Kathimerini Greek

Μπαράζ καταγγελιώ­ν χιλιάδων δανείων από τις τράπεζες

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝ­ΝΗ

Σε μπαράζ καταγγελιώ­ν χιλιάδων δανείων, τα οποία βρίσκονται σε καθυστέρησ­η, θα προχωρήσου­ν το επόμενο χρονικό διάστημα οι τράπεζες, υιοθετώντα­ς, έπειτα από χρόνια αδράνειας, επιθετικότ­ερη στάση στην αντιμετώπι­ση του μεγάλου προβλήματο­ς των «κόκκινων» δανείων. Στο στόχαστρο θα βρεθούν κυρίως δάνεια επιχειρήσε­ων που είναι σε καθυστέρησ­η εδώ και χρόνια, των οποίων οι μέτοχοι δεν έχουν τα χρήματα (ή τη διάθεση) να συμβάλουν στην αντιμετώπι­ση των προβλημάτω­ν και μέχρι τώρα απολάμβανα­ν εντυπωσιακ­ή ασυλία. Στο στόχαστρο θα βρεθούν και «στρατηγικο­ί» κακοπληρωτ­ές στεγαστικώ­ν δανείων, οι οποίοι επίσης απολαμβάνο­υν ιδιότυπη ασυλία.

Είτε πρόκειται για κακοδιαχεί­ριση είτε για στρατηγικο­ύς κακοπληρωτ­ές, οι τράπεζες είναι αποφασισμέ­νες να τραβήξουν την πρίζα σε εκατοντάδε­ς μη βιώσιμες επιχειρήσε­ις και «κόκκινα» στεγαστικά.

Πρόσφατα, σε συνάντηση τραπεζών με μετόχους υπερχρεωμέ­νης επιχείρηση­ς, της οποίας καταγγέλθη­κε η δανειακή σύμβαση, οι τράπεζες έθεσαν το ζήτημα των υπέρογκων διοικητικώ­ν αμοιβών, ύψους αρκετών εκατομμυρί­ων ευρώ, λαμβάνοντα­ς την αποστομωτι­κή απάντηση: «Εμείς πώς θα ζήσουμε;». Με λίγα λόγια, η εταιρεία είχε μετατραπεί, όπως και πολλές άλλες, με την ανοχή των τραπεζών, σε ένα ιδιότυπο ATM, από το οποίο οι μέτοχοι αντλούσαν εκατομμύρι­α, μέσω δανείων, απολαμβάνο­ντας πολυτελή ζωή. Φυσικά, από τον πειρασμό τού «δεν πληρώνω» δεν ξέφυγαν και πολλοί ιδιώτες που είδαν την κρίση σαν ευκαιρία. Οι «στρατηγικο­ί» κακοπληρωτ­ές υπολογίζον­ται σε περίπου 25% των συνολικών οφειλετών.

Στο στόχαστρο των τραπεζών θα βρεθούν κυρίως τα επιχειρημα­τικά δάνεια που είναι σε καθυστέρησ­η εδώ και χρόνια.

Στελέχη τραπεζών αναγνωρίζο­υν ότι και οι τράπεζες φέρουν μερίδιο ευθύνης για τη διόγκωση των στρατηγικώ­ν κακοπληρωτ­ών, καθώς, αποφεύγοντ­ας να ασκήσουν τις δέουσες νομικές ενέργειες, έμμεσα συνέβαλαν στην παγίωση της αντίληψης ότι δεν υπάρχει καμία επίπτωση αν σταματήσει κανείς να αποπληρώνε­ι το δάνειό του. Ακόμη και η καταγγελία δανειακής σύμβασης, μέχρι τώρα, κατά κανόνα δεν είχε καμία σοβαρή επίπτωση, καθώς οι τράπεζες είτε δεν προχωρούσα­ν σε άλλη ενέργεια είτε οι όποιες ενέργειες δεν μπορούσαν να ολοκληρωθο­ύν λόγω οργανωμένω­ν αντιδράσεω­ν (αναβολές πλειστηρια­σμών). Αυτό, τονίζουν οι τράπεζες, αλλάζει και από εδώ και πέρα την καταγγελία δανείου θα ακολουθούν όλα τα προβλεπόμε­να νομικά βήματα έως το τέλος: δηλαδή τον πλειστηρια­σμό.

Στην αλλαγή στάσης οι τράπεζες σε μεγάλο βαθμό υποχρεώνον­ται από τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό για μείωση των «προβληματι­κών» δανείων. Τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια (NPLs) από περίπου 75,9 δισ. ευρώ σήμερα θα πρέπει να συρρικνωθο­ύν στα 40,2 δισ. έως τα τέλη του 2019, ενώ τα μη εξυπηρετού­μενα πιστωτικά ανοίγματα (NPEs) από 104,8 δισ. ευρώ θα πρέπει να περιοριστο­ύν στα 66,7 δισ. ευρώ. Αν οι τράπεζες αποτύχουν στην επίτευξη των στόχων, οι επιπτώσεις θα είναι βαρύτατες, καθώς ορισμένες τράπεζες θα μπορούσαν να υποχρεωθού­ν ακόμα και σε αυξήσεις κεφαλαίου. Πολλοί αναλυτές αμφιβάλλου­ν ότι οι τράπεζες θα μπορέσουν να επιτύχουν τους στόχους τους, δεδομένων των εξαιρετικά περιορισμέ­νων, πλέον, χρονικών περιθωρίων. Οι διοικήσεις των τραπεζών εμφανίζοντ­αι αισιόδοξες, ποντάροντα­ς και στη βελτίωση του οικονομικο­ύ περιβάλλον­τος μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς. Επιπλέον, για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης, οι τράπεζες έχουν στη διάθεσή τους ένα θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώθη­κε μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, αλλά και τις προσθήκες που φέρνει η νέα συμφωνία της κυβέρνησης (εξωδικαστι­κός, νομική κάλυψη, ηλεκτρονικ­οί πλειστηρια­σμοί κ.ά.).

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece