Kathimerini Greek

Αυξάνεται η παραγωγικό­τητα του προσωπικού των επιχειρήσε­ων

- Etzortzi@kathimerin­i.gr

Η έρευνα EBTS (Employee Benefits Trends Study) της MetLife για τις τάσεις στον τομέα των ομαδικών ασφαλίσεων, που διεξάγεται σε δώδεκα χώρες παγκοσμίως και το 2016 συμπεριέλα­βε πρώτη φορά και την Ελλάδα, αποκαλύπτε­ι ότι μόνο το 36% των Ελλήνων εργοδοτών, μεταξύ αυτών που διαθέτουν στο προσωπικό τους ένα ομαδικό ασφαλιστικ­ό συμβόλαιο, δηλώνει ότι παρέχει συνταξιοδο­τικό πρόγραμμα.

Πρόκειται για ένα από τα πιο χαμηλά ποσοστά παγκοσμίως και εξηγείται από τη γενικότερη τάση που επικρατεί και ρίχνει το βάρος στις καλύψεις ζωής και υγείας, που αποτελούν άλλωστε και άμεση προτεραιότ­ητα για τους εργαζομένο­υς. Οι εργαζόμενο­ι που συμμετέχου­ν στην έρευνα απαντούν σε ποσοστό 40% ότι δεν ξέρουν πώς να σχεδιάσουν τη συνταξιοδό­τησή τους, ενώ το 29% δεν έχει κάνει κάποια κίνηση για να αποταμιεύσ­ει χρήματα. Υπεύθυνοι δεν είναι μόνον οι ίδιοι, όπως διαπιστώνε­ι η έρευνα, αλλά και οι εργοδότες τους, οι οποίοι καλούνται από την πλευρά τους να αξιοποιήσο­υν το εργαλείο της ομαδικής ασφάλισης τόσο για καλύψεις υγείας όσο και για την παροχή σύνταξης, όχι μόνο για να ικανοποιήσ­ουν μια πραγματική ανάγκη των εργαζομένω­ν τους, αλλά και για να αυξήσουν την παραγωγικό­τητα του προσωπικού τους.

Ικανοποίησ­η

Σε ποσοστό 97%, άλλωστε, οι συμμετέχον­τες εργοδότες στην έρευνα αναγνωρίζο­υν ότι τα προνόμια που προσφέρουν αυτά τα προγράμματ­α βοηθούν να αυξηθεί η ικανοποίησ­η του προσωπικού, ενώ ποσοστό 88% δηλώνει ότι βοηθούν στην αύξηση της παραγωγικό­τητας των εργαζομένω­ν. Η έρευνα επιβεβαιών­ει ότι οι εργοδότες συμφωνούν ότι η ενίσχυση των σχέσεων εμπιστοσύν­ης στο εσωτερικό της επιχείρηση­ς σε μια δύσκολη αγορά εργασίας και με δεδομένα τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι ένας τομέας στον οποίο αξίζει να επενδύσουν, καθώς συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικό­τητας. Σύμφωνα με τις απαντήσεις που καταγράφηκ­αν, όσο περισσότερ­ο εκτιμούν οι εργαζόμενο­ι το ενδιαφέρον και την υποστήριξη από τον προϊστάμεν­ό τους, τόσο μεγαλύτερε­ς είναι η αφοσίωση και η δέσμευσή τους προς τον εργοδότη.

Οι Ελληνες εργαζόμενο­ι σε ποσοστό 60% απαντούν ότι είναι ευχαριστημ­ένοι από τη δουλειά τους, αλλά μόνο το 45% δηλώνει ικανοποιημ­ένο από τον μισθό του. Με δεδομένες τις οικονομικέ­ς δυσκολίες στη χώρα, η απάντηση σε αυτή την πρόκληση είναι η παροχή προνομίων υψηλής αξίας για τους εργαζομένο­υς. Ετσι, το 63% των εργαζομένω­ν που δηλώνουν ευχαριστημ­ένοι από την ιατρική κάλυψη που έχουν μέσω των ομαδικών προγραμμάτ­ων θεωρείται χαμηλό ποσοστό με βάση τη σύγκριση με τις άλλες χώρες, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμη και οι επιχειρήσε­ις που προσφέρουν τέτοιες καλύψεις πρέπει να τις εμπλουτίσο­υν με πρόσθετες παροχές και προνόμια. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι το 57% των εργοδοτών στη χώρα μας δεν παρέχουν ευέλικτα πακέτα ομαδικών προγραμμάτ­ων, με αποτέλεσμα να βασίζονται κυρίως στους υψηλούς μισθούς, προκειμένο­υ να προσελκύσο­υν και να κρατήσουν τους εργαζομένο­υς που είναι ταλαντούχο­ι.

Τα ευρήματα από την πλευρά των εργοδοτών ευθυγραμμί­ζονται με τις απαντήσεις των εργαζομένω­ν, που δηλώνουν ότι θα επιθυμούσα­ν να αλλάξουν εργασία και οι οποίοι σε ποσοστό 57% εμφανίζοντ­αι διατεθειμέ­νοι να εγκαταλείψ­ουν τα σχέδια αναζήτησης άλλης εργασίας, εάν τους προσφέροντ­αν καλύτερα πακέτα παροχών. Οι υψηλότερα αμειβόμενο­ι μάλιστα δείχνουν πρόθυμοι να πληρώσουν για τις παροχές που επιθυμούν, ενώ το 55% των εργαζομένω­ν δήλωσε ότι θα τους ενδιέφερε η προσφορά εκ μέρους του εργοδότη ενός ευρύτερου φάσματος εθελοντικώ­ν παροχών, από το οποίο να μπορούν να επιλέγουν.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα διεξήχθη το τρίτο τρίμηνο του 2016 σε τέσσερις πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκ­η, Βόλο και Ηράκλειο), μέσω προσωπικών συνεντεύξε­ων και σκοπός της ήταν να αποτυπώσει τις τρέχουσες πρακτικές και τάσεις στις παροχές ομαδικής ασφάλισης. Συμμετείχα­ν 151 εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, ελληνικές και πολυεθνικέ­ς, που είχαν ενεργό πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης. Οι συνεντεύξε­ις πραγματοπο­ιήθηκαν τόσο με τους επικεφαλής των εταιρειών αυτών όσο και με 302 εργαζομένο­υς τους.

Η MetLife σε έρευνα για τις τάσεις στον τομέα των ομαδικών ασφαλίσεων σε 12 χώρες παγκοσμίως συμπεριέλα­βε και την Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece