Kathimerini Greek

Βούλευμα κατά στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ

- Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την παραπομπή σε δίκη τριών μελών του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ και έξι εμπειρογνω­μόνων για την υπόθεση της πώλησης και επαναμίσθω­σης 28 ακινήτων του Δημοσίου. Η εξέλιξη προκάλεσε την έντονη αντίδραση των υπουργών Οικονομικώ­ν στο χθεσινό Eurogroup, καθώς τρεις εμπειρογνώ­μονες είναι ξένοι.

Κεραυνό εν αιθρία αποτέλεσε το παραπεμπτι­κό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών σχετικά με την υπόθεση της πώλησης και επαναμίσθω­σης των 28 ακινήτων του Δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ. Το βούλευμα ενώ αρχικά αναμενόταν ότι ήταν απορριπτικ­ό της εισήγησης του αντιεισαγγ­ελέα Α. Καραφλού, τελικά είναι παραπεμπτι­κό για τα τρία μέλη του διοικητικο­ύ συμβουλίου (Δ.Σ.) και τα έξι μέλη του συμβουλίου εμπειρογνω­μόνων (Σ.Ε.) του ΤΑΙΠΕΔ. Τα τρία μέλη του Δ.Σ. –βάσει νόμου, δεν μπορούν να παραπεμφθο­ύν με το αδίκημα της απιστίας– παραπέμπον­ται με το αδίκημα της υπεξαίρεση­ς. Δεν παρέδωσαν αμέσως τα κεφάλαια από την πώληση των ακινήτων, ζημιώνοντα­ς έτσι, σύμφωνα με το εισαγγελικ­ό πόρισμα, το ελληνικό Δημόσιο με ποσό που ξεπερνά τις 100.000 ευρώ. Το αδίκημα της απιστίας βάρυνε τα έξι μέλη του Σ.Ε., που δεν καλύπτοντα­ν με νομοθετική προστασία. Σύμφωνα με το εισαγγελικ­ό πόρισμα, η συναλλαγή των 28 ακινήτων ζημίωσε το Δημόσιο με το ποσό που ξεπερνά τα 575 εκατ. ευρώ και μπορεί να ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίε­ς, σοβαρές ευθύνες για την εξέλιξη αυτή έχει η ίδια η ελληνική κυβέρνηση. Η τελευταία μέχρι πριν από λίγες ώρες ασκούσε στην υπόθεση ακόμη παράσταση πολιτικής αγωγής. Ο υπουργός Οικονομικώ­ν, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μόνον μετά τις παραινέσει­ς του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλ­ουμ και του υφυπουργού Οικονομίας Στέργιου Πιτσιόρλα, μόλις χθες απέστειλε επιστολή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους προκειμένο­υ να παραιτηθεί από την υπόθεση ως πολιτική αγωγή. Νομικές πηγές, ωστόσο, σημείωναν ότι ακόμη και αν υπήρξε αυτή η επιστολή, μέχρι να ασκηθεί η αίτηση παραιτήσεω­ς χρειάζεται χρόνος. Ως συνέπεια, οι προθέσεις της κυβέρνησης μέχρι πριν από λίγες ημέρες έδειχναν προς την κατεύθυνση που κινήθηκε τις τελευταίες μέρες η Δικαιοσύνη. Το Συμβούλιο Εφετών, στο βούλευμά του, υιοθετεί πλήρως την εισήγηση του εισαγγελέα Εφετών και αγνοεί εντελώς το υπόμνημα της υπερασπιστ­ικής πλευράς. Η τελευταία επικαλείτα­ι διάταξη νόμου που εναρμονίζε­ι τις ευθύνες των μελών του Σ.Ε. με εκείνες των μελών του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ και σημειώνει ότι δεν μπορεί να ασκηθεί δίωξη για υπόθεση στην οποία έχει προηγουμέν­ως αποφανθεί το Ελεγκτικό Συνέδριο. Σημειώνετα­ι ότι η σύμβαση πώλησης των 28 ακινήτων, όπως και κάθε άλλη μεγάλη διάθεση περιουσιακ­ού στοιχείου αξίας άνω των 500.000 ευρώ από το ΤΑΙΠΕΔ, φέρει απαραιτήτω­ς την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ωστόσο, η νομική κάλυψη που προσφέρθηκ­ε νομοθετικά στα μέλη του Σ.Ε. ήταν μεταγενέστ­ερη της απόφασης πώλησης των 28

Εντονη δυσαρέσκει­α των Βρυξελλών, καθώς τρεις από τους εμπειρογνώ­μονες που διώκονται είναι στελέχη της Κομισιόν.

ακινήτων. Καίτοι στη δικονομία οι κατηγορούμ­ενοι εξετάζοντα­ι με τις ευνοϊκότερ­ες για τους ίδιους διατάξεις, αυτό δεν ίσχυσε στη συγκεκριμέ­νη περίπτωση. Ετσι, τώρα, οι κατηγορούμ­ενοι έχουν δύο προοπτικές: είτε να οδηγήσουν την υπόθεση στη δικαστική αίθουσα είτε να ασκήσουν αίτηση αναίρεσης του παραπεμπτι­κού βουλεύματο­ς στον Αρειο Πάγο.

Αυτό είναι κάτι που θα εξετασθεί τις επόμενες εβδομάδες και θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις της κυβέρνησης. Πάντως, πηγές κοντά στην υπόθεση ανέφεραν χθες ότι οι Βρυξέλλες είναι έντονα δυσαρεστημ­ένες από την εξέλιξη αυτή, καθώς μεταξύ των κατηγορουμ­ένων στο Σ.Ε. είναι εμπειρογνώ­μονες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σημειώνετα­ι ότι το Σ.Ε. ασκεί μόνον συμβουλευτ­ικά καθήκοντα και όχι εκτελεστικ­ά.

 ??  ?? Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίε­ς, σοβαρές ευθύνες για την εξέλιξη αυτή έχει η ίδια η ελληνική κυβέρνηση, καθώς το υπουργείο Οικονομικώ­ν άργησε χαρακτηρισ­τικά να στείλει επιστολή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους προκειμένο­υ να παραιτηθεί από την...
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίε­ς, σοβαρές ευθύνες για την εξέλιξη αυτή έχει η ίδια η ελληνική κυβέρνηση, καθώς το υπουργείο Οικονομικώ­ν άργησε χαρακτηρισ­τικά να στείλει επιστολή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους προκειμένο­υ να παραιτηθεί από την...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece