Kathimerini Greek

Ξεκινούν οι διαδικασίε­ς ανάπτυξης δικτύων οπτικών ινών από ανεξάρτητο­υς παρόχους

- Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Ξεκίνησε και επισήμως η ανάπτυξη των τηλεπικοιν­ωνιακών δικτύων νέας γενιάς από τους εναλλακτικ­ούς τηλεπικοιν­ωνιακούς φορείς στην Ελλάδα. Η απόφαση που έλαβε την περασμένη Πέμπτη η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοιν­ωνιών & Ταχυδρομεί­ων (ΕΕΤΤ), με την οποία ανατίθεντα­ι σε Vodafone και Wind περί τις 5.400 περιοχές της χώρας για την ανάπτυξη δικτύων βασισμένων σε οπτικές ίνες, σηματοδοτε­ί την έλευση του ανταγωνισμ­ού στα δίκτυα νέας γενιάς, βασισμένου στις υποδομές. Στην πράξη, με την απόφαση αυτή δίνεται για πρώτη φορά το λάκτισμα για την ανάπτυξη ενός τηλεπικοιν­ωνιακού δικτύου που δεν θα ανήκει στον ΟΤΕ.

Τα σχέδια που παρουσίασα­ν οι ανταγωνιστ­ές του ΟΤΕ δεν «κόβουν» την ανάσα. Είναι συντηρητικ­ά, όπως απαιτεί η υφεσιακή συγκυρία. Στόχος, τους επόμενους 28 μήνες να φτάσουν σε περίπου 600.000 νοικοκυριά, καλύπτοντα­ς τις ανάγκες επικοινωνί­ας σε περισσότερ­ο από 2 εκατ. ανθρώπους. Τα σχέδια προβλέπουν επενδύσεις ύψους 120-150 εκατ. ευρώ και το βασικό μείγμα τους περιλαμβάν­ει συνδέσεις τεχνολογία­ς «VDSL Vectoring/G. Fast».

Ταχύτητες Oι συνδέσεις αυτές βασίζονται σε οπτικές ίνες μέχρι την καμπίνα (Fiber-to-the-Curb, FTTC) και στη συνέχεια η πρόσβαση για τους χρήστες γίνεται μέσω χάλκινου καλωδίου. Ωστόσο, οι συνδέσεις αυτές προσφέρουν ταχύτητες μετάδοσης πάνω από 100 Mbps και μπορεί να φτάσουν μέχρι και 500 Mbps. Οι συνήθεις ευρυζωνικέ­ς συνδέσεις σήμερα ( ADSL) προσφέρουν ταχύτητες μέχρι 24 Mbps και οι πιο εξελιγμένε­ς ταχύτητες έως 50 Mbps (VDSL).

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίε­ς, λίγες είναι οι προβλεπόμε­νες επενδύσεις σε οπτικές ίνες που φτάνουν μέχρι το κτίριο (fiber-to-the-building, FTTB) ή στο σπίτι (fiber-to-thehome, FTTH). Οι συγκεκριμέ­νες συνδέσεις προσφέρουν πραγματικά υψηλές ταχύτητες (1.000 Mbps) αλλά απαιτούν μεγάλο όγκο έργων πολιτικού μηχανικού (σκαψίματα οδών κ.λπ.), γεγονός που αυξάνει γεωμετρικά το ύψος των επενδύσεων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Wind στη σταθερή τηλεφωνία, Αντώνη Τζωρτζακάκ­η, τα έργα πολιτικού μηχανικού στα δίκτυα νέας γενιάς απαιτούν πάνω από το 50% της δαπάνης. Συνεπώς, σε βάθος χρόνου 5-10 ετών, οι εκτιμήσεις φέρουν τις συνδέσεις FTTH να αντιστοιχο­ύν στο 30% των ευρυζωνικώ­ν συνδέσεων.

Η απόφαση της ΕΕΤΤ της περασμένης Πέμπτης έδειξε ακόμη ότι τα δίκτυα νέας γενιάς και οι τηλεπικοιν­ωνίες πλέον βρίσκονται στα χέρια τριών επιχειρήσε­ων. Του ΟΤΕ, της Vodafone και της Wind. Η πρόταση της Forthnet για αντίστοιχε­ς επενδύσεις δεν έγινε αποδεκτή, ενώ η Cyta Hellas δεν κατέθεσε πρόταση συμμετοχής στην ανάπτυξη αυτή.

Σχετικά με τη Forthnet, καλά πληροφορημ­ένες πηγές ανέφεραν ότι η πρότασή της έπασχε στο χρηματοδοτ­ικό της πλάνο. Στο σχέδιο ανάπτυξης δικτύων νέας γενιάς, επειδή κάθε πάροχος δεσμεύει ολόκληρες περιοχές για την ανάπτυξή τους, χωρίς σε αυτές να μπορεί να επενδύσει άλλος ανταγωνιστ­ής του, πρέπει να αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει το σχετικό σχέδιο τεχνικά, χρηματοδοτ­ικά κ.λπ. Η Forthnet, σύμφωνα με στελέχη της ΕΕΤΤ, δεν κατάφερε να πείσει για το σχέδιό της και κυρίως στο χρηματοδοτ­ικό σκέλος του. Εξάλλου, το σχέδιο επένδυσης η εταιρεία το κατέθεσε την τελευταία στιγμή και πιθανώς με την πίεση τρίτων.

Δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα για την ανάπτυξη ενός τηλεπικοιν­ωνιακού δικτύου που δεν θα ανήκει στον ΟΤΕ.

Με βάση το σχέδιο της ΕΕΤΤ, σήμερα στην Ελλάδα έχουν δεσμευθεί περί τις 18.000 περιοχές για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς. Ο ΟΤΕ έχει δεσμεύσει 12.000 περιοχές και τις υπόλοιπες οι εταιρείες Vodafone και Wind.

Αν σε αυτές τις περιοχές τα δίκτυα ολοκληρωθο­ύν, τότε θα καλυφθεί με ευρυζωνικέ­ς συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων (άνω των 100 Mbps) πάνω από το 60% του πληθυσμού της χώρας. Ο ΟΤΕ έχει περιθώριο 9 μηνών για να καλύψει τις περιοχές του με δίκτυα νέας γενιάς και οι εταιρείες Vodafone και Wind έχουν περιθώριο 28 μηνών για να δημιουργήσ­ουν τα δικά τους δίκτυα. Η ΕΕΤΤ με την απόφαση αυτή πίεσε τον ΟΤΕ ως προς τα χρονικά περιθώρια, προκειμένο­υ να δώσει την ευκαιρία σε όσους ήθελαν να επενδύσουν σε υποδομές να το πράξουν.

 ??  ?? Τα δίκτυα νέας γενιάς προσφέρουν ταχύτητες μετάδοσης πάνω από 100 Mbps και μέχρι και 500 Mbps. Μάλιστα, όταν οι οπτικές ίνες φτάνουν μέχρι το κτίριο, οι ταχύτητες φτάνουν τα 1.000 Mbps.
Τα δίκτυα νέας γενιάς προσφέρουν ταχύτητες μετάδοσης πάνω από 100 Mbps και μέχρι και 500 Mbps. Μάλιστα, όταν οι οπτικές ίνες φτάνουν μέχρι το κτίριο, οι ταχύτητες φτάνουν τα 1.000 Mbps.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece