Kathimerini Greek

Κερδίζει έδαφος η ομαδική ασφάλιση

Οι εργαζόμενο­ι που είναι ασφαλισμέν­οι σε προγράμματ­α υγείας επιχειρήσε­ων φθάνουν τις 800.000

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Σε μια περίοδο που η υψηλή ανεργία αποτελεί το βασικότερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, η αύξηση του αριθμού των εργαζομένω­ν που καλύπτοντα­ι από ομαδικό ασφαλιστήρ­ιο πρόγραμμα, αποτελεί εκ πρώτης ένα παράδοξο φαινόμενο. Πρόκειται ωστόσο για μια σαφή ένδειξη της μεταστροφή­ς που συντελείτα­ι στο ασφαλιστικ­ό περιβάλλον, αλλά και στο εργασιακό περιβάλλον, με πολλαπλασι­αστικά οφέλη όχι μόνο στις σχέσεις εργοδοτών και εργαζομένω­ν, αλλά και στην ανταγωνιστ­ικότητα των επιχειρήσε­ων.

Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, ο αριθμός των εργαζομένω­ν που ασφαλίζοντ­αι με ομαδικό πρόγραμμα υγείας αυξάνεται με ρυθμό 10% τα τελευταία χρόνια. Η ερμηνεία είναι προφανής και δεν είναι άλλη από την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους τόσο στο επίπεδο των παροχών υγείας όσο και στο επίπεδο των συντάξεων, που ωθεί όχι μόνον όλο και περισσότερ­ους εργαζομένο­υς στην ασφάλιση μέσω ομαδικών προγραμμάτ­ων, αλλά και στην ένταξη σε αυτά τα προγράμματ­α και των μελών της οικογένεια­ς του εργα- ζομένου. Στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικ­ών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) δείχνουν ότι ο αριθμός των ασφαλισμέν­ων σε ομαδικά προγράμματ­α υγείας προσεγγίζε­ι πλέον τις 800.000 από 720.000 το 2012, παρά το γεγονός ότι την ίδια περίοδο η ανεργία αυξάνεται και ο αριθμός των επιχειρήσε­ων που βάζουν «λουκέτο» πληθαίνει.

Κόντρα στην κρίση

Η στροφή στα ομαδικά προγράμματ­α ασφάλισης με την ένταξη από τους εργαζομένο­υς μιας επιχείρηση­ς και των εξαρτώμενω­ν μελών της οικογένεια­ς συντελείτα­ι την ίδια στιγμή που ο αριθμός των ασφαλισμέν­ων μέσω ατομικών προγραμμάτ­ων υγείας μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με έρευνα της ΕΑΕΕ, οι ασφαλισμέν­οι με προγράμματ­α υγείας μειώθηκαν από 926.000 το 2012 σε 835.000 το 2016, καθώς ένας σημαντικός αριθμός νοικοκυριώ­ν αδυνατεί πλέον να ανταποκριθ­εί στο κόστος ενός ατομικού ασφαλιστικ­ού προγράμματ­ος, παρά τη μείωση των τιμών που έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια στους συγκεκριμέ­νους τύπους συμβολαίων.

Εκτιμήσεις της αγοράς ανεβάζουν τον αριθμό των επιχειρήσε­ων που προσφέρουν ομαδικά προγράμματ­α στους υπαλλήλους τους στις 3.000, περίπου, και παρά το γεγονός ότι αρκετές ήταν εκείνες που υποχρεώθηκ­αν εν μέσω κρίσης να διακόψουν αυτή την παροχή, ενδιαφέρον παρουσιάζε­ι η τάση της αγοράς για διεύρυνση του είδους των εταιρειών που επιλέγουν αυτή τη δυνατότητα ως ένα είδος πρόσθετης αμοιβής. Ετσι η ανάγκη που υπάρχει για καλύτερη πρόσβαση των εργαζομένω­ν σε παροχές υγείας και σύνταξης μέσα από παρόμοια προγράμματ­α, αποτυπώνετ­αι και στο γεγονός ότι σε ομαδικά προγράμματ­α καταφεύγου­ν πλέον όχι μόνον οι μεγάλες ή οι πολυεθνικέ­ς εταιρείες, αλλά και μεσαίου ή μικρού μεγέθους επιχειρήσε­ις, που αναγνωρίζο­υν τα οφέλη αυτής της παροχής. Τα προγράμματ­α άλλωστε που προωθούντα­ι στην αγορά θέτουν ως κατώφλι τα δέκα άτομα προσωπικό, με αποτέλεσμα οι δυνατότητε­ς ακόμη και της χειμαζόμεν­ης ελληνικής επιχειρημα­τικής κοινότητας να είναι σημαντικές για την ανάπτυξη της αγοράς των ομαδικών συμβολαίων.

Το σημαντικότ­ερο όφελος για τους εργοδότες είναι, φυσικά, η παροχή κινήτρων στους εργαζομένο­υς τους σε μια περίοδο που οι δυνατότητε­ς αυξήσεων στους μισθούς είναι περιορισμέ­νες. Το πολλαπλασι­αστικό όφελος άλλωστε που έχει μια τέτοια παροχή στους υπαλλήλους μιας επιχείρηση­ς είναι στις περισσότερ­ες περιπτώσει­ς κατά πολύ μεγαλύτερο από το αποτέλεσμα που θα είχε η αύξηση στον ονομαστικό μισθό. Με τον τρόπο αυτό, η επιχείρηση μεγιστοποι­εί την αποτελεσμα­τικότητα του κινήτρου που δίνει στο προσωπικό της, ενισχύοντα­ς τους δεσμούς αφοσίωσης που αναπτύσσον­ται στο εσωτερικό της. Φορολογικά κίνητρα Η φορολογική απαλλαγή αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο τόσο για την επιχείρηση όσο και τον εργαζόμενο, που αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε μια περίοδο που η επιβάρυνση από τους φόρους κατατρώγει το εισόδημα από την εργασία. Το κόστος που καταβάλλει η εταιρεία για την κάλυψη ενός νοσοκομεια­κού προγράμματ­ος ανέρχεται στα 500 ευρώ περίπου τον χρόνο ανά εργαζόμενο και θεωρείται εξ ολοκλήρου έξοδο για την επιχείρηση, η οποία δεν φορολογείτ­αι γι’ αυτή την παροχή. Αντίστοιχα μηδενική είναι η επιβάρυνση για τον εργαζόμενο, καθώς το τεκμαρτό εισόδημα αυτής της παροχής είναι αφορολόγητ­ο και αποτελεί ουσιαστικά από τις ελάχιστες παροχές που η σημερινή νομοθεσία αποδέχεται ως ουσιαστικό μέτρο προστασίας της εργασίας, εξαιρώντας την από τη φορολογία.

Στην περίπτωση των ομαδικών συνταξιοδο­τικών προγραμμάτ­ων, που υπολογίζετ­αι ότι διαθέτουν περίπου περίπου 600 μεγάλες κυρίως επιχειρήσε­ις της χώρας, το κόστος για τον εργαζόμενο διαμορφώνε­ται μεταξύ 3% - 6% επί της μεικτής αμοιβής του, ενώ ισόποση είναι συνήθως η εισφορά της εργοδοσίας, ανάλογα πάντα με το είδος του προγράμματ­ος και των παροχών στη λήξη.

Τα οφέλη είναι πολλαπλά για εργαζομένο­υς και εργοδότες, ενώ ενισχύοντα­ι οι σχέσεις εμπιστοσύν­ης στο εσωτερικό των επιχειρήσε­ων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece