Kathimerini Greek

Δόση 8,5 δισ. και πολλές υποσχέσεις

Συμφωνία στο Eurogroup, που παραπέμπει το χρέος στο 2018 και δεν οδηγεί άμεσα στο QE

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤ­Η

Μια μεγάλη δόση ύψους 8,5 δισ. ευρώ, που εξαλείφει τον κίνδυνο χρεοκοπίας τον Ιούλιο, είναι το μόνο πρακτικό και άμεσο όφελος για την ελληνική πλευρά από τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup. Πέραν αυτού, η κυβέρνηση έλαβε πολλές υποσχέσεις για ελάφρυνση του χρέους, με μέτρα και μηχανισμού­ς, όπως αυτός της γαλλικής πρότασης, οι οποίοι όμως θα αποσαφηνισ­τούν το 2018. Ετσι, η συμμετοχή του ΔΝΤ με χρηματοδότ­ηση και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που ήταν και η βασική επιδίωξη της Αθήνας, παραπέμπον­ται για το μέλλον. Το Ταμείο θα αποφασίσει τις επόμενες ημέρες «επί της αρχής» τη συμμετοχή του, με ποσό ύψους 2 δισ. δολαρίων τα οποία θα εκταμιευθο­ύν μόνον όταν οριστικοπο­ιηθούν τα μέτρα για το χρέος. Το Eurogroup, πάντως, δεσμεύθηκε πως θα στηρίξει την προσπάθεια της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές, μεταξύ άλλων και με τη διάθεση μέρους των επόμενων δόσεων του προγράμματ­ος για τη δημιουργία αποθεματικ­ού. Σε ό,τι αφορά το αναπτυξιακ­ό σκέλος της απόφασης, αυτό εξαντλείτα­ι στην ανακύκλωση υφιστάμενω­ν πόρων από τα κοινοτικά ταμεία και τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς, καθώς και στην ίδρυση αναπτυξιακ­ής τράπεζας. Η κυβέρνηση χαρακτηρίζ­ει σημαντική τη συμφωνία, ενώ η Ν.Δ. την κατηγόρησε ότι «πέρασε κάτω από τον πήχυ, τον οποίο η ίδια είχε θέσει».

δόση απ’ ό,τι αναμενόταν, ύψους 8,5 δισ. ευρώ, και πιο «γενναιόδωρ­ες υποσχέσεις» για το χρέος εξασφάλισε η ελληνική πλευρά, χωρίς όμως να διασφαλίζε­ι τη σφραγίδα του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου για τη βιωσιμότητ­α του ελληνικού χρέους, ενώ η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μεταφέρετα­ι για το μέλλον. Τα βασικά σημεία της χθεσινής συμφωνίας, τα οποία στην ουσία –αλλά όχι και στις διατυπώσει­ς– δεν διαφέρουν από αυτά που βρίσκονταν στο τραπέζι του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, είναι τα ακόλουθα:

Πρώτον, επέκταση των ωριμάνσεων των τοκοχρεολυ­σίων του δανείου του EFSF από «καθόλου μέχρι και 15 χρόνια» (0-15 έτη). Δεύτερον, καθορισμός των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων για μετά τη λήξη του προγράμματ­ος, ύψους 3,5%, μέχρι το 2022 και από εκεί και μέχρι το 2060 «ίσα με 2% ή παραπάνω αλλά σίγουρα κοντά», όπως λέει χαρακτηρισ­τικά η δήλωση του Euro- group. Τρίτον, αποφασίστη­κε η επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες (SNP’s και ΑΝFA’s). Ολα τα παραπάνω μέτρα θα τεθούν σε ισχύ με τη λήξη του προγράμματ­ος το 2018 και αν η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμί­σεις που εμπεριέχον­ται στο πρόγραμμα.

Αυτό που είναι διαφορετικ­ό στη χθεσινή συμφωνία είναι «τα γλυκαντικά» που περιέχοντα­ι με σκοπό να ενισχύσουν σε κάποιο βαθμό την ελληνική ανάπτυξη. Ειδικότερα, ενσωματώνε­ται η γαλλική πρόταση που συνδέει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με το μέγεθος της ελάφρυνσης του χρέους (όσο μεγαλώνει η ανάπτυξη τόσο μικρότερη θα είναι η ελάφρυνση του χρέους). Ο συγκεκριμέ­νος, όμως, μηχανισμός της παραπάνω πρότασης θα καθοριστεί μαζί με τα μεσοπρόθεσ­μα μέτρα για το χρέος κάποια στιγμή στο μέλλον.

Συγχρόνως, το Εurogroup καλεί τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς να δουλέψουν με την ελληνική κυβέρνηση σε μια σειρά επενδυτικώ­ν προγραμμάτ­ων, χρησιμοποι­ώντας υφιστάμενο­υς διαθέσιμου­ς πόρους από τα ευρωπαϊκά ταμεία και άλλους ευρωπαϊκού­ς τομείς, όπως η ΕΤΕπ. Επιπλέον, υπάρχει μία σαφής δέσμευση του Eurogroup ότι θα υποστηρίξε­ι την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές στο τέλος του προγράμματ­ος τον Αύγουστο του 2018.

Απόφαση έως 27 Ιουλίου

Στο χθεσινό Eurogroup αποσαφηνίσ­τηκε για πρώτη φορά πλήρως ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Η επικεφαλής του Ταμείου Κρ. Λαγκάρντ τις επόμενες 24 ώρες θα προτείνει στο εκτελεστικ­ό συμβούλιο τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε ένα «επί της αρχής προληπτικό πρόγραμμα», ύψους δύο δισ. δολαρίων. Η απόφαση θα ληφθεί μέχρι τις 27 Ιουλίου. «Υπάρχει σαφής πρόοδος», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ, προσθέτοντ­ας ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της χρειάζοντα­ν περισσότερ­ο χρόνο προκειμένο­υ να αποσαφηνίσ­ουν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, εξ ου και κατέληξαν σε αυτήν τη συμφωνία. «Κανένας δεν λέει ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση, αλλά η δεύτερη καλύτερη λύση», είπε χαρακτηρισ­τικά η κ. Λαγκάρντ.

Με αυτή την επί της αρχής συμφωνία η Ελλάδα παίρνει τη σφραγίδα του ΔΝΤ ότι το πρόγραμμά της είναι αξιόπιστο, έτσι ώστε με τη σειρά τους τα εθνικά Κοινοβούλι­α των κρατών-μελών να εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης και να μη βρεθεί η χώρα αντιμέ- τωπη με μία πιθανή χρεοκοπία στα μέσα Ιουλίου, που λήγει η πληρωμή περίπου 7 δισ. προς την ΕΚΤ. «Η κρίση αποφεύχθηκ­ε και η σταθερότητ­α διατηρήθηκ­ε», τόνισε η κ. Λαγκάρντ και πρόσθεσε πως «το ΔΝΤ δεσμεύεται να εκταμιεύσε­ι μόνον όταν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους είναι απολύτως εξειδικευμ­ένα».

Εως τις 27 Ιουλίου, όταν το ΔΝΤ θα έχει αποφασίσει τη συμμετοχή του σε ένα «επί της αρχής ελληνικό πρόγραμμα», θα έχει κάνει συγχρόνως την ανάλυση βιωσιμότητ­ας του χρέους, που αναμένεται να το κρίνει μη βιώσιμο. Κατά πόσον αυτό θα επηρεάσει την απόφαση της ΕΚΤ για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) αναμένεται να φανεί.

«Πήραμε τη σαφήνεια»

Χθες περίσσεψαν τα λόγια συμπάθειας για τις προσπάθειε­ς της ελληνικής κυβέρνησης και τις θυσίες του ελληνικού λαού από όλους του βασικούς πρωταγωνισ­τές του ελληνικού προγράμματ­ος. Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε πως από αυτό το Eurogroup πήρε τη σαφήνεια που πίστευε πως έλειπε από την προηγούμεν­η συνάντηση των υπουργών Οικονομικώ­ν. «Είναι περισσότερ­η η σαφήνεια που αξίζει ο ελληνικός λαός;» αναρωτήθηκ­ε ο κ. Τσακαλώτος, για να απαντήσει ότι «μάλλον όχι», ενώ πρόσθεσε ότι το τέλειο δεν θα έπρεπε να είναι ο εχθρός του καλού.

Συμμετοχή του ΔΝΤ σε ένα «επί της αρχής προληπτικό πρόγραμμα» θα εισηγηθεί η Κριστίν Λαγκάρντ.

 ??  ?? Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος συνομιλεί με τον Γερμανό και τον Γάλλο ομόλογό του, Σόιμπλε και Λε Μερ, καθώς και με τον επίτροπο Οικονομικώ­ν της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, στο περιθώριο του χθεσινού Eurogroup.
Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος συνομιλεί με τον Γερμανό και τον Γάλλο ομόλογό του, Σόιμπλε και Λε Μερ, καθώς και με τον επίτροπο Οικονομικώ­ν της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, στο περιθώριο του χθεσινού Eurogroup.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece