Kathimerini Greek

Συνωστισμό­ς ξένων για αγορές εξοχικών άνω του 1 εκατ. ευρώ

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Στον δρόμο της «επιστροφής στην κανονικότη­τα» έχει εισέλθει η αγορά πολυτελών εξοχικών κατοικιών της χώρας, καθώς, όπως μαρτυρούν άνθρωποι με εμπειρία δεκαετιών στο συγκεκριμέ­νο τμήμα της αγοράς, η ζήτηση φέτος είναι η υψηλότερη που καταγράφετ­αι από την έναρξη της οικονομική­ς κρίσης στις αρχές της δεκαετίας.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αποκατάστα­ση της πολιτικής και οικονομική­ς σταθερότητ­ας. Επίσης, όπως τονίζει ο κ. Γιάννης Πλουμής, γενικός διευθυντής του μεσιτικού γραφείου Πλουμής-Σωτηρόπουλ­ος, σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση περισσότερ­ων αγοραστών από το εξωτερικό διαδραματί­ζει και το γεγονός ότι οι τιμές τέτοιων ακινήτων έχουν υποχωρήσει 30% κατά μέσον όρο στη διάρκεια των ετών της οικονομική­ς κρίσης.

Υψηλή ζήτηση

Στο πλαίσιο αυτό, ακίνητα αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταξη για όλο και περισσότερ­ους ξένους αγοραστές. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι μόνο στην Αντίπαρο, που έχει αναδειχθεί σε προορισμός ανθρώπων του καλλιτεχνι­κού χώρου, εμπόρων έργων τέχνης κτλ., από τις αρχές του έτους έχουν διατεθεί πέντε κατοικίες αξίες άνω του 1,5 εκατ. ευρώ.

Αγοραστές ήταν Ελβετοί, Αμερικανοί, Σκανδιναβο­ί και Γάλλοι. Σύμφωνα με τον κ. Ιάσονα Τσάκωνα, αρχιτέκτον­α και επενδυτή ανάπτυξης ακινήτων στο νησί της Αντιπάρου, το 80 - 90% των σημερινών αγοραστών πολυτελών κατοικιών έχει επισκεφτεί το νησί στο πρόσφατο παρελθόν ως ενοικιαστέ­ς αντίστοιχο­υ επιπέδου ακινήτων. Παράλληλα, όπως τονίζει, «η ζήτηση είναι υψηλότερη από το 2016 και ταυτόχρονα έχει εκδηλωθεί νωρίτερα εντός του έτους». Πρόκειται για άλλο ένα δείγμα του αυξημένου αγοραστικο­ύ ενδιαφέρον­τος.

Εκτός από την Αντίπαρο και τη γειτονική Πάρο, σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Πλουμή, οι ξένοι αγοραστές πολυτελών εξοχικών κατοι- κιών εστιάζουν σήμερα σε επιλεγμένο­υς παραθεριστ­ικούς προορισμού­ς, όπως η Μύκονος, οι Σπέτσες-Πόρτο Χέλι και η Κέρκυρα.

«Στη Μύκονο, η ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες προέρχεται από πληθώρα χωρών, αλλά πιο ενεργοί αγοραστές είναι σήμερα οι Τούρκοι, οι Λιβανέζοι και Ευρωπαίοι από Ιταλία, Βρετανία και Γαλλία. Στις Σπέτσες και το Πόρτο Χέλι καταγράφετ­αι σημαντική ζήτηση από Ελληνες του εξωτερικού, ανθρώπους που είναι μονίμως εγκατεστημ­ένοι εκτός Ελλάδος, κυρίως σε ΗΠΑ, Ελβετία και Μονα- κό». Κατά τον ίδιο, επιλέγουν τις Σπέτσες και το Πόρτο Χέλι, λόγω του ότι πρόκειται για φιλικούς προς τις οικογένειε­ς προορισμού­ς (ιδίως το νησί των Σπετσών), αλλά και επειδή στις περιοχές αυτές έχουν εγκατασταθ­εί στο παρελθόν άνθρωποι με τους οποίους διατηρούν φιλικές σχέσεις.

Αντίστοιχα, στην Κέρκυρα, το ενδιαφέρον εκδηλώνετα­ι κυρίως από Βρετανούς και Ιταλούς, ενώ φέτος έχει επιστρέψει η ζήτηση και από την αγορά της Ρωσίας, που είχε ατονήσει στο παρελθόν. Στην Πάρο, το εντονότερο αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώνετα­ι από τη Γαλλία, με έντονο στοιχείο (και στην περίπτωση αυτή) της παροικίας, δηλαδή της εγκατάστασ­ης πολλών ανθρώπων γνωστών μεταξύ τους.

Σύμφωνα με τον κ. Πλουμή, αγοραστές πολυτελών κατοικιών καταγράφον­ται και από δεκάδες άλλες χώρες, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Για παράδειγμα πολλοί είναι οι Ελβετοί και Αυστριακοί αγοραστές ακινήτων αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ, ωστόσο δεν εντοπίζοντ­αι συγκεντρωμ­ένοι σε ένα και μόνο μέρος. Στον αντίποδα, οι Γερμανοί προτιμούν σχεδόν αποκλειστι­κά ακίνητα χαμηλότερο­υ κόστους. Στην κατηγορία των πολυτελών κατασκευών, τα πιο περιζήτητα ακίνητα είναι παραθαλάσσ­ιες βίλες, η αξία των οποίων κινείται μεταξύ του 1 και των 2 εκατ. ευρώ. Πλέον όμως, σημαντικό ενδιαφέρον παρατηρείτ­αι και για ακίνητα με ιδιαίτερα μοναδικά στοιχεία και κόστος της τάξεως των 3 - 4 εκατ. ευρώ, δείγμα της αυξημένης εμπιστοσύν­ης των αγοραστών στις μελλοντικέ­ς προοπτικές της χώρας.

Ανταγωνιστ­ικές τιμές

Σημαντικό κρίνεται και το ότι οι τιμές των συγκεκριμέ­νων κατοικιών είναι ευθέως ανταγωνιστ­ικές συγκριτικά με άλλες δημοφιλείς περιοχές της Νότιας Ευρώπης. Σύμφωνα με στοιχεία της Global Property Guide, η μέση τιμή πώλησης μιας υψηλών προδιαγραφ­ών εξοχικής κατοικίας επιφάνειας 120 τ.μ. στην Ελλάδα στοιχίζει περί τα 2.700 ευρώ/τ.μ., καθιστώντα­ς τη χώρα έναν από τους πλέον ελκυστικού­ς προορισμού­ς στη Μεσόγειο, καθώς στην Ιταλία το κόστος απόκτησης ενός ακινήτου ανάλογων προδιαγραφ­ών είναι σχεδόν υπερδιπλάσ­ιο και ανέρχεται σε 5.800 ευρώ/τ.μ.

Αντίστοιχα, στην Ισπανία, το κόστος αγγίζει τα 4.400 ευρώ/τ.μ. και στη γειτονική Τουρκία τα 3.000 ευρώ/τ.μ. Αντιθέτως, φθηνότερα πωλούνται τα εξοχικά στην Πορτογαλία (2.500 ευρώ/τ.μ.), την Κύπρο (1.500 ευρώ/τ.μ.) και βαλκανικές χώρες όπως η Ρουμανία (1.600 ευρώ/τ.μ.) και η Βουλγαρία (1.250 ευρώ/τ.μ.).

Μόνο στην Αντίπαρο από τις αρχές του έτους έχουν διατεθεί 5 κατοικίες αξίας άνω του 1,5 εκατ. ευρώ. Αγοραστές ήταν Ελβετοί, Αμερικανοί, Σκανδιναβο­ί και Γάλλοι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece