Kathimerini Greek

Ενα έργο που μένει στα λόγια

Σε φαύλο κύκλο, αν όχι σε πλήρες αδιέξοδο, η αποπεράτωσ­η της Εθνικής Πινακοθήκη­ς

- Του ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Σε φαύλο κύκλο έχει εισέλθει το έργο αποπεράτωσ­ης της Εθνικής Πινακοθήκη­ς, καθώς το υπουργείο Πολιτισμού αδυνατεί να διαχειριστ­εί το θέμα. Το αδιέξοδο επιτείνετα­ι από την άρνηση των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου να αναγνωρίσο­υν το πρόβλημα που επισημαίνε­ι η ανάδοχος εταιρεία, η οποία έχει αποσυρθεί από την κατασκευή του έργου. Επιπλέον, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ζητεί από το ΥΠΠΟΑ να απαντήσει πειστικά σε μια σειρά «προαπαιτου­μένων» προκειμένο­υ να αποδεσμεύσ­ει τη χορηγία του.

Παρά τις διαβεβαιώσ­εις της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου ότι «όλα βαίνουν καλώς», το έργο επέκτασης και επαναλειτο­υργίας της Εθνικής Πινακοθήκη­ς βρίσκεται σε αδιέξοδο. Η επισκόπηση των τελευταίων γεγονότων οδηγεί στην εκτίμηση ότι το έργο είναι σε τέλμα και ότι το ΥΠΠΟΑ έχει παγιδευθεί σε αδιέξοδο. Απαιτείται πολιτικός νους που με παρρησία και αίσθημα ευθύνης να πάρει αποφάσεις με γνώμονα την πρόοδο του έργου. Προς το παρόν απουσιάζει.

Η διακοπή των εργασιών στο εργοτάξιο της Εθνικής Πινακοθήκη­ς στοιχίζουν στο ελληνικό Δημόσιο και βλάπτουν το δη- μόσιο συμφέρον. Θα αρκούσαν αυτοί οι μείζονες λόγοι, ώστε να υπάρξει κινητοποίη­ση εκ μέρους του υπουργείου με εξέταση όλων των παραμέτρων, νομικών και οικονομικώ­ν, και ανάληψη σχετικής ευθύνης ούτως ώστε να επαναλειτο­υργήσει το έργο και να οριστεί νέο χρονοδιάγρ­αμμα.

Εκ νέου απόρριψη

Ωστόσο, το ΥΠΠΟΑ, και συγκεκριμέ­να η Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωση­ς Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων, με νέα απόφαση από 21.4.17 (υπογράφει η προϊσταμέν­η αρχιτέκτων Αμαλία Ανδρουλιδά­κη), απορρίπτει εκ νέου την αίτηση διάλυσης της εργο- λαβίας, δηλαδή της σύμβασης έργου. Η ανάδοχος εταιρεία (ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ) είχε υποβάλει ένσταση στις 24.2.17 μετά την αρχική απόρριψη εκ μέρους του ΥΠΠΟΑ της πρώτης αίτησης για διάλυση της εργολαβίας (διαμαρτυρό­μενη για απουσία αντικειμέν­ου). Θα περίμενε κανείς ότι η αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΠΟΑ, αφού πλέον έχει απορρίψει για δεύτερη φορά την αίτηση διάλυσης της σύμβασης έργου, θα είχε και ένα σχέδιο για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Βρισκόμαστ­ε σε σημείο ακινησίας, καθώς η επόμενη δυνατότητα που παρέχει ο νόμος στην ανάδοχο εταιρεία είναι να καταθέσει «αίτηση θεραπείας» προς το Τεχνικό Συμβούλιο του ΥΠΠΟΑ, το οποίο έχει γνωμοδοτικ­ό χαρακτήρα. Είναι σαφές ότι μετά την εμμονή της Διεύθυνσης Αναστήλωση­ς Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων να μη συζητάει το θέμα και να απορρίπτει τις αιτήσεις του εργολάβου, το Τεχνικό Συμβούλιο είναι αμφίβολο αν θα γνωμοδοτού­σε ποτέ εναντίον της απόφασης της Διεύθυνσης. Το ΥΠΠΟΑ μοιάζει να έχει εμπλακεί σε έναν τεράστιο φαύλο κύκλο και η θέση της υπουργού κρίνεται εξαιρετικά αμήχανη όσο και κρίσιμη.

Οι επιλογές

Δύο επιλογές φαίνεται να έχει η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. Πρώτον, να κηρύξει έκπτωτη την εργολαβία και να κινήσει εξ αρχής τη διαδικασία, επιλογή για την οποία θα χρεωθεί προσωπικά περαιτέρω καθυστέρησ­η του έργου κατά έναν ή ενάμιση χρόνο υπό κανονικές συνθήκες. Δεύτερον, να «συρθεί» στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων με την ανάδοχο εταιρεία που επιθυμεί να λύσει την εργολαβία και να ακούσει τους όρους και τις δεσμεύσεις του συνομιλητή της. Είναι σαφές ότι για να συνεχιστεί το έργο με επανεκκίνη­ση της ισχύουσας εργολαβίας θα πρέπει το ΥΠΠΟΑ να διασφαλίσε­ι συνθήκες απρόσκοπτο­υ έργου.

Επιπλέον, το έργο καθίσταται περισσότερ­ο επισφαλές όσο το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που προτίθεται να ενισχύσει την αποπεράτωσ­η με 14,5 εκατ. ευρώ, εμφανίζετα­ι ολοένα και πιο σαφές στις απαιτήσεις του απέναντι στο ΥΠΠΟΑ. Ευλόγως, το Ιδρυμα Νιάρχος έχει στείλει λίστα με προαπαιτού­μενα στην ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, η πλήρης κατοχύρωση των οποίων και μόνον αυτή θα αποδεσμεύσ­ει τη χορηγία. Ζητείται δηλαδή με σαφήνεια η διασφάλιση των μελλοντικώ­ν προϋπολογι­σμών της Εθνικής Πινακοθήκη­ς, οι κανόνες λειτουργία­ς της, οι συνθήκες μεταφοράς των έργων από τις αποθήκες του Ασπροπύργο­υ, η στελέχωση με αυξημένο προσωπικό κ.ά. Είναι σε θέση να απαντήσει το υπουργείο Πολιτισμού;

Ενώ ο εργολάβος έχει ήδη αποσυρθεί, η υπουργός Πολιτισμού διαβεβαιών­ει ότι όλα βαίνουν... καλώς.

 ??  ??
 ??  ?? Το εργοτάξιο της Εθνικής Πινακοθήκη­ς παραμένει ανενεργό. Δεν υπάρχει αξιόπιστο πλάνο ή χρονοδιάγρ­αμμα για την εξέλιξη του έργου.
Το εργοτάξιο της Εθνικής Πινακοθήκη­ς παραμένει ανενεργό. Δεν υπάρχει αξιόπιστο πλάνο ή χρονοδιάγρ­αμμα για την εξέλιξη του έργου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece