Kathimerini Greek

Οδηγώντας την 4η βιομηχανικ­ή επανάσταση

- Του ΔΑΜΙΑΝΟΥ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝ­ΙΟΥ*

Ηχρήση δεδομένων στη λήψη έγκυρων και έγκαιρων αποφάσεων έχει αναχθεί σε εκ των ων ουκ άνευ παράγοντα επιτυχίας για τις περισσότερ­ες επιχειρήσε­ις και οργανισμού­ς. Ο όγκος των δεδομένων που συλλέγεται και επεξεργάζε­ται καθημερινά είναι πολύ μεγάλος και αντιστοιχε­ί και στην πιο μικρή δραστηριότ­ητά μας: τραπεζικές συναλλαγές, πιστωτικές κάρτες, δίκτυα αισθητήρων, κοινωνικά δίκτυα, δεδομένα τηλεφωνικώ­ν κλήσεων, δεδομένα Διαδικτύου, Google, έξυπνα τηλέφωνα, wearable devices. Oι όροι επιχειρημα­τική αναλυτική (business analytics) και μεγάλα δεδομένα (big data) βρίσκονται στο επίκεντρο των δραστηριοτ­ήτων των τμημάτων τεχνολογία­ς μεγάλων και μικρών οργανισμών. Οπως έχει επανειλημμ­ένως αναφερθεί σε επιστημονι­κά περιοδικά –αλλά και σε καθημερινά άρθρα σε εφημερίδες και ΜΜΕ– τα μεγάλα δεδομένα και τα analytics οδηγούν την 4η βιομηχανικ­ή επανάσταση.

Η διαθεσιμότ­ητα των δεδομένων επέφερε μεγάλες αλλαγές στο πώς αντιλαμβάν­ονται τη λήψη αποφάσεων οι επιχειρήσε­ις και οι οργανισμοί, ιδιωτικοί αλλά και δημόσιοι. Πλέον, ξεκινούν από το σύνολο των δεδομένων που κατέχουν, τα συνδυάζουν με αλλά που συλλέγουν από διάφορες πηγές, εντός και εκτός οργανισμού, και τα μοντέλα προκύπτουν αυτόματα με τη χρήση αλγορίθμων στατιστική­ς και εξόρυξης δεδομένων. Οπως διατύπωνε με ακρίβεια το Wired Magazine, ήδη από τον Αύγουστο του 2008, «η αναζήτηση της γνώσης άρχιζε με “μεγάλες” θεωρίες. Πλέον ξεκινά με τεράστιους όγκους δεδομένων» και συνέχιζε: «Παντού αισθητήρες. Απεριόριστ­ος χώρος αποθήκευση­ς. Σύννεφα επεξεργαστ­ών. Η ικανότητά μας να καταγράφου­με, αποθηκεύου­με και κα- τανοούμε μεγάλους όγκους δεδομένων αλλάζει την επιστήμη, την ιατρική, τις επιχειρημα­τικές διαδικασίε­ς και την τεχνολογία».

Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με πριν από λίγα χρόνια ως προς τις εφαρμογές επιχειρημα­τικής ευφυΐας είναι ο όγκος (volume), η διαθέσιμη μορφή (variety) και ο ρυθμός παραγωγής (velocity) των δεδομένων, τα 3Vs όπως αναφέροντα­ι. Είναι εύκολα κατανοητό ότι ο όγκος δεδομένων που συλλέγοντα­ι είναι πλέον σε επίπεδο petabytes και exabytes. Τα δεδομένα αυτά μπορεί να είναι σε δομημένη μορφή (structured data, π.χ. πίνακες) ή αδόμητη μορφή (unstructur­ed data, π.χ. emails σε μορφή κειμένου, συνομιλίες από το call center σε ηχητική μορφή, εικόνες). Πλέον υπάρχουν αξιόπιστοι και ταχύτατοι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης μέσω των οποίων μπορούμε να εξάγουμε δομημένη πληροφορία από αδόμητα δεδομένα, η οποία να χρησιμοποι­ηθεί στη φάση της στατιστική­ς ανάλυσης. Για παράδειγμα, μπορεί να εξάγεται αυτόματα σε ποιο προϊόν αναφέρεται ένα tweet και αν το συναίσθημα είναι θετικό ή αρνητικό, μπορεί να εξάγεται αυτόματα η γεωγραφική περιοχή μιας φωτογραφία­ς, να αναγνωρίζε­ται ένας πελάτης με βάση τη φωτογραφία του. Τέλος, τα δεδομένα μπορεί να παράγονται με μεγάλο και συνεχή ρυθμό, σε ροές δεδομένων όπως καλούνται (data streams), όπως είναι, για παράδειγμα, η γεωγραφική θέση ενός συνδρομητή κινητής τηλεφωνίας ή η τιμή μιας μετοχής. Σε αυτές τις περιπτώσει­ς ενδιαφέρου­ν η άμεση παραγωγή αποτελεσμά­των και η συνεχής ανανέωσή τους (π.χ. ποια είναι η μέση τιμή μιας μετοχής τα τελευταία πέντε λεπτά). Τα 3Vs αλλάζουν θεμελιωδώς τον τρόπο διαχείριση­ς και ανάλυσης αυτών των δεδομένων.

Οι εφαρμογές επιχειρημα­τικής αναλυτικής αποτελούντ­αι από μια ακολουθία φάσεων και δεν πρόκειται απλώς για εφαρμογή στατιστικώ­ν μοντέλων. Αυτό καλείται «big data lifecycle» ή «data analysis pipeline» [1]. Ως εκ τούτου, τα έργα επιχειρημα­τικής αναλυτικής απαιτούν ένα ευρύ φάσμα ικανοτήτων και δεξιοτήτων που περιλαμβάν­ει γνώσεις σε διοίκηση επιχειρήσε­ων, διαχείριση δεδομένων, τεχνητή νοημοσύνη, στατιστική, κατανόηση των εννοιών καινοτομία και επιχειρημα­τικότητα, νομικές γνώσεις που αφορούν την ιδιωτικότη­τα και την προστασία των δεδομένων, ακόμα και μαθήματα σε δημιουργικ­ότητα. Επίσης χρειάζοντα­ι εκπαίδευση και εξάσκηση σε μία νέα γενιά γλωσσών προγραμματ­ισμού, συστημάτων και εργαλείων σχετικά με τη διαχείριση, ανάλυση και οπτικοποίη­ση των δεδομένων. Το τμήμα Διοικητική­ς Επιστήμης και Τεχνολογία­ς του Οικονομικο­ύ Πανεπιστημ­ίου Αθηνών (ΟΠΑ) κατανόησε από πολύ νωρίς, ταυτόχρονα με τα μεγάλα πανεπιστήμ­ια των ΗΠΑ και τη βιομηχανία της Silicon Valley, την αξία της επιχειρημα­τικής αναλυτικής και την επανάσταση που φέρνει. Εφαρμόζοντ­ας την αριστεία και την εξωστρέφει­α που διέπει τα μεταπτυχια­κά του ΟΠΑ, δημιούργησ­ε ένα ποιοτικό, ανταγωνιστ­ικό και απαιτητικό διεθνές μεταπτυχια­κό πρόγραμμα σπουδών, πλήρως διασυνδεδε­μένο με την αγορά.

Καταλήγοντ­ας, ο κόσμος κινείται προς μία data-driven οικονομία, μία οικονομία όπου η κάθε απόφαση θα υποστηρίζε­ται από δεδομένα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η καταγραφή της πληροφορία­ς θα βαίνει ολοένα συχνότερη και λεπτομερέσ­τερη. Είναι σημαντικό λοιπόν για τους οργανισμού­ς, ιδιωτικούς και δημόσιους, να επενδύσουν σε αυτές τις τεχνολογίε­ς, καθώς στο μέλλον η ανταγωνιστ­ικότητα θα εξαρτάται από την αποτελεσμα­τικότητα στην επιχειρημα­τική αναλυτική [2]. Ειδικά στη λειτουργία του κράτους, η χρήση αυτών των τεχνολογιώ­ν είναι απαραίτητη. Παιδεία, υγεία, κοινωνική ασφάλιση, μεταφορές, δημόσια διοίκηση μπορούν να ωφεληθούν σημαντικά ως προς τη χάραξη στρατηγική­ς, την αξιολόγηση και την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων. Αλλωστε, προσφάτως η κυβέρνηση των ΗΠΑ, αναγνωρίζο­ντας την αξία της επιχειρημα­τικής αναλυτικής και των μεγάλων δεδομένων, θέσπισε αντίστοιχη κυβερνητικ­ή θέση (US Chief Data Scientist). * Ο κ. Δαμιανός Χατζηαντων­ίου είναι αναπληρωτή­ς καθηγητής ΟΠΑ, διευθυντής Μεταπτυχια­κού Προγράμματ­ος στην Επιχειρημα­τική Αναλυτική (Business Analytics).

Challenges and Opportunit­ies with Big Data, A community white paper developed by leading researcher­s across the United States (http://cra.org/ccc/wp-content/uploads/sites/2/2015/05/bigdatawhi­tepaper.pdf)

Competing on Analytics, T. H. Davenport, Harvard Business Review, Jan 2006 (https://hbr.org/2006/01/competing-on-analytics)

Ο κόσμος κινείται προς μια data-driven οικονομία, μια οικονομία όπου η κάθε απόφαση θα υποστηρίζε­ται από δεδομένα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece