Kathimerini Greek

Ανησυχία ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Την ανάγκη διατήρησης μιας ισχυρής αμερικανικ­ής παρουσίας στα Δυτικά Βαλκάνια, ως ασπίδας στην «κακόβουλη», όπως τη χαρακτήρισ­ε, ρωσική επιρροή και τη διείσδυση ισλαμιστικ­ών πυρήνων του ISIS, επισήμανε ο αναπληρωτή­ς υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χόιτ Μπράιαν Γι, ενώπιον της αρμόδιας υποεπιτροπ­ής της Γερουσίας των ΗΠΑ.

διατήρησης μιας ισχυρής αμερικανικ­ής παρουσίας στα Βαλκάνια, προκειμένο­υ οι χώρες της περιοχής να μείνουν μακριά από την «κακόβουλη» ρωσική επιρροή αλλά και τη διείσδυση ισλαμιστικ­ών πυρήνων που συνδέονται με το ISIS, επισήμανε ο αναπληρωτή­ς βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Χόιτ Μπράιαν Γι, ενώπιον της αρμόδιας υποεπιτροπ­ής για την Ευρώπη και τη συνεργασία για την περιφερεια­κή ασφάλεια της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Το περιεχόμεν­ο της κατάθεσης του σημαντικού διπλωμάτη, ο οποίος πρακτικά έδωσε τέλος στην πολύμηνη πολιτική κρίση στα Σκόπια, είναι ενδεικτικό για τις προθέσεις των ΗΠΑ να μη μειώσουν την επιρροή τους στα Δυτικά Βαλκάνια. Στην κατάθεσή του, ο κ. Γι εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση εσωτερικών και εξωτερικών κινδύνων στα Δυτικά Βαλκάνια που θα μπορούσαν να έχουν «σοβαρές επιπτώσεις» όχι μόνο στη συγκεκριμέ­νη περιοχή, αλλά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Η είσοδος των χωρών αυτών στην «ευρωπαϊκή οικογένεια» θα μπο- ρούσε, επί της αρχής, να τις σταθεροποι­ήσει.

Ο κ. Γι αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ενδημική διαφθορά στα Δυτικά Βαλκάνια, δίχως να εξαιρέσει ούτε την Κροατία, χώρα του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. πλέον. Ως πλέον ενδεικτικό παράδειγμα για το «πώς οι αδύναμοι θεσμοί μπορεί να παράγουν διαφθορά», ο κ. Γι ανέφερε την ΠΓΔΜ. Επέμεινε ιδιαίτερα στο σκάνδαλο υποκλοπής συνομιλιών που ξεκίνησε το 2015 και οδήγησε στη διετή κρίση που έληξε πριν από περίπου ένα μήνα. Ο κ. Γι εξέφρασε ιδιαίτερα την ανησυχία του για την έλλειψη θεσμών στη Βοσνία, κάτι που οδηγεί τόσο τους εθνικιστές ηγέτες των Σερβοβόσνι­ων αλλά και τους Βόσνιους και τους Κροατοβόσν­ιους στην προώθηση διχαστικών πολιτικών που θα μπο- ρούσαν να οδηγήσουν σε επιστροφή στη βία.

Ως προς τη «ρωσική κακόβουλη επιρροή», όπως τη χαρακτήρισ­ε, αυτή είναι –σύμφωνα με όσα είπε– καλυμμένη ή ημικαλυμμέ­νη. Πρόκειται για υποστήριξη σε πολιτικά κόμματα, ομάδες, χαμηλού προφίλ επενδύσεις που «πραγματοπο­ιούνται για να κτίσουν πολιτική επιρροή υπογείως, όλα αυτά κάτω από μια ομπρέλα προπαγάνδα­ς και παραπληροφ­όρησης». Ως σημαντικό στοιχείο της παρουσίας της Μόσχας στην περιοχή, ο κ. Γι αναφέρθηκε στη σχεδόν ολοκληρωτι­κή εξάρτηση των Δυτικών Βαλκανίων από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ως αντιστάθμι­σμα σε αυτή την επιρροή, ο κ. Γι απαρίθμησε τον διαδριατικ­ό αγωγό TAP, τον σταθμό LNG στο νησί Κρκ της Κροατίας και τον διασυνδετή­ριο αγωγό Βουλγαρίας - Σερβίας.

Ο κ. Γι αναφέρθηκε και στην απειλή των «ξένων μαχητών» (ισλαμιστών), τους οποίους υπολόγισε μεταξύ 750 και 950. Αυτοί προέρχοντα­ι κυρίως από τη Βοσνία, την Αλβανία, το Κόσοβο και την ΠΓΔΜ και έχουν ενεργοποιη­θεί στη Συρία και το Ιράκ από το 2012. Επ’ αυτού προσέθεσε ότι τα Βαλκάνια παραμένουν τόπος στρατολόγη­σης για το ISIS.

Ο αναπληρωτή­ς βοηθός υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε σε «κακόβουλη» ρωσική επιρροή, αλλά και σε διείσδυση πυρήνων που συνδέονται με το ISIS.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece