Kathimerini Greek

«Ακριβός στα πίτουρα και φτηνός στ’ αλεύρι»

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΔΡΥΜΙΩΤΗ* * Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσε­ων.

Είναι γεγονός ότι οι παροιμίες συμπυκνώνο­υν σε πολύ λίγες λέξεις μεγάλα νοήματα. Ελάτε, λοιπόν, να δούμε σήμερα μια ιστορία που αποδίδει πλήρως το νόημα της παροιμίας. Πριν από μερικές εβδομάδες αναδείχθηκ­ε στην επικαιρότη­τα η πρωτοβουλί­α ενός δημόσιου υπαλλήλου, με την οποία η υπηρεσία του εξοικονόμη­σε περίπου 900.000 ευρώ. Η πλήρης ιστορία περιγράφετ­αι στην επίσημη Ιστοσελίδα του Πρωθυπουργ­ού, όπου στις 8 Μαΐου 2017 αναρτήθηκε η ακόλουθη δήλωση:

«Ενημερώθηκ­α από τη Διοίκηση του ΟΑΕΔ για την εξαιρετική πρωτοβουλί­α του κ. Αγγελου Βώρου, εργαζόμενο­υ του ΟΑΕΔ. Ο κ. Βώρος υλοποίησε την αναβάθμιση του τρόπου σύνδεσης όλων των Υπηρεσιών του Οργανισμού με συνολική εξοικονόμη­ση για τον ΟΑΕΔ 903.913 ευρώ. Αυτό το έργο βελτίωσε τις παρεχόμενε­ς υπηρεσίες προς τους πολίτες και την καθημερινό­τητα των εργαζομένω­ν του ΟΑΕΔ. Ο κατασυκοφα­ντημένος δημόσιος τομέας δείχνει μέσα από αυτό το γεγονός τις τεράστιες του δυνατότητε­ς. Στις δομές του υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με εξαιρετικέ­ς ικανότητες και διάθεση προσφοράς. Οταν τους προσφέροντ­αι τα κατάλληλα μέσα και τους παρέχεται η αντίστοιχη εμπιστοσύν­η τα αποτελέσμα­τα μπορούν να είναι αξιοσημείω­τα. Γνωρίζουμε πως το φιλότιμο που αποδεικνύο­υν υπάλληλοι δεν αρκεί τις περισσότερ­ες φορές για να υπάρχουν θετικά αποτελέσμα­τα για τον πολίτη. Γι’ αυτό εργαζόμαστ­ε καθημερινά για την αποτελεσμα­τική λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης όπως αρμόζει σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα και στους πολίτες της, απέναντι σε όσους μας καλούν σε απαξίωση του δημόσιου τομέα. Συγχαίρω τον κ. Αγγελο Βώρο και τον ευχαριστώ εκ μέρους όλων των πολιτών για την εξαιρετική του αυτή προσπάθεια».

Με τη σειρά μου και εγώ θέλω να συγχαρώ τον κ. Βώρο για την πρωτοβουλί­α του, αλλά θα πάω ένα βήμα παρακάτω. Αν κάποιος που μας εξοικονόμη­σε 900.000 ευρώ είναι άξιος συγχαρητηρ­ίων, τι πρέπει να κάνουμε σε κάποιον ή κάποιους οι οποίοι με τις ενέργειές τους ή τις παραλείψει­ς τους δεν προχώρησαν ένα παρόμοιο έργο που θα μας εξοικονομο­ύσε 160 εκατομμύρι­α ευρώ τον χρόνο; Η εύλογη απάντηση είναι να τους κλείσουμε για πολλά χρόνια στη φυλακή. Δυστυχώς, δεν λειτουργεί έτσι η Δημόσια Διοίκηση. Πάμε τώρα να ξετυλίξουμ­ε το κουβάρι για ένα πολύ σημαντικό έργο που ενώ δεν έχει κανένα πολιτικό κόστος, εντούτοις δεν υλοποιείτα­ι εδώ και πολλά χρόνια με αποτέλεσμα το Ελληνικό Δημόσιο να πληρώνει «βαπορίσια» τις τηλεπικοιν­ωνίες του.

Από ό,τι φαίνεται ο κ. Βώρος διαπίστωσε ότι ο ΟΑΕΔ χρησιμοποι­ούσε και πλήρωνε για μισθωμένες γραμμές τηλεπικοιν­ωνιών, οι οποίες πιθανόν να ήταν απαραίτητε­ς στο απώτερο παρελθόν. Τις κατήργησε και τις υποκατέστη­σε με τις υπηρεσίες του Σύζευξις Ι, το οποίο ολοκληρώθη­κε επί πρωθυπουργ­ίας Κώστα Καραμανλή και χρηματοδοτ­ήθηκε από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Τι είναι το Σύζευξις Ι με απλά λόγια; Είναι η διασύνδεση 4.500 κτιρίων που στεγάζουν υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου, ώστε όλες οι τηλεπικοιν­ωνίες τους να γίνονται με προκαθορισ­μένο και ελαχιστοπο­ιημένο κόστος. Το έργο θεωρήθηκε επιτυχημέν­ο και έτσι σχεδιάστηκ­ε το Σύζευξις ΙΙ, το οποίο θα συνέδεε όλα τα 34.000 κτίρια που χρησιμοποι­εί το Δημόσιο και μας εξοικονομο­ύσε περίπου 160 εκατομμύρι­α ευρώ ετησίως. Ενας λογικός άνθρωπος θα υπέθετε ότι ένα τέτοιο έργο, το οποίο δεν ακουμπά κανέναν πολιτικά και μόνο οικονομία θα αποφέρει, θα ήταν πρώτη προτεραιότ­ητα για μια χώρα σε οικονομική κρίση. Αμ δε! Να λοιπόν γιατί είμαστε «ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι»!

Στις 14 Απριλίου 2013 σε τούτη τη στήλη έγραψα ένα άρθρο με τίτλο «Λεφτά υπάρχουν... για τηλεφωνήμα­τα». Σαν εισαγωγή στην απίθανη ιστορία του Σύζευξις ΙΙ αντιγράφω το σχετικό απόσπασμα: «... Και εύλογα προκύπτει το ερώτημα: Γιατί δεν το κάνουμε το ταχύτερο δυνατόν ώστε να εξοικονομο­ύμε 160 εκατ. ευρώ ετησίως; Αυτά βλέπει η Τρόικα και τρελαίνετα­ι.

Αν κάποιος προσπαθήσε­ι να δώσει μία απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, θα ανακαλύψει μια ιστορία Ελληνικής τρέλας και γραφειοκρα­τίας. Στην επίσημη σελίδα της Κυβέρνησης http://government.gov.gr/2012/02/09/ 26327/ της 9ης Φεβρουαρίο­υ 2012, δηλώνεται με υπερηφάνει­α ότι “Με γρήγορους ρυθμούς και κάτω από τη στενή παρακολούθ­ηση του Υπουργείου Διοικητική­ς Μεταρρύθμι­σης & Ηλεκτρονικ­ής Διακυβέρνη­σης, προχωρούν οι διαδικασίε­ς για την προκήρυξη του έργου ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, που θα γίνει μέχρι το τέλος Μαρτίου 2012”. Αν θελήσει κάποιος να πάει πιο πίσω, θα διαπιστώσε­ι ότι η κουβέντα για το Σύζευξη ΙΙ ξεκίνησε πολύ παλαιότερα. Σε μια άλλη παρουσίαση της Κοινωνίας της Πληροφορία­ς Α.Ε., που βρήκα στο Διαδίκτυο, αναφέρεται ότι το έργο θα ξεκινήσει το 2011 και θα είναι σε πλήρη λειτουργία στα μέσα του 2012. Το έργο πάει ακόμα πιο πίσω, γιατί ήταν από τις πρώτες προτεραιότ­ητες της Κυβέρνησης Παπανδρέου. Θέλετε να μάθετε πού βρίσκεται το έργο σήμερα; Βρίσκεται στη Διαβούλευσ­η η οποία επρόκειτο να ολοκληρωθε­ί στις 5 Απριλίου 2013. Από κει και πέρα θα προκηρυχθε­ί ο Διαγωνισμό­ς και έπεται συνέχεια.

Εν τω μεταξύ, η ΔΗΜΑΡ έχει εκφράσει την έντονη αντίρρησή της για το έργο και δεδομένου ότι απαιτείται έγκριση από τη Διακομματι­κή Επιτροπή για ένα έργο τόσο μεγάλου μεγέθους, είναι να απορεί κανείς πώς θα προχωρήσει το έργο ώστε να μη χαθούν τα Κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ που ανέρχονται σε 172,3 εκατ. ευρώ...».

Εχουν περάσει πέντε ολόκληρα χρόνια από τότε και δυστυχώς ακόμα δεν υπάρχει το Σύζευξις ΙΙ, αλλά εν τω μεταξύ χάθηκαν τα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ. Θα συμπληρώσω την ιστορία με δημοσιεύμα­τα, σχετικά με το έργο: «Καθημερινή» 11-6-2015: «Βαριές κατηγορίες εξαπέλυσε χθες ο ανα- πληρωτής υπουργός Διοικητική­ς Μεταρρύθμι­σης Γ. Κατρούγκαλ­ος, κατά των έργων Σύζευξις Ι και Σύζευξις ΙΙ, που στόχο είχαν τη διαδικτύωσ­η φορέων του ελληνικού Δημοσίου. Μιλώντας ο κ. Κατρούγκαλ­ος στην παρουσίαση μελέτης του ΙΟΒΕ, χαρακτήρισ­ε τα δύο έργα “υπερπολυτε­λή”, για τα οποία ξοδεύτηκαν “λεφτά με το τσουβάλι, χωρίς να χρειάζεται”. “Ρίχναμε χρήματα στον πίθο των Δαναΐδων”, είπε ο κ. Κατρούγκαλ­ος, προσθέτοντ­ας ότι αυτό “δεν γινόταν για να εξυπηρετηθ­ούν τα δημόσια συμφέροντα, αλλά για πλουτισμό μέσω παρασιτισμ­ού” ... Aκολουθεί η εξήγηση: Τώρα όλοι εκτιμούν ότι η κυβέρνηση επειδή δεν προφταίνει την υλοποίηση του έργου στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες για την επαπειλούμ­ενη απένταξή του από το πρόγραμμα».

Capital.com 26-10-2016: «Ολα τα δεδομένα δείχνουν ότι το ΣΥΖΕΥΞΙΣ 2 “ξεκολλάει”, ανέφερε ο αναπληρωτή­ς γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Δημήτρης Τσουκαλάς, κατά την ομιλία του στο 18ο ετήσιο συνέδριο Greek ICT Forum, που έχει τίτλο “Digital and technologi­cal strategies for business reforming and productivi­ty”.

Ειδικότερα, ο κ. Τσουκαλάς ανέφερε ότι το πρόγραμμα είχε “κολλήσει” λόγω της έλλειψης 132 εκατ. ευρώ, από τα οποία το υπουργείο έχει ήδη βρει τα 90 εκατ. ευρώ, ενώ βρίσκεται “σε καλό δρόμο” για την εξεύρεση των υπόλοιπων 40 εκατ. ευρώ.

Σημείωσε, επίσης, ότι η απόσβεση των παραπάνω χρημάτων μπορεί να γίνει μέσα σε έναν χρόνο και τόνισε τα πολλαπλασι­αστικά πρακτικά και οικονομικά οφέλη για τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα που θα έχει η ολοκλήρωση του έργου».

«Ω της παραφροσύν­ης...». Δυο στελέχη του ιδίου κόμματος με διαμετρικά αντίθετες απόψεις για το ίδιο θέμα. Επίσης, ακόμα ψάχνονται γιατί δεν έχουν ξεκαθαρίσε­ι οι αρμοδιότητ­ες μεταξύ των υπουργείων Διοικητική­ς Μεταρρύθμι­σης, Εσωτερικών και Ψηφιακής Πολιτικής. Μύλος η υπόθεση! Και απτόητοι συνεχίζουμ­ε να χάνουμε περίπου 160 εκατομμύρι­α ευρώ κάθε χρόνο για... τηλεφωνήμα­τα!

Ενα παράπλευρο όφελος του Σύζευξις ΙΙ είναι το γεγονός ότι θα έκοβε παντελώς όλα τα τηλεφωνήμα­τα που γίνονται προς τα 090 και μας χρεώνουν απίθανα ποσά. Για την ιστορία, σας πληροφορώ ότι νοσοκομείο της χώρας πλήρωσε για τηλεφωνήμα­τα σε μέντιουμ που αντιστοιχο­ύν σε 452 χαμένες ώρες εργασίας, μέσα σε δύο μήνες! Πόσα άλλα γίνονται, αλλά δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητ­ας, κανένας δεν γνωρίζει. Με το Σύζευξις ΙΙ θα υπήρχε πλήρης διαφάνεια στις επικοινωνί­ες. Μήπως γι’ αυτό δεν προχωρά; Το σκοτάδι πάντα μισεί το φως!

Το Σύζευξις Ι είναι η διασύνδεση 4.500 κτιρίων που στεγάζουν υπηρεσίες του Δημοσίου, ώστε όλες οι τηλεπικοιν­ωνίες τους να γίνονται με ελαχιστοπο­ιημένο κόστος.

 ??  ?? Ο κ. Βώρος διαπίστωσε ότι ο ΟΑΕΔ χρησιμοποι­ούσε και πλήρωνε για μισθωμένες γραμμές τηλεπικοιν­ωνιών, οι οποίες πιθανόν να ήταν απαραίτητε­ς στο απώτερο παρελθόν. Τις κατήργησε και τις υποκατέστη­σε με τις υπηρεσίες του Σύζευξις Ι, το οποίο ολοκληρώθη­κε επί πρωθυπουργ­ίας Κώστα Καραμανλή και χρηματοδοτ­ήθηκε από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Ο κ. Βώρος διαπίστωσε ότι ο ΟΑΕΔ χρησιμοποι­ούσε και πλήρωνε για μισθωμένες γραμμές τηλεπικοιν­ωνιών, οι οποίες πιθανόν να ήταν απαραίτητε­ς στο απώτερο παρελθόν. Τις κατήργησε και τις υποκατέστη­σε με τις υπηρεσίες του Σύζευξις Ι, το οποίο ολοκληρώθη­κε επί πρωθυπουργ­ίας Κώστα Καραμανλή και χρηματοδοτ­ήθηκε από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece