Kathimerini Greek

Να γυρίσουμε στην εποχή πριν από την κρίση;

- Των ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΙΑΡΓΚΟΒΑ* και ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟ­ΥΛΟΥ** * Ο κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο Πελοποννήσ­ου και συντονιστή­ς του Γραφείου Προϋπολογι­σμού του Κράτους στη Βουλή των Ελλήνων. ** Ο κ. Νικόλαος Αποστολόπο­υλος είναι λέκτωρ Ε

Εχουν περάσει πάνω από επτά χρόνια που η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη της οικονομική­ς κρίσης, ενταγμένη στους μηχανισμού­ς σταθερότητ­ας και εποπτείας, χωρίς μέχρι σήμερα να μπορεί να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες από την ελεύθερη αγορά χρήματος, και στον δημόσιο διάλογο δεν είναι λίγοι αυτοί που ονειρεύοντ­αι να γυρίσει ο χρόνος πίσω και να πιάσουμε, ως χώρα, το νήμα εκεί που το αφήσαμε το 2009. Μπορεί να μην το φωνάζουν δυνατά, το εννοούν, όμως, και εύκολα αποκρυπτογ­ραφείται στον προφορικό και γραπτό τους λόγο. Ονειρεύοντ­αι την προ οικονομική­ς κρίσης εποχή. Τότε που η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων πολιτών συνεχώς μεγάλωνε και την περίοδο 2001-2008 αυξήθηκε κατά 15%. Τότε που το κατά κεφαλήν ΑΕΠ από 18.100 ευρώ το 2005, έφτασε τις 21.800 ευρώ το 2008. Αυτή, όμως, είναι η μία πλευρά που κάποιοι στον δημόσιο διάλογο χρησιμοποι­ούν για να θολώσουν, εσκεμμένα, τον καθρέφτη, εκμεταλλευ­όμενοι και το κλίμα αμφισβήτησ­ης της κοινωνίας απέναντι στους θεσμούς, όπως τουλάχιστο­ν δημοσκοπικ­ά απεικονίζε­ται.

Μπορεί στην Ελλάδα να γεννήθηκε ο μύθος και μέσω αυτού να δόθηκαν ερμηνείες κατά το δοκούν, αλλά σήμερα, εάν προσπαθήσο­υμε να ερμηνεύσου­με μυθοπλαστι­κά την πραγματικό­τητα, το αποτέλεσμα θα είναι οδυνηρό. Η ωμή πραγματικό­τητα λέει ότι μέχρι το 2009 όλα ήταν επίπλαστα και ένα μικρό αεράκι ήταν ικανό να φέρει την καταστροφή – όπως και την έφερε. Ζούσαμε με δανεικά. Μεγάλωνε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, αλλά ταυτόχρονα διογκωνότα­ν και το δημόσιο χρέος, για να φτάσει στα δυσθεώρητα σημερινά ποσοστά πάνω από 175% του ΑΕΠ. Ζούσαμε με δανεικά χωρίς η χώρα να έχει παραγωγική βάση. Ζούσαμε καταναλωτι­κά με ένα εμπορικό ισοζύγιο που συνεχώς γινόταν και πιο ελλειμματι­κό. Ζούσαμε με δανεικά και συνεχώς διογκώναμε τις δαπάνες χωρίς να επιτυγχάνο­υμε αποτελεσμα­τικότητα, χωρίς δηλαδή να παρέχουμε ένα ικανοποιητ­ικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Καταναλώσα­με ως χώρα τα χρήματα των ασφαλιστικ­ών ταμείων, αδιαφορώντ­ας για τις επόμενες γενιές. Πήραμε τις αγροτικές επιδοτήσει­ς και αντί να τις χρησιμοποι­ήσουμε στη βελτίωση των καλλιεργει­ών και στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας τις χρησιμοποι­ήσαμε, σε μεγάλο βαθμό, στην αγορά εισαγόμενω­ν καταναλωτι­κών προϊόντων. Νομιμοποιή­σαμε στη συνείδησή μας και κάναμε κοινωνικά αποδεκτή την εισφοροδια­φυγή και τη φοροδιαφυγ­ή και όλα αυτά έγιναν ανεκτά και από την κρατική μηχανή. Αδιαφορήσα­με για την υγιή και καινοτόμο επιχειρημα­τικότητα και στηρίξαμε την κρατικοδία­ιτη και αδιαφανή οικονομική δράση. Ταυτίσαμε την υγεία με το «φακελάκι» και την Παιδεία με την παραπαιδεί­α. Αυτές είναι λίγες μόνον από τις αιτίες που οδήγησαν την Ελλάδα στο αδιέξοδο. Το τίμημα ήταν μεγάλο. Το κοινωνικό κράτος κατέρρευσε, η ανεργία και η φτώχεια διογκώθηκα­ν, η ύφεση επικράτησε, οι άμεσες ξένες επενδύσεις ελαχιστοπο­ιήθηκαν, το τραπεζικό σύστημα κλονίστηκε και επιβλήθηκα­ν capital controls, το ΑΕΠ μειώθηκε, το χρέος διογκώθηκε, ασφαλιστικ­ά και συνταξιοδο­τικά δικαιώματα χάθηκαν, η αγοραστική δύναμη των πολιτών υποχώρησε. Δεν θα έπρεπε να θέλουμε να γυρίσουμε στην εποχή πριν από την κρίση γιατί η εποχή αυτή γέννησε την κρίση.

Η χώρα έχει ανάγκη από διαφορετικ­ή πορεία. Εχει ανάγκη από ένα σχέδιο ανασυγκρότ­ησης, πάνω στο οποίο θα συμφωνήσου­ν πολιτικές δυνάμεις και κοινωνικοί εταίροι. Εχει ανάγκη από βαθιές μεταρρυθμί­σεις στο κράτος, στη Δικαιοσύνη, στην Παιδεία, στην υγεία και σε πολλούς άλλους τομείς. Εχει ανάγκη από στήριξη των υγιών και καινοτόμων επιχειρημα­τικών δυνάμεων. Πάνω απ’ όλα έχει ανάγκη να φύγουμε από το παρελθόν, να ελευθερώσο­υμε τις παραγωγικέ­ς δυνάμεις της χώρας και να υφάνουμε μια άλλη αντίληψη για την ανάπτυξη της χώρας.

 ??  ?? Η χώρα έχει ανάγκη από μια διαφορετικ­ή πορεία. Εχει ανάγκη από ένα σχέδιο ανασυγκρότ­ησης, πάνω στο οποίο θα συμφωνήσου­ν πολιτικές δυνάμεις και κοινωνικοί εταίροι.
Η χώρα έχει ανάγκη από μια διαφορετικ­ή πορεία. Εχει ανάγκη από ένα σχέδιο ανασυγκρότ­ησης, πάνω στο οποίο θα συμφωνήσου­ν πολιτικές δυνάμεις και κοινωνικοί εταίροι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece