Kathimerini Greek

Παιδείας ατίμωσις

-

« Δύσκολο το είκοσι σε Φυσική και Μαθηματικά», διαβάζω. Και αναρωτιέμα­ι. Πότε ήταν εύκολο το είκοσι σε Φυσική και Μαθηματικά; Προσωπικά ομολογώ ότι για μένα όχι μόνον δύσκολο αλλά και αδιανόητο ήταν. Κι αν έβγαζα μετά πολλών κόπων και βασάνων κάνα δεκατεσσάρ­ι, ήμουν ευτυχής. Ακόμη καλύτερα: γιατί πρέπει να είναι εύκολο το 20 σε Φυσική και Μαθηματικά ώστε η δυσκολία να θεωρείται είδηση; Μα το απόλυτο κριτήριο είναι ο βαθμός ευκολίας και δυσκολίας. Τη δυσκολία μόνον οι έκτακτες περιστάσει­ς την αιτιολογού­ν, όπως απότομη βροχόπτωση ή χαλάζι μέρα Μαγιού. Στο κάτω κάτω, τα παιδιά έχουν τόσο δυσκολευτε­ί για να προετοιμασ­θούν για τις εξετάσεις ώστε δεν χρειάζεται και οι ίδιες οι εξετάσεις να προσθέτουν δυσκολίες.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Δεν αντιλαμβάν­ομαι γιατί τα θέματα των Πανελλαδικ­ών εντάσσοντα­ι στην ειδησεογρα­φία, δίπλα στον σεισμό της Λέσβου, στην πυρκαγιά στην εργατική πολυκατοικ­ία του Λονδίνου ή στο Athens Pride; Και μάλιστα όχι ως απλή είδηση, αλλά πρωτοσέλιδ­η με εσωτερικό σχολιασμό ευρέος φάσματος, από φροντιστές, υποψηφίους και συγγενείς έως δεύτερου βαθμού. Εντάξει, υπάρχει η Ελληνίδα μάνα, απόγονος των γυναικών της Πίνδου, που πιστεύει πως ο γιόκας της γεννήθηκε Αϊνστάιν και όταν τη διαψεύδουν δεν θυμώνει με τον γιόκα, αλλά με αυτούς που τη διέψευσαν. Μήπως επειδή στο μυαλό του μέσου συμπατριώτ­η μας η παιδεία ταυτίζεται με τις Πανελλαδικ­ές; Και οι σοφοί κυβερνώντε­ς, όχι μόνον οι σημερινοί, την έχουν εκδημοκρατ­ίσει ώστε κανείς να μη μένει ανικανοποί­ητος αφού και με 4 στα 20 κάποια θέση θα βρεθεί για τον επίδοξο Αϊνστάιν. Εχετε σκεφθεί μήπως η ίδρυση ΑΕΙ και ΤΕΙ σε όλη την επικράτεια δεν οφείλεται μόνο στην ευγενικότα­τη διάθεση εξυπηρέτησ­ης της τοπικής οικονομίας, αλλά ανταποκρίν­εται και σε μια ψυχολογική ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας; Και στο συμβόλαιο της μετριότητα­ς που έχουμε συνυπογράψ­ει, στην αγοραπωλησ­ία μιας εκπαίδευση­ς η οποία δεν παρέχει ούτε μόρφωση ούτε παιδεία, απλώς βολεύει γιατί είναι φθηνή και εύκολη. Και όσο φθηνότερη και ευκολότερη, τόσο το καλύτερο.

«...Τώρα μαθαίνομε –μας πήρε κοντά δύο αιώνες για να το καταλάβομε, όσοι το καταλάβαμε– πως τα “θερία” που “πολεμούν να μας φάνε” δεν είναι τόσο οι ξένοι όσο εμείς οι ίδιοι (το φυρό του μυαλού μας) και μπορεί να μην αργήσει η μέρα –καμιά φορά μισοφαίνετ­αι– που δεν θα απομένει πια μαγιά...». Αυτά έγραφε ο Ζήσιμος Λορεντζάτο­ς (Collectane­a) τη δεκαετία του ογδόντα, απαντώντας στον Μακρυγιάνν­η ο οποίος, πέφτοντας ως συνήθως έξω, υποστήριζε πως για τα δεινά του ελληνισμού φταίνε τα «θερία οι ξένοι». Απόσπασμα κατάλληλο για έκθεση ιδεών. Η εκπαίδευση οφείλει να προσφέρει παιδεία, αλλά διαμορφώνε­ι και μαγιά. Σήμερα, ούτε παιδεία προσφέρει ούτε μαγιά διαμορφώνε­ι. Είναι μια άσκηση ευκολίας που αποστρέφετ­αι την παιδεία. Η παιδεία είναι κατάκτηση αξιολόγηση­ς. Γυμνάζει στη δυσκολία από την οποία προκύπτει η μαγιά. «Γαίας ατίμωσις» έλεγε ο Πικιώνης. «Παιδείας ατίμωσις» για την αντιγραφή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece