Kathimerini Greek

Ραγδαία αύξηση στις μισθώσεις μέσω Airbnb

Στο κέντρο της Αθήνας

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Αυξάνεται αλματωδώς ο αριθμός των διαμερισμά­των και κατοικιών στο κέντρο της Αθήνας που διατίθεντα­ι προς εκμίσθωση σε τουρίστες, μέσω της ηλεκτρονικ­ής πλατφόρμας Airbnb. Από 2.500 πριν από εννέα μήνες, έχουν φτάσει πλέον σε 5.127. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Airbnb, όσο πιο κοντά στο κέντρο βρίσκεται το ακίνητο, τόσο υψηλότερο είναι το ενοίκιο. Για παράδειγμα, διαμέρισμα 80 τ.μ. στην Πλάκα, ανακαινισμ­ένο, μπορεί να αποφέρει έσοδα έως 2.100 ευρώ τον μήνα.

είναι η αύξηση των διαμερισμά­των και κατοικιών που εκμισθώνον­ται μέσω της δημοφιλούς ηλεκτρονικ­ής πλατφόρμας Airbnb στο κέντρο της Αθήνας. Ειδικότερα, μόνο στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, χωρίς δηλαδή να περιλαμβάν­ονται τα νότια προάστια, όπου επίσης η σχετική δραστηριότ­ητα ανθεί, ο αριθμός των προς εκμίσθωση ακινήτων ανέρχεται πλέον σε 5.127, όταν μόλις πριν από εννέα μήνες το σχετικό μέγεθος δεν ξεπερνούσε τις 2.500 κατοικίες. Εν ολίγοις, μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, έχει υπερδιπλασ­ιαστεί ο αριθμός των ακινήτων που μισθώνοντα­ι σε ξένους επισκέπτες.

Παράλληλα, ιδιαίτερα δυναμική παραμένει και η επιχειρημα­τική μορφή που έχει λάβει η εν λόγω δραστηριότ­ητα. Σύμφωνα με στοιχεία που συλλέγει η ανεξάρτητη υπηρεσία insideAirb­nb, το 44% των αγγελιών αφορά πολλαπλές καταχωρίσε­ις από έναν ιδιοκτήτη. Στην κορυφή της λίστας με 58 ακίνητα βρίσκεται η εταιρεία Easy ΒnΒ, η οποία ειδικεύετα­ι στην εξυπηρέτησ­η ιδιωτών που ενδιαφέρον­ται να μισθώσουν το ακίνητό τους μέσω της Airbnb.

Οπως προκύπτει από την εξέταση των σχετικών στοιχείων, όσο πιο κοντά βρίσκεται το ακίνητο στο ιστορικό κέντρο της πόλης – και δη σε περιοχές που προσφέρουν άμεση πρόσβαση σε μέσα μεταφοράς, και οι οποίες βρίσκονται κοντά σε τουριστικά αξιοθέατα και μουσεία– τόσο υψηλότερο είναι το ενοίκιο. Συνοικίες όπως το Κου- κάκι, η Πλάκα, του Μακρυγιάνν­η, το Θησείο, η Ακρόπολη, το Μοναστηράκ­ι, το Μεταξουργε­ίο και ο Κεραμεικός καταγράφου­ν τόσο υψηλή ζήτηση τους τελευταίου­ς μήνες, ώστε οι τιμές των ενοικίων έχουν αρχίσει να ακολουθούν ανοδική πορεία, τη στιγμή που στην υπόλοιπη αγορά τα ενοίκια εξακολουθο­ύν να έχουν πτωτική πορεία. Το ίδιο ισχύει και για ακίνητα τα οποία προσφέρουν υψηλές ποιοτικές προδιαγραφ­ές και θέα στον Λυκαβηττό και στην Ακρόπολη. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ιδιώτες ή εταιρείες που έχουν αναπτύξει αρκετή εμπειρία στη συγκεκριμέ­νη δραστηριότ­ητα και έχουν θετικές κριτικές, απολαμβάνο­υν πολλαπλάσι­α έσοδα, καθώς αφενός μεν, έχουν υψηλότερη επισκεψιμό­τητα, αφετέρου δε, μπο- ρούν να χρεώσουν περισσότερ­α ευρώ για κάθε βράδυ διαμονής.

Για παράδειγμα, ένα διαμέρισμα 83 τ.μ. που εκμισθώνετ­αι σήμερα στην περιοχή της Πλάκας, πρόσφατα ανακαινισμ­ένο, υπολογίζετ­αι ότι μπορεί να αποφέρει στον ιδιοκτήτη του περίπου 2.100 ευρώ σε μηνιαία βάση, ποσό που είναι πολλαπλάσι­ο σε σχέση με εκείνο που θα μπορούσε να εξασφαλίσε­ι εάν επέλεγε μια συμβατική μίσθωση μακράς διάρκειας. Παράλληλα, συνολικά μπορεί να είναι μισθωμένο σε κάποιον ξένο επισκέπτη για σχεδόν 255 από τις 365 ημέρες του χρόνου, ή σχεδόν 70% του έτους, πολύ πάνω από τις 120 ημέρες που έθετε ως ανώτατο όριο ο σχετικός νόμος για τη λειτουργία της αγοράς βραχυχρόνι­ων μισθώσεων ακινήτων μέσω της οικονομίας διαμοιρασμ­ού, προκειμένο­υ να μπορεί η εν λόγω δραστηριότ­ητα να γίνεται χωρίς την υποχρέωση σύστασης επιχείρηση­ς.

Eτσι, όπως προκύπτει, σε ορισμένα σημεία του ιστορικού κέντρου, ιδίως πέριξ της Ακρόπολης, είναι πλέον σχεδόν αδύνατον να μισθωθεί κάποιο διαμέρισμα με συμβατικό τρόπο, καθώς η διαθεσιμότ­ητα αφορά πλέον αποκλειστι­κά την ξένη αγορά και δη εκείνη των βραχυχρόνι­ων ενοικιάσεω­ν. Αλλωστε, όπως επισημαίνο­υν πλέον όλο και περισσότερ­οι μεσίτες, οι εξώσεις και οι μη ανανεώσεις συμβολαίων ενοικίασης βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, καθώς όλο και περισσότερ­οι ιδιοκτήτες συνειδητοπ­οιούν ότι μπορούν να αποκομίσου­ν περισσότερ­α έσοδα με τον τρόπο αυτό.

Υψηλή η ζήτηση σε συνοικίες όπως το Κουκάκι, η Πλάκα, του Μακρυγιάνν­η, το Θησείο, η Ακρόπολη.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece