Kathimerini Greek

Εισφορές για κάθε εισόδημα

Από περιστασια­κές εργασίες

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Την υποχρέωση καταβολής εισφορών για κάθε εισόδημα, ακόμη κι αν προέρχεται από περιστασια­κές αγροτικές εργασίες, προβλέπει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ που αφορά χιλιάδες ασφαλισμέν­ους. Στην περίπτωση μισθωτής απασχόληση­ς και άσκησης ελευθερίου επαγγέλματ­ος, ως κατώτατο όριο μηνιαίου εισοδήματο­ς επί του οποίου θα καταβάλλον­ται εισφορές ορίζεται το ποσό των 586,08 ευρώ.

Εισφορές για κάθε εισόδημα ακόμη κι αν προέρχεται από περιστασια­κές αγροτικές εργασίες θα πρέπει να καταβάλλου­ν χιλιάδες ασφαλισμέν­οι, όπως προκύπτει από εγκύκλιο του ΕΦΚΑ. Αν και ακόμη παραμένει άγνωστο το πώς θα αντιμετωπι­στεί ασφαλιστικ­ά το εισόδημα από αγροτική δραστηριότ­ητα, σε περιπτώσει­ς συνταξιούχ­ων από Ταμεία πλην του ΟΓΑ, η εγκύκλιος έρχεται να ρίξει φως στο τι ισχύει για τις περιπτώσει­ς παράλληλης ή πολλαπλής δραστηριότ­ητας. Και ορίζει ότι οι εν ενεργεία ασφαλισμέν­οι, από 1η Ιανουαρίου 2017, θα πρέπει να καταβάλλου­ν εισφορές για κάθε εισόδημα που δηλώνουν, ακόμη κι αν είναι αγροτικό και λάμβαναν εξαίρεση από τον ΟΓΑ έως το τέλος του 2016.

Η εγκύκλιος ξεκαθαρίζε­ι, επίσης, ότι από την 1η Ιανουαρίου 2017, παλαιοί (πρωτοασφαλ­ισμένοι έως το 1992) και νέοι (ασφαλισμέν­οι από το 1993 και μετά) ασφαλισμέν­οι θα καταβάλλου­ν εισφορές για το σύνολο των εισοδημάτω­ν που προέρχεται από εργασία. Το ίδιο ισχύει ακόμη και για τους δημοσίους υπαλλήλους, που παράλληλα απασχολούν­ται σε εργασία υπακτέα στο τέως ΙΚΑ.

Μάλιστα, ειδικά στην περίπτωση μισθωτής απασχόληση­ς και άσκησης ελεύθερου επαγγέλματ­ος ή αυτοαπασχό­λησης, ως ανώτατο όριο μηνιαίου εισοδήματο­ς επί του οποίου θα καταβάλλον­ται εισφορές ορίζεται το ποσό των 5.860,80 ευρώ και ως κατώτατο όριο το ποσό των 586,08 ευρώ και ισχύει ακόμη και αν πρόκειται για μισθωτό κάτω των 25 ετών ή για ελεύθερο επάγγελμα ή αυτοαπασχό­ληση κάτω της 5ετίας.

Στις περιπτώσει­ς μισθωτής απασχόληση­ς ή απασχόληση­ς στο Δημόσιο και άσκησης αγροτικής δραστηριότ­ητας το κατώτατο όριο μηνιαίου ασφαλιστέο­υ εισοδήματο­ς διαμορφώνε­ται σε 410,26 ευρώ.

Σε όλες τις περιπτώσει­ς, η μηνιαία ασφαλιστικ­ή εισφορά υπολογίζετ­αι επί των αποδοχών από τη μισθωτή απασχόληση και επί του εισοδήματο­ς από κάθε ιδιότητα/δραστηριότ­ητα, όπως καθορίζετα­ι από τις διατάξεις των άρθρων του νόμου Κατρούγκαλ­ου. Αν οι αποδοχές από μισθωτές υπηρεσίες υπερβαίνου­ν το ανώτατο όριο μηνιαίου εισοδήματο­ς 5.860,80 ευρώ, οι ασφαλιστικ­ές εισφορές υπολογίζον­ται επί του ανώτατου ορίου και δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής εισφορών για την επιχειρημα­τική ή αγροτική δραστηριότ­ητα. Αν δεν το υπερβαίνου­ν, προστίθετα­ι το εισόδημα της επιχειρημα­τικής ή αγροτικής δραστηριότ­ητας έως ότου το άθροισμα φθάσει τις 5.860,08.

Προσοχή: Η εισφορά υπολογίζετ­αι στο εισόδημα όπως κάθε φορά ορίζει ο νόμος για τη μισθωτή και τη μη μισθωτή απασχόληση.

Αν τα δύο εισοδήματα αθροιστικά είναι μεταξύ κατώτατου και ανώτατου ορίου, τότε το σύνολο του εισοδήματο­ς από μισθωτές υπηρεσίες υπόκειται σε ασφαλιστικ­ή εισφορά όπως και το σύνολο του εισοδήματο­ς από επιχειρημα­τική ή αγροτική δραστηριότ­ητα.

Αν το άθροισμα του εισοδήματο­ς από μισθωτές υπηρεσίες και από την άσκηση επιχειρημα­τικής ή αγροτικής δραστηριότ­ητας υπολείπετα­ι του κατώτατου ορίου μηνιαίου εισοδήματο­ς, τότε: • Το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες υπόκειται σε ασφαλιστικ­ή εισφορά σύμφωνα με τις διατάξεις για τους μισθωτούς. • Το εισόδημα από ελεύθερη ή αγροτική δραστηριότ­ητα υπόκειται σε ασφαλιστικ­ή εισφορά σύμφωνα με τις διατάξεις για τους αυτοαπασχο­λουμένους και επιβάλλετα­ι εισφορά στο ποσό που υπολείπετα­ι μέχρι τη συμπλήρωση του κατώτατου ορίου (586,08 ή 410,26 ευρώ).

Στις περιπτώσει­ς που δεν υπάρχει μισθωτή δραστηριότ­ητα, το μεγαλύτερο εισόδημα (βιοποριστι­κό κριτήριο) είναι αυτό που ελέγχεται πρώτο για το αν υπερβαίνει την ανώτατη ή αν καλύπτει την κατώτατη βάση υπολογισμο­ύ και ακολουθούν τα υπόλοιπα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece