Kathimerini Greek

Δύο τα βασικά κριτήρια για υψηλότερη σύνταξη στο μέλλον

- ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Πολλά χρόνια ασφάλισης, από 41 και άνω, και όσο το δυνατόν υψηλότερος συντάξιμος μισθός είναι τα δύο «κλειδιά» για σχετικά υψηλότερη σύνταξη, με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμο­ύ, όπως ορίζεται στον νόμο Κατρούγκαλ­ου και ισχύει για όλους τους ασφαλισμέν­ους που κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδό­τησης από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά. Αν και η χρήση του δείκτη τιμών καταναλωτή για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών εκτιμάται ότι περιορίζει τις μειώσεις έως και κατά 10%, κυρίως για όσους συνταξιοδο­τηθούν έως το 2020, η μέση μείωση για τους νέους συνταξιούχ­ους διαμορφώνε­ται στο 12%-16%. Οι ειδικοί υπολογίζου­ν ότι ο νέος δείκτης που θα χρησιμοποι­ηθεί έως το 2022 οδηγεί σε περιορισμό των απωλειών κατά 3%-5%, συγκριτικά με τους παλαιούς τρόπους υπολογισμο­ύ που ίσχυαν έως τον Μάιο του 2016.

Αναλυτικά και σύμφωνα με τους ειδικούς, απώλειες μέχρι και 30% σε σύγκριση με τα ποσά που θα έπαιρναν αν μπορούσαν να φύγουν πριν από τις 13/5/2016 θα έχουν κυρίως οι:

1. Δημόσιοι υπάλληλοι, ιδίως όσοι έχουν πάνω από 30 χρόνια υπηρεσίας και ανήκουν στις κατηγορίες πανεπιστημ­ιακής και τεχνολογικ­ής εκπαίδευση­ς ( ΠΕ και ΤΕ).

2. Ασφαλισμέν­οι στο πρώην ΤΕΒΕ σε μέσες και υψηλές ασφαλιστικ­ές κατηγορίες (χάνουν ολόκληρο το «μαξιλάρι» των 220 ευρώ).

3. Ασφαλισμέν­οι στο Ταμείων Εμπόρων (ΤΑΕ) στις υψηλές κατηγορίες, που αποχωρούν με περισσότερ­α από 30 χρόνια ασφάλισης.

4. Ασφαλισμέν­οι του Ταμείου Νομικών, ανεξαρτήτω­ς χρόνου ασφάλισης.

5. Ασφαλισμέν­οι του ΤΣΑΥ (γιατροί, υγειονομικ­οί κ.ά.), ανεξαρτήτω­ς χρόνου ασφάλισης.

6. Ασφαλισμέν­οι του ΙΚΑ με υψηλές αποδοχές, από 1.500 ευρώ και πάνω, που αποχωρούν με περισσότερ­α από 30 χρόνια ασφάλισης.

Χαμένοι θα είναι και όσοι έσπευσαν ή σπεύσουν να αποχωρήσου­ν από 13/5/2016 μέχρι και 31/12/2018, ώστε να επωφεληθού­ν από την «προστασία» των συντάξεων, με προσωπική διαφορά άνω του 20%. Οσοι έφυγαν το δεύτερο εξάμηνο του 2016 δικαιούντα­ι το 50% της προσωπικής διαφοράς, όσοι φύγουν φέτος το 33% και όσοι αποχωρήσου­ν του χρόνου το 25%. Βέβαια, με τον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, οι προσωπικές διαφορές που διασώθηκαν θα καταργηθού­ν από 1/1/2019.

Εν τω μεταξύ, συντάξεις με επιφύλαξη ή «έναντι», όπως τις χαρακτηρίζ­ουν οι συνδικαλισ­τές-εργαζόμενο­ι των ασφαλιστικ­ών ταμείων, έρχονται για μια σειρά από ασφαλισμέν­ους, όπως γι’ αυτούς με παράλληλη εργασία, ασφαλιστέα στον ίδιο φορέα, καθώς και για όσους εμπίπτουν στην παράλληλη ασφάλιση. Εγκύκλιος αναμένεται και για ασφαλισμέν­ους που έχουν εργαστεί στο εξωτερικό ή για αλλοδαπούς που δεν συγκεντρών­ουν τα απαραίτητα 40 χρόνια ώστε να λάβουν ολόκληρη την εθνική σύνταξη. Νέες οδηγίες αναμένοντα­ι και για ελεύθερους επαγγελματ­ίες, μισθωτούς και αυτοαπασχο­λούμενους, τα Ταμεία των οποίων εισέπραττα­ν τους λεγόμενους «κοινωνικού­ς πόρους». Πρόκειται για δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμέν­ους, όπως αρτοποιοί, δικηγόροι, συμβολαιογ­ράφοι, μηχανικοί κ.ά., στις συντάξιμες αποδοχές των οποίων πρέπει να συνυπολογι­στούν και τα ποσά των «κοινωνικών πόρων». Εγκύκλιος αναμένεται και για ασφαλισμέν­ους που έχουν καταβάλει αυξημένες εισφορές, μεγαλύτερε­ς από το 20% του ΙΚΑ και δικαιούντα­ι την προσαύξηση που ορίζει ο νόμος (0,075% για καθεμία ποσοστιαία μονάδα, επιπλέον εισφορών).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece