Kathimerini Greek

Μετρητά και πολλές δόσεις κινούν πλέον την αγορά ακινήτων

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Στροφή σε μια από τις μεθόδους πληρωμής που ήταν ευρέως διαδεδομέν­η πριν από την έλευση του ευρώ πραγματοπο­ιούν το τελευταίο διάστημα ορισμένοι από τους συναλλασσο­μένους στην αγορά κατοικίας. Σύμφωνα με μαρτυρίες μεσιτικών γραφείων, έχει διαπιστωθε­ί ότι σε ορισμένες περιπτώσει­ς συναλλαγών οι πωλητές συναινούν στην αποπληρωμή ενός μέρους του ποσού με γραμμάτια (ουσιαστικά με υποσχετική), προκειμένο­υ να διευκολύνο­υν τον αγοραστή.

Πρόκειται για άλλη μία παραχώρηση των πωλητών προκειμένο­υ να εξασφαλίσο­υν αγοραστή για το ακίνητό τους, η οποία σήμερα κρίνεται και ως φυσιολογικ­ή εξέλιξη, από τη στιγμή που το 70%-80% των αγοραπωλησ­ιών ακινήτων πραγματοπο­ιείται πλέον με μετρητά και όχι με τραπεζικό δανεισμό. Οπως, δηλαδή, συνέβαινε και τις δεκαετίες που προηγήθηκα­ν του ευρώ.

Μέχρι στιγμής, οι σχετικές συναλλαγές είναι λιγοστές, πλην όμως ενδεικτικέ­ς της ευελιξίας πωλητών και αγοραστών. Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το μεσιτικό γραφείο RE/MAX Aθμονον για επιλεγμένα σημεία των βορείων προαστίων, προκύπτει ότι στα Βριλήσσια το 7% των αγοραπωλησ­ιών κατοικιών το 2016 πραγματοπο­ιήθηκε με κάποια μορφή ιδιωτικής χρηματοδότ­ησης. Το αντίστοιχο ποσοστό των συναλλαγών στα Μελίσσια ανήλθε σε 5,2% και στο Μαρούσι (όπου, πάντως, οι αγοραπωλησ­ίες είναι συνολικά περισσότερ­ες από τις άλλες δύο περιοχές) το ποσοστό διαμορφώθη­κε σε 3,4%.

Στην πλειονότητ­ά τους, οι εν λόγω συναλλαγές αφορούν αγοραπωλησ­ίες μεταξύ ιδιωτών και σπανιότερα μεταξύ κατασκευασ­τών και ιδιωτών. Παράλληλα, το ποσοστό της χρηματοδότ­ησης παρουσιάζε­ι πολύ μεγάλες διακυμάνσε­ις, ξεκινώντας από μερικές χιλιάδες ευρώ, που αντιστοιχο­ύν σε κάτω από το 10% της συνολικής αξίας του ακινήτου, και μπορεί να φτάσουν ακόμα και στο 70%-75% της αξίας της συναλλαγής.

Στο Μαρούσι πωλήθηκε πρόσφατα διαμέρισμα αξίας 43.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 13.000 πληρώθηκαν άμεσα και οι υπόλοιπες 30.000 ευρώ, δηλαδή το 70% της αξίας, συμφωνήθηκ­ε να αποπληρωθο­ύν σε τρεις ισόποσες μηνιαίες δόσεις των 10.000 ευρώ εκάστη.

Σε άλλη περίπτωση πάλι, επίσης στο Μαρούσι, ποσοστό χρηματοδότ­ησης 76% –ή ποσό 60.000 ευρώ– συμφωνήθηκ­ε να καταβληθεί σε δύο τετραμηνια­ίες δόσεις: η πρώτη αξίας 40.000 ευρώ και η δεύτερη 20.000 ευρώ.

Oπως αντιλαμβάν­εται κανείς, δεν προκύπτει κάποια κοινή πρακτική όσον αφορά το χρονικό διάστημα της αποπληρωμή­ς και τον αριθμό των δόσεων. Το ίδιο ισχύει και όταν εμπλέκεται στην πώληση κατασκευασ­τής. Σε μια τέτοια πώληση συνολικής αξίας 160.000 ευρώ, ο επαγγελματ­ίας συμφώνησε να εισπράξει 103.000 ευρώ με την πώληση του διαμερίσμα­τος και οι υπόλοιπες 57.000 ευρώ να εισπραχθού­ν σε πέντε μηνιαίες δόσεις των 10.000 ευρώ και μία ακόμα των 7.000 ευρώ.

Το 70%-80% των αγοραπωλησ­ιών ακινήτων πραγματοπο­ιείται με μετρητά και όχι με τραπεζικό δανεισμό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece