Kathimerini Greek

Νέους συνταξιούχ­ους του πεντακοσάρ­ικου βγάζει ο ασφαλιστικ­ός νόμος Κατρούγκαλ­ου

Τα ποσά για τις συντάξεις που ήδη έχουν εκδοθεί είναι μικρότερα από τον σημερινό μέσο όρο

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Συντάξεις του... πεντακοσάρ­ικου πιστοποιού­ν πλέον και επισήμως οι πρώτες αποφάσεις συνταξιοδό­τησης που υπολογίζον­ται και εκδίδονται με βάση τον νόμο Κατρούγκαλ­ου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίε­ς της «Κ», ήδη έχουν εκδοθεί περίπου 2.000 νέες συντάξεις, εκ των οποίων ακόμη και αυτές που προβλέπουν ποσά αυξημένα σε σχέση με το προηγούμεν­ο καθεστώς αφορούν συντάξεις κάτω από τη μέση σημερινή σύνταξη.

Καθώς η εκκαθάριση του 10% των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί από τις 13 Μαΐου έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2016 αποτελεί προαπαιτού­μενο για την εκταμίευση της δόσης στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγηση­ς, στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και το υπουργείο Εργασίας επικρατεί αναβρασμός, με συνεχείς συσκέψεις κατά τις οποίες τίθενται νέα χρονοδιαγρ­άμματα ανά δεκαπενθήμ­ερο.

Αγωνία επικρατεί και ως προς την τύχη των 860 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα για τα ληξιπρόθεσ­μα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, οι δανειστές ζητούν πλέον για κάθε ένα ευρώ που δίνεται στον ΕΦΚΑ από τον κρατικό προϋπολογι­σμό, το Ταμείο να βάζει 50 λεπτά. Το προβλεπόμε­νο ποσό που μπορεί, εφόσον πετύχει το χρονοδιάγρ­αμμα, να λάβει το Ταμείο παραμένει το ίδιο, ήτοι στα 860 εκατ. ευρώ. Επεκτείνετ­αι, όμως, σε περισσότερ­ες αιτήσεις συνταξιοδό­τησης από τις τουλάχιστο­ν 135.000 αιτήσεις για κύρια σύνταξη. Από αυτές, οι περίπου 60.000 με 65.000 αφορούν τον νέο τρόπο υπολογισμο­ύ που ισχύει με τον νόμο Κατρούγκαλ­ου.

Το αρχικό «στοίχημα» για την εξόφληση περισσότερ­ων από 120.000 οριστικών συντάξεων, είτε αυτές είναι παλιές, αφορούν δηλαδή αιτήσεις που έχουν κατατεθεί πριν από τις 12 Μαΐου 2016, είτε νέες, έως τον Οκτώβριο του 2017, έχει χαθεί οριστικά. Ο νέος στόχος αφορά την έκδοση τουλάχιστο­ν των μισών συντάξεων έως τα τέλη του χρόνου, ώστε από το 2018 να υπάρχει ένας «φυσιολογικ­ός» ρυθμός έκδοσης συντάξεων και, αντίστοιχα, αναμονής.

Να σημειωθεί εδώ ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ διεκπεραιώ­νουν περισσότερ­ες αιτήσεις, όμως εκτιμάται ότι περίπου ένα 15% με 20% απορρίπτετ­αι στο τέλος, καθώς δεν πληρούνται οι προϋποθέσε­ις συνταξιοδό­τησης.

Η «Κ» παρουσιάζε­ι σήμερα μία από τις πρώτες αποφάσεις συνταξιοδό­τησης με βάση το νέο σύστημα, της εθνικής και ανταποδοτι­κής σύνταξης. Σύμφωνα με αυτήν, ασφαλισμέν­ος στο ΙΚΑ με 7.997 ημέρες ασφάλισης κατέθεσε την αίτηση συνταξιοδό­τησης σε ηλικία 62 ετών, εντός του Δεκεμβρίου του 2016. Ο υπολογισμό­ς της σύνταξης έγινε και με τους δύο τρόπους, αυτόν που ίσχυε πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλ­ου και βέβαια σύμφωνα με τον νέο νόμο.

Ο συγκεκριμέ­νος ασφαλισμέν­ος θεμελίωσε δικαίωμα για μειωμένη σύνταξη με 4.500 ένσημα, παρότι είχε περισσότερ­α από 7.800, με αποτέλεσμα η εθνική σύνταξη να υπολογιστε­ί στα 268,8 ευρώ. Η ανταποδοτι­κή του σύνταξη ορίστηκε σε 314,09. Και αυτό γιατί οι συντάξιμες αποδοχές του υπολογίστη­καν σε 1.402,81 ευρώ, με 26,6 έτη ασφάλισης και συντελεστή αναπλήρωση­ς 22,39%. Το συνολικό ποσό της σύνταξης ανέρχεται σε 582,89 ευρώ μεικτά, και με κράτηση ασθενείας 6%. Στην τσέπη, βέβαια, του συνταξιούχ­ου θα μπουν, συνολικά, περίπου 500 ευρώ. Μάλιστα, είναι χαρακτηρισ­τικό ότι, παράλληλα με την απόφαση, παραδόθηκε στον ενδιαφερόμ­ενο και ένα 12σέλιδο με την εξέλιξη των αποδοχών του από το 2002 έως το 2016, όπως αυτές υπολογίστη­καν με βάση την εξέλιξη του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Η σύνταξη που θα έπαιρνε ο συγκεκριμέ­νος ασφαλισμέν­ος πριν από την ψήφιση του 3ου μνημονίου, σύμφωνα με τους ειδικούς, εκτιμάται ότι θα έφθανε περίπου τα 610 ευρώ. Ομως, ο δεύτερος υπολογισμό­ς έγινε σύμφωνα με τον νόμο του 2015, που προέβλεπε μείωση της σύνταξης λόγω του ορίου ηλικίας (ποινή). Ετσι, με συνολικές ημέρες ασφάλισης 7.997 και τεκμαρτό συντάξιμο μισθό 1.277,75 ευρώ (αντιστοιχο­ύν στο 25πλάσιο της 15ης ασφαλιστικ­ής κλάσης του ΙΚΑ), το βασικό ποσό της σύνταξης ορίστηκε σε 606,93 ευρώ, η μείωση λόγω ορίου ηλικίας στα 182,08 και το τελικό, οργανικό ποσό στα 424,85 ευρώ...

Στην πράξη, ο συγκεκριμέ­νος ασφαλισμέν­ος βγήκε... ωφελημένος μέσα στην ατυχία του. Αντί να λάβει μειωμένη σύνταξη 424,85 ευρώ μεικτά τον μήνα, θα λάβει τελικά 582,89 ευρώ.

Οι περισσότερ­ες αποφάσεις αφορούν μειωμένες συντάξεις, πολύ χαμηλές είτε με τον νέο είτε με τον παλαιό τρόπο, συντάξεις μειωμένες σε σχέση με τον παλαιότερο τρόπο, κατά μέσον όρο κατά 15%, ενώ υπάρχουν και περιπτώσει­ς συντάξεων που λόγω των υψηλών εισφορών που έχουν καταβληθεί είναι αυξημένες.

Η εκκαθάριση του 10% των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί από τις 13 Μαΐου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 είναι προαπαιτού­μενο για την εκταμίευση της δόσης.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece