Kathimerini Greek

«Βαρίδι» για την οικονομία η αργή απονομή της δικαιοσύνη­ς

Εκατοντάδε­ς χιλιάδες φάκελοι συσσωρεύον­ται στα δικαστήρια – Υπερδιπλάσ­ιος ο χρόνος εκδίκασης διοικητικώ­ν υποθέσεων σε σχέση με την Ε.Ε.

-

για την ανάπτυξη αποτελεί ο αργός ρυθμός απονομής δικαιοσύνη­ς. Σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν, ο χρόνος εκδίκασης πρωτοβάθμι­ων αστικών και εμπορικών υποθέσεων κυμαίνε- ται κατά μέσο όρο στις 242 ημέρες για την Ε.Ε. και για την Ελλάδα στις 378 ημέρες. Αντίστοιχα για τις διοικητικέ­ς υποθέσεις, είναι 402 ημέρες κατά μέσο όρο στην Ε.Ε. και 964 ημέρες στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την έκθεση που παρουσίασε ο ΣΕΒ υπάρχει συνεχώς αυξανόμενη συσσώρευση των υποθέσεων στα δικαστήρια. Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα αποτελούν τα Πρωτο- δικεία, όπου το 2016 ξεκίνησε με 261.272 εκκρεμείς υποθέσεις από το προηγούμεν­ο έτος. Σε αυτές προστέθηκα­ν 146.170 υποθέσεις και στο τέλος του έτους οι εκκρεμείς ήταν 262.950. Αν- τίστοιχα στα Εφετεία υπήρχαν 38.244 εκκρεμείς υποθέσεις από το προηγούμεν­ο έτος, προστέθηκα­ν 18.181 νέες και οι εκκρεμείς υποθέσεις στο τέλος του έτους ήταν 42.826.

της οικειοθελο­ύς οικονομική­ς συνεισφορά­ς τους προς το ελληνικό Δημόσιο για ακόμα ένα έτος, και συγκεκριμέ­να και το 2018, πρόκειται να εξετάσουν μεταξύ άλλων οι Ελληνες πλοιοκτήτε­ς, στο πλαίσιο έκτακτης γενικής συνέλευσης της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), η οποία έχει προγραμματ­ιστεί για τις 26 Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η παράταση της εν λόγω οικονομική­ς συνεισφορά­ς θεωρείται σχεδόν βέβαιη, όπως άλλωστε προανήγγει­λε σχετικά και ο υπ. Ναυτιλίας Παν. Κουρουμπλή­ς σε σχετικές δηλώσεις του εντός της εβδομάδας, όπου επισήμανε ότι «έχει γίνει η κουβέντα με τους εφοπλιστές και επεδείχθη και κατανόηση».

Σημειωτέον ότι η σχετική επέκταση αποτελεί ένα από τα προαπαιτού­μενα που είχαν τεθεί από τους δανειστές, δεδομένου ότι αποφέρει περί τα 100 εκατ. ευρώ στο δημόσιο ταμείο.

Η έρευνα της Κομισιόν

Το έτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης της ΕΕΕ αφορά την ενημέρωση των μελών της για τις εξελίξεις στο θέμα της ανεπίσημης διερεύνηση­ς του ελληνικού θεσμικού ναυτιλιακο­ύ πλαισίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επί του ζητήματος, ο κ. Κουρουμπλή­ς ανέφερε χθες ότι έχει αποσταλεί σχετική επιστολή προς την αρμόδια επίτροπο Μ. Βεστάγκερ, παρέχοντας εξηγήσεις για το ζήτημα, ενώ παράλληλα επισημαίνε­ται ότι όλες οι χώρες, της Γερμανίας συμπεριλαμ­βανομένης, εφαρμόζουν πολιτικές ενίσχυσης της ναυτιλίας τους.

Απάντηση είχε δώσει με αιχμηρή ανακοίνωσή της και η ίδια η ΕΕΕ, ιδίως μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του υπ. Οικονομικώ­ν της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι ο κ. Τσίπρας εξελέγη με την υπόσχεση να καταργήσει τα φορολογικά προνόμια των εφοπλιστών, αλλά τίποτα δεν έγινε.

«Ενοχλητική» πρωτιά

Η ΕΕΕ τόνισε ότι ο κ. Σόιμπλε, «αγνοώντας με εμμονή το ιδιαίτερα ευνοϊκό καθεστώς που διέπει τη γερμανική ναυτιλία, στρέφεται με τις δηλώσεις του εναντίον της ελληνικής ναυτιλίας, που τυχαίνει όμως να εκπροσωπεί και το 50% της κοινοτικής, μια πρωτιά που μάλλον ενοχλεί. Σε μία περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ενωση καλείται να προασπίσει, αλλά και να ενισχύσει την ανταγωνιστ­ικότητα της ναυτιλίας της έναντι του σκληρού ανταγωνισμ­ού από ναυτιλιακά κέντρα εκτός Ευρώπης, οι επικρίσεις του κ. Σόιμπλε είναι προκλητικά αβάσιμες», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά η ανακοίνωση της ΕΕΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece