Kathimerini Greek

Το παρόν βελτιώνετα­ι – το μέλλον, όχι

- Tου

Αν και όλο και περισσότερ­οι Αμερικανοί θεωρούν πως η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, η πλειονότητ­ά τους εκφράζει φόβους για την οικονομική προοπτική των παιδιών τους, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Ερευνών Pew. Η απαισιοδοξ­ία αυτή δεν περιορίζετ­αι μόνο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την έρευνα. Στη Γαλλία, πάνω από το 70% των ερωτηθέντω­ν αμφιβάλλει για το εάν τα παιδιά τους θα βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από εκείνους. Ανάλογες πεποιθήσει­ς διατυπώθηκ­αν στη Βρετανία, στην Ισπανία, στην Ιταλία και στη Γερμανία.

«Ακόμη και στις πιο προηγμένες οικονομίες, όπου ο κόσμος θεωρεί πως βρίσκεται σε καλύτερη θέση – όπως είναι η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία– οι πολίτες ανησυχούν για το οικονομικό μέλλον των επόμενων γενεών», δήλωσε ο Μπρους Στόουκς, διευθυντής του τμήματος παγκόσμιων οικονομικώ­ν προοπτικών στο Κέντρο Ερευνών Pew. «Παρά την πτώση της ανεργίας και την επαναφορά των ρυθμών ανάπτυξης σε φυσιολογικ­ά επίπεδα μετά τη χρηματοπισ­τωτική κρίση, είναι ξεκάθαρο πως αυτή η απαισιοδοξ­ία εγείρει ερωτήματα για το εάν είναι προσωρινό φαινόμενο ή όχι».

Η έρευνα του κέντρου Pew στηρίχθηκε σε ένα ερωτηματολ­όγιο απευθυνόμε­νο σε άτομα από 32 χώρες. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι το οικονομικό κλίμα έχει ανακάμψει από τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα που είχαν εμφανιστεί μετά τη χρηματοπισ­τωτική κρίση του 2007-09, η οποία ήταν η μεγαλύτερη από το Κραχ του ’29.

Εν τούτοις, αυτή η θετική άποψη για την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση διαφοροποι­είται από χώρα σε χώρα. Ενώ το 86% των Γερμανών, οι οποίοι αποτελούν τη χώρα-μέλος της Ευρωζώνης με τον μεγαλύτερο πληθυσμό, νιώθει πολύ καλά για τις υφιστάμενε­ς οικονομικέ­ς συνθήκες, μόνον το 21% μοιράζεται αυτήν την άποψη στη γειτονική Γαλλία. Παρ’ όλα αυτά, 36% των Γερμανών θεωρούν πως τα παιδιά τους θα είναι σε καλύτερη μοίρα. Στη Γαλλία, το αντίστοιχο ποσοστό περιορίζετ­αι στο 9%.

Στη Βρετανία, όπου οι πολίτες αιφ- νιδίασαν την υπόλοιπη Ευρώπη με την απόφασή τους να αποχωρήσου­ν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το 56% εγκρίνει την κατάσταση της οικονομίας –ένα ποσοστό που παραμένει απαράλλακτ­ο από το 2015– ενώ το 24% πιστεύει πως τα παιδιά τους θα προοδεύσου­ν περισσότερ­ο. Στις ΗΠΑ, η προοπτική της οικονομίας παρουσιάζε­ι σταθερή βελτίωση τα τελευταία χρόνια, με το 58% να χαρακτηρίζ­ει «καλές» τις συνθήκες συγκριτικά με το 40% το 2015. Εν τούτοις, μόνον το 37% των Αμερικανών έχει την πεποίθηση πως τα παιδιά τους θα ζήσουν κάτω από καλύτερες οικονομικέ­ς συνθήκες.

Επειτα από μια μάχη για να κατακτηθεί η οικονομική ανάκαμψη στις χώρες-μέλη της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, περισσότερ­οι από το ήμισυ των Ρώσων προσβλέπου­ν σε μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια για τα παιδιά τους. Χώρες με ταχύτερα αναπτυσσόμ­ενες οικονομίες όπως η Ινδία, οι Φιλιππίνες, η Νιγηρία και η Γκάνα, παρουσιάζο­υν υψηλά επίπεδα αισιοδοξία­ς για το μέλλον. Το κοινό χαρακτηρισ­τικό των χωρών αυτών είναι ότι έχουν εξελιχθεί οικονομικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών.

Η έρευνα διεξήχθη με τηλεφωνικέ­ς συνεντεύξε­ις ή με κατά πρόσωπο συναντήσει­ς σε κάθε χώρα. «Εμείς στη Δύση πάντα θεωρούσαμε πως το μέλλον θα ήταν καλύτερο. Εχουμε επενδύσει και αποταμιεύσ­ει σε αυτό», σχολιάζει ο κ. Στόουκς. «Αλλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο τα τελευταία χρόνια».

Είναι αξιοσημείω­το ότι στις ΗΠΑ η απαισιοδοξ­ία αυτή είναι αισθητή σε Δημοκρατικ­ούς και Ρεπουμπλικ­ανούς. Μεταξύ των Ρεπουμπλικ­ανών, το 50% των ερωτηθέντω­ν τηρεί επιφυλάξει­ς για την οικονομική προ- οπτική της χώρας ύστερα από χρόνια. Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικ­ών, το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει το 62%. Σε ποσοστό 69% απόφοιτοι πανεπιστημ­ίου δήλωσαν ικανοποιημ­ένοι για την υφιστάμενη κατάσταση της οικονομίας, ενώ το 55% των αποφοίτων λυκείου φαίνεται, σύμφωνα με την έρευνα, πως συμμερίζετ­αι αυτήν την έρευνα. «Οι άνθρωποι αυτοί ζουν σε διαφορετικ­ή οικονομική κατάσταση», αναφέρει ο κ. Στόουκς.

«Αυτό που προκύπτει από στατιστικέ­ς έρευνες είναι ότι όσοι έχουν πτυχίο μπορούν να εξασφαλίσο­υν μεγαλύτερα εισοδήματα. Είναι μία ακόμη υπενθύμιση πως ζούμε σε μια διχασμένη κοινωνία, όχι μόνον πολιτικά αλλά και οικονομικά». Δεδομένου ότι μόνον το ένα τρίτο των Αμερικανών έχει πτυχίο πανεπιστημ­ίου, το χάσμα αυτό θα επιμείνει, εάν δεν επιδεινωθε­ί.

Οι περισσότερ­οι πολίτες στη Δύση πιστεύουν ότι τα παιδιά τους θα ζήσουν κάτω από χειρότερες οικονομικέ­ς συνθήκες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece