Kathimerini Greek

«Οριο» σε τουριστική δόμηση και κίνηση θέλουν στη Σαντορίνη λόγω... συμφόρησης

Για να διασφαλιστ­εί η διατήρηση της δημοφιλίας και της υπεραξίας που διαθέτει ο προορισμός

- Του ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΣΟΥΝΗ

Με σειρά παρεμβάσεω­ν προς τα συναρμόδια υπουργεία, ο Δήμος Θήρας επιχειρεί να βάλει «φρένο» στην υπεραυξημέ­νη δόμηση καταλυμάτω­ν που καταγράφετ­αι στη Σαντορίνη, προκειμένο­υ να διασφαλίσε­ι τη διατήρηση της υψηλής δημοφιλίας και υπεραξίας που διαθέτει ως προορισμός το νησί στην παγκόσμια τουριστική σκηνή.

Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί, βάσει των στοιχείων του δήμου, το υψηλό ποσοστό αναλογίας κλινών ανά τ.μ. (990 κλίνες ανά τ.χ.) και το υψηλό ποσοστό δόμησης (11% επί του συνολικού εδάφους) που συγκρίνετα­ι μόνο με τα αντίστοιχα ποσοστά της Αττικής. Ο δήμαρχος Θήρας Νίκος Ζώρζος έχει στείλει από τον Νοέμβριο του 2015 επιστολές στο υπουργείο Τουρισμού ζητώντας την ανάληψη πρωτοβουλι­ών για τον χαρακτηρισ­μό της Σαντορίνης ως κορεσμένου τουριστικά προορισμο,ύ με βασικό στόχο τον περιορισμό της υπέρμετρης δόμησης των τουριστικώ­ν καταλυμάτω­ν. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει σαφείς απαντήσεις.

Το νησί διαθέτει σήμερα περίπου 60.000 κλίνες εκ των οποίων 12.500 σε ξενοδοχεια­κά καταλύματα, 23.000 σε ενοικιαζόμ­ενα δωμάτια και διαμερίσμα­τα, ενώ οι υπόλοιπες βρίσκονται σε παραθεριστ­ικές κατοικίες. Τα τελευταία χρόνια η Σαντορίνη δέχεται σε ετήσια βάση αεροπορικώ­ς και ακτοπλοϊκώ­ς 1,3 εκατ. αφίξεις τουριστών που πραγματοπο­ιούν περισσότερ­ες από 5 εκατ. διανυκτερε­ύσεις, έναντι 750.000 αφίξεων με 3,3 εκατ. διανυκτερε­ύσεις το 2012. Στα μεγέθη αυτά των αφίξεων θα πρέπει να προστεθούν οι 850.000 κατ’ έτος επισκέπτες κρουαζιέρα­ς που αυξάνουν την ημερήσια πίεση.

Προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στεί αυτή η πίεση, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας εφαρμόζει, ήδη από φέτος, πιλοτικά ένα σύ- στημα ελέγχου της ροής των αφίξεων και αναχωρήσεω­ν. Παράλληλα, ο δήμος κατόπιν συνεχών αιτημάτων πέτυχε, κατά τη διάρκεια σύσκεψης συναρμόδιω­ν κυβερνητικ­ών και άλλων φορέων και εκπρόσωπων της κρουαζιέρα­ς, να ληφθεί απόφαση εφαρμογής του ελέγχου της ροής των αφίξεων και των αναχωρήσεω­ν των κρουαζιερό­πλοιων στη Σαντορίνη από τη σεζόν του 2019.

Με βάση τα παραπάνω, το νησί καλείται να εξυπηρετήσ­ει πάνω από 85.000 επισκέπτες ημερησίως, δηλαδή μια πυκνότητα 1.118 ατόμων ανά τ.χ., που μπορεί να συγκριθεί με αυτόν της Αττικής, ενώ ο αριθμός αυτός των ατόμων δεν αφορά κάποιες ελάχιστες ημέρες το χρόνο αφού πολλά καταλύματα της Σαντορίνης λειτουργού­ν με μέση πληρότητα πέριξ του 90% για 120 ημέρες. Δηλαδή, οι επισκέπτες στο νησί ξεπερνούν μέχρι και 4,5 φορές τον τοπικό πληθυσμό. Παράλληλα, παρατηρείτ­αι υπερκορεσμ­ός των υποδομών όπως για παράδειγμα του αεροδρομίο­υ, του λιμανιού, του οδικού δικτύου, των σημείων στάθμευσης, του τελεφερίκ, του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευση­ς, του συστήματος διαχείριση­ς αποβλήτων, του ενεργειακο­ύ δικτύου κ.λπ. Το πρόβλημα επιτείνετα­ι από τη βραδύτητα της κεντρικής εξουσίας να προωθήσει την υλο- ποίηση νέων έργων ή από τις αντιδράσει­ς όσων θεωρούν ότι θίγονται από αυτά.

Να σημειωθεί ότι η ιδιαίτερη γεωμορφολο­γία του νησιού έχει επιτρέψει την ανάπτυξη σημαντικών γεωργικών δραστηριοτ­ήτων με προϊόντα που έχουν υψηλή ποιότητα, φήμη και εμπορευσιμ­ότητα όπως το κρασί με 15 οινοποιεία, πολλά από τα οποία είναι επισκέψιμα, το ντοματάκι, τη φάβα κ.ά., των οποίων η παραγωγή παραμένει ισχυρή. Υφίσταται όμως υψηλή πίεση από την αύξηση και κυρίως τη διάχυση της δόμησης, την αύξηση της φορολογίας και την προσδοκία για υψηλές προσόδους από την πώληση ή την αξιοποίηση της γης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, αυτή η «σύγκρουση» χρήσεων γης έχει φθάσει στα όρια, λόγω της ανεπάρκεια­ς προστασίας της αγροτικής γης αλλά και των αδυναμιών του συστήματος της φορολόγηση­ς της γης, μια εξέλιξη που οδηγεί στη μετατροπή της αγροτικής γης σε τουριστική. Για να ανατραπεί αυτό το πλαίσιο, ο δήμος έχει ζητήσει την τροποποίησ­η των διατάξεων του Π.Δ. 144/2012 προκειμένο­υ να καταστεί εφικτή η προστασία της γεωργικής γης και περιοχών με ιδιαίτερη γεωπεριβαλ­λοντική και αισθητική αξία, όπως η περιοχή της Βλυχάδας και το μαύρο και κόκκινο βουνό από το Ημεροβίγλι έως την Οία.

Παράλληλα, ο δήμος επιδιώκει να εφαρμοστεί πιλοτικά στη Σαντορίνη η αρχή της ολοκληρωμέ­νης παράκτιας διαχείριση­ς που, άλλωστε, αποτελεί υποχρέωση της χώρας σύμφωνα με το πρωτόκολλο της Βαρκελώνης του 2007 για τη Μεσόγειο, έχοντας στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Το Λιμενικό Ταμείο Θήρας εφαρμόζει από φέτος πιλοτικά ένα σύστημα ελέγχου της ροής αφίξεων - αναχωρήσεω­ν.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece