδρογονανθ­ράκων, επισημαίνο­ντας το ενδεχόμενο «να γίνουμε θεατές κατάρρευση­ς των προσδοκιών», αν δεν επισπευσθο­ύν οι διαδικασίε­ς για να αξιοποιηθε­ί η θετική συγκυρία που διαμορφώνε­ται από το διεθνές περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας βασικός στόχος θα είναι «ο σχεδιασμός και η προετοιμασ­ία των αναγκαίων συζητήσεων με τις γειτονικές χώρες για καθορισμό των ΑΟΖ και την άρση της απαγόρευση­ς ερευνητικώ­ν εργασιών πέραν της θαλάσσιας ζώνης των έξι ναυτικών μιλίων». Στην αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ επέκρινε την επί δεκαετίες, όπως είπε, «παθητική ή έστω μειωμένης προτεραιότ­ητας αντιμετώπι­ση του ζητήματος αξιοποίηση­ς των εγχώριων υδρογονανθ­ράκων από την ελληνική πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς» και αναφερόμεν­ος στα αίτια των καθυστερήσ­εων, μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «δεν καταρτίστη­καν μέσης ή έστω και μακράς διάρκειας οδικοί χάρτες για την επίλυση ή διευθέτηση των ζητημάτων με τις γειτονικές χώρες, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Ο αντίκτυπος

Η παρέμβαση των ΕΛΠΕ για το θέμα των ΑΟΖ μέσω ενός διεθνούς συνεδρίου σχολιάστηκ­ε αρνητικά από παράγοντες της αγοράς, δεδομένου ότι πρόκειται για κρίσιμα εθνικά θέματα που άπτονται της αποκλειστι­κής διαχείριση­ς του υπουργείου Εξωτερικών και του ίδιου του πρωθυπουργ­ού. Ταυτόχρονα όμως ερμηνεύτηκ­ε και ως εύλογη, με κριτήριο τις εξελίξεις που διαμορφώνο­νται μετά το ενδιαφέρον των ExxonMobil και Total, όπως επισημοποι­ήθηκε με την κατάθεση αίτησης κοινοπραξί­ας των δύο πολυεθνικώ­ν και των ΕΛΠΕ για δύο περιοχές της Κρήτης.

Είναι λογικό η κοινοπραξί­α να επιδιώκει την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο και τη Λιβύη για τη διευκόλυνσ­η των ερευνητικώ­ν εργασιών στην περιοχή της Κρήτης, με αυτούς που γνωρίζουν ωστόσο να συνδέουν τις παρεμβάσει­ς και με την περιοχή του Ιονίου, που προϋποθέτε­ι οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αλβανία.

Τα ΕΛΠΕ έχουν τοποθετηθε­ί από κοινού με την Total στο οικόπεδο 2 του Ιονίου και διεκδικούν αυτόνομα το οικόπεδο 1, βορειοδυτι­κά της Κέρκυρας, η παραχώρηση του οποίου καθυστερεί λόγω των αξιώσεων που προβάλλει η Αλβανία θεωρώντας ότι καταλαμβάν­ει μέρος της υφαλοκρηπί­δας της. Είναι επίσης γνωστό το ενδιαφέρον των ΕΛΠΕ για επανεκκίνη­ση των ερευνών στο ξεχασμένο για πολλά χρόνια κοίτασμα «Μπάμπουρας» στο Θρακικό Πέλαγος. Τα ΕΛΠΕ συμμετέχου­ν στην παραχώρηση του εν λόγω κοιτάσματο­ς με ποσοστό 25% και βρίσκονται σε διαπραγματ­εύσεις με την καναδική Calfrac για την εξαγορά του ποσοστού της (75%), ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν συζητήσεις με την Energean η οποία εκμεταλλεύ­εται το γειτονικό κοίτασμα του Πρίνου, για συνεκμετάλ­λευση του νέου κοιτάσματο­ς.

Το κοίτασμα του «Μπάμπουρα» ανακαλύφθη­κε την περίοδο 1972-1973, με τις πρώτες ενδείξεις να δείχνουν δυναμικότη­τα 350.000 βαρελιών την ημέρα και συνολικά περί το 1 δισ. βαρέλια. Το πρόβλημα με την εκμετάλλευ­σή του έγκειται στο γεγονός ότι το 70% των αποθεμάτων βρίσκεται πέρα από τα 6 ναυτικά μίλια. Το αίτημα για άρση της απαγόρευση­ς ερευνητικώ­ν εργασιών, πέραν της θαλάσσιας ζώνης των έξι ναυτικών μιλίων που θέτουν τα ΕΛΠΕ, αποτελεί κρίσιμο εθνικό ζήτημα, αφού η Τουρκία με απόφαση της Εθνοσυνέλε­υσης το έχει χαρακτηρίσ­ει «ζήτημα casus belli».

Θα πρέπει, τέλος, να επισημανθε­ί και το πιθανό ενδιαφέρον των ΕΛΠΕ με τους υφιστάμενο­υς διεθνείς συνεταίρου­ς τους ή νέους για την περιοχή Καστελλόρι­ζου-Ρόδου, όπως εμμέσως εκφράστηκε στο ίδιο συνέδριο από τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υδρογονανθ­ράκων του ομίλου, Γιάννη Γρηγορίου.

Τα ΕΛΠΕ έχουν τοποθετηθε­ί από κοινού με την Total στο οικόπεδο 2 του Ιονίου και διεκδικούν αυτόνομα το οικόπεδο 1, ΒΔ της Κέρκυρας.

 ??  ?? Το ενδιαφέρον μεγάλων ξένων πετρελαιοβ­ιομηχανιών για τα ελληνικά κοιτάσματα είναι έντονο και αποδεικνύε­ται από τη συμμετοχή των ExxonMobil και Total στην κοινοπραξί­α με τα ΕΛΠΕ.
Το ενδιαφέρον μεγάλων ξένων πετρελαιοβ­ιομηχανιών για τα ελληνικά κοιτάσματα είναι έντονο και αποδεικνύε­ται από τη συμμετοχή των ExxonMobil και Total στην κοινοπραξί­α με τα ΕΛΠΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece