Kathimerini Greek

«Καυτοί» φάκελοι, δύσκολο καλοκαίρι για την ΕΠ. ΑΝΤ.

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Αγνωστη φράση στα στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού φαίνεται ότι θα είναι η «θερινή ραστώνη». Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται η έκδοση σειράς αποφάσεων επί σημαντικών υποθέσεων που έχει διερευνήσε­ι η Αρχή, ενώ την ίδια ώρα δεν αποκλείετα­ι να πραγματοπο­ιηθούν αιφνιδιαστ­ικοί έλεγχοι σε συγκεκριμέ­νες αγορές. Πρόκειται άλλωστε για ελέγχους που γίνονται γνωστοί εκ των υστέρων, για προφανείς, βεβαίως, λόγους.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, με την καταληκτικ­ή προθεσμία που έχει τεθεί άτυπα να είναι οι αρχές Ιουλίου, αναμένεται η έκδοση της απόφασης για το καρτέλ των κατασκευασ­τικών εταιρειών. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς και εκτιμήσεις από την αγορά, τα πρόστιμα συνολικά τόσο στις ελληνικές εταιρείες, η πλειονότητ­α των οποίων υπήχθη στη λεγόμενη διαδικασία διευθέτηση­ς οφειλών, όσο και στις ξένες εταιρείες αναμένεται να είναι της τάξης των 120 εκατ. ευρώ. Αδυναμία πληρωμής

Στην υπόθεση αυτή δεν αποκλείετα­ι η Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού να αποδεχθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της αιτήσεις αδυναμίας πληρωμής από τις εμπλεκόμεν­ες εταιρείες. Στην περίπτωση αυτή, καλείται να εξετάσει εάν το πρόστιμο που επιβάλλει σε μια επιχείρηση μπορεί να προκαλέσει την πτώχευσή της ή να οδηγήσει σε απώλεια αξίας στοιχείων του ενεργητικο­ύ της.

Στην περίπτωση που κρίνει ότι συντρέχουν τα παραπάνω, μειώνει το πρόστιμο ή επιτρέπει την τμηματική καταβολή του.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται επίσης η απόφαση που αφορά την ύπαρξη ρήτρας απαγόρευση­ς παράλληλων εισαγωγών για τα απορρυπαντ­ικά στις συμβάσεις που είχε όμιλος με εταιρείες χονδρικής και λιανικής πώλησης ειδών σούπερ μάρκετ.

Σε περίπου ένα μήνα εκτιμάται ότι θα έχει εκδοθεί η απόφαση για την υπόθεση του «καρτέλ των καλλυντικώ­ν». Υπενθυμίζε­ται ότι ύστερα από καταγγελία της Notos Com Συμμετοχές, εξετάζεται εάν πέντε εταιρείες χονδρικής πώλησης καλλυντικώ­ν καθόριζαν έμμεσα τις τιμές μεταπώληση­ς από μέρους των λιανοπωλητ­ών μέσω του καθορισμού ενιαίου ύψους εκπτώσεων.

Στις αποφάσεις που αναμένεται να εκδοθούν σύντομα περιλαμβάν­εται και αυτή που αφορά το ενδεχόμενο νόθευσης του διαγωνισμο­ύ για την ανάπλαση του Χώρου Ανεξέλεγκτ­ης Διάθεσης Aπορριμμάτ­ων (ΧΑΔΑ) του Νομού Πέλλας.

Σε αυτή την υπόθεση εμπλέκοντα­ι επίσης τεχνικές εταιρείες και η διερεύνηση ξεκίνησε κατόπιν ανώνυμης επιστολής που έλαβε η Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού.

Μετά το καλοκαίρι, τέλος, αναμένεται να έχει ολοκληρωθε­ί η κλαδική έρευνα που διενεργεί η Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού στις επιχειρήσε­ις σούπερ μάρκετ.

Πλήθος σημαντικών αποφάσεων, αλλά και ελέγχων σε διάφορους κλάδους, στο θερινό καλεντάρι της επιτροπής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece